ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Огляд новин ОВТ: аеробалістична ракета, реактивний безпілотник та атомний підводний човен

Лонгрід
Прочитаєте за: 7 хв. 6 Березня 2021, 8:11

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння та військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform підготувала огляд найважливіших подій у цій сфері за останній тиждень. Читайте також про розробку гіперзвукової ракети, поставку сучасних ракетних комплексів та ремонт бронетехніки.

ВПС США випробують перспективну аеробалістичну ракету

Американські розробники підготували прототип перспективної гіперзвукової аеробалістичної ракети AGM-183A ARRW до першого польоту. Як повідомляє Flightglobal, перший політ боєприпасу планується здійснити до 7 березня 2021 року. За словами керівника проєкту бригадного генерала Хіта Коллінза, прототип ракети вже повністю зібраний. Під час першого польоту ракети перевірятиметься робота прискорювача.

Розробка боєприпасу ARRW відбувається з 2018 року американською компанією Lockheed Martin. Подробиці про саму ракету поки що не розкриваються. Відомо лише, що нова гіперзвукова ракета матиме твердопаливний двигун і плануючий гіперзвуковий бойовий блок, що відокремлюється. Залежно від версії, бойовий блок буде виготовлений з ядерною або фугасною бойовою частиною.

У рамках проєкту ARRW компанія Lockheed Martin спільно з ВПС США вже здійснила аеродинамічні випробування макета боєприпасу на стратегічному бомбардувальнику B-52H Stratofortress. Перші повноцінні льотні випробування ARRW заплановані на кінець 2021 року, а прийняття боєприпасу в дослідну експлуатацію – на 2022 рік.

 ВМС США розроблять гіперзвукову ракету для палубних винищувачів

ВМС США запустили дослідницьку програму з визначення технологій, необхідних для створення гіперзвукової протикорабельної ракети. Як повідомляє N+1, програма дістала назву Screaming Arrow. У рамках проєкту військові мають намір визначити кілька розробників, які працюватимуть над створенням і випробуваннями гіперзвукового прототипу боєприпасу.

Згідно з вимогами ВМС США, носієм нової гіперзвукової протикорабельної ракети стане палубний винищувач F/A-18E/F «Супер Хорнет». Боєприпас має бути досить легким і компактним, щоб один винищувач ніс чотири ракети цього типу. Серед інших вимог – можливість посадки бойового літака на палубу авіаносця з підвішеними гіперзвуковими ракетами, тобто, з цими боєприпасами його максимальна посадкова маса не буде перевищена.

У рамках проєкту Screaming Arrow розробники мають провести три випробувальні запуски нової ракети. При цьому бажано, щоб у конструкції використовувалися вже наявні технології, що дозволить скоротити час розробки ракети і здешевити проєкт.

У США спустили на воду підводний човен типу «Вірджинія»

Компанія Huntington Ingalls Industries передасть ВМС США новий багатоцільовий атомний підводний човен (АПЧ) «Монтана» класу «Вірджинія» наприкінці 2021 року. Як повідомляє Defense World, на верфі компанії в Ньюпорт-Ньюс відбувся спуск субмарини на воду.

Як зазначає видання, від початку робіт з будівництва АПЧ в 2015 році до його виробництва залучили  близько 10 тисяч фахівців, а в ланцюжку кооперації задіяли постачальників з усіх 50 штатів. Нині готовність субмарини оцінюється в 92%.

«Монтана» стане 21-м підводним човном класу «Вірджинія» і третьою в серії з десяти субмарин четвертого покоління Block IV. АПЧ цього типу здатні розвивати під водою швидкість до 34 вузлів. Гранична глибина занурення – близько 500 метрів. Екіпаж субмарини – 134 людини, включаючи 14 офіцерів. Крім крилатих ракет «Томогавк», вони озброєні чотирма 533-мм торпедними апаратами.

Модифікація Block IV відрізняється від підводних човнів «Вірджинія» третього покоління пониженою радіолокаційною помітністю і збільшеними циклами між обслуговуванням: субмарини версії Block III розраховані на чотири планові ремонти і 14 походів, а новим підводним човнам вистачить трьох ремонтів, і вони зможуть провести на один похід більше.

Наразі в складі ВМС США несуть службу 19 підводних човнів класу «Вірджинія». Відповідно до планів флоту передбачено будівництво не менше ніж 48 таких субмарин.

ВПС Австралії протестували перший реактивний безпілотник

Boeing Australia і Військово-повітряні сили Австралії оголосили про успішне проведення перших льотних випробувань демонстратора технології реактивного безпілотного літального апарата Loyal Wingman.

БПЛА успішно виконав зліт і політ за заздалегідь визначеним маршрутом на різних швидкостях і висотах з метою перевірки всіх систем у повітрі й демонстрації характеристик апарата. Політ Loyal Wingman проходив під наглядом льотчика-випробувача Boeing, який контролював дії апарата з наземної станції управління, розміщеної на полігоні Вумера.

Boeing Australia також повідомила про рішення австралійського уряду додатково закупити три апарати Loyal Wingman з метою удосконалення БПЛА для створення авіаційної групи, корисного навантаження та пов’язаних з цим послуг підтримки та навчання. Угода вартістю 115 млн доларів збільшує кількість замовлених для ВПС Австралії апаратів до шести. Поставка буде виконана протягом трьох років. Контракт підтримуватиме доопрацювання конструкції БПЛА, розробку корисного навантаження, а також створення системи обслуговування апаратів. Він також просуватиме передові концепції системи Airpower Teaming System за допомогою цифрового тестування і демонстрації.

Румунія отримала американські ракетні комплекси M142 HIMARS

До Румунії прибула перша партія американських ракетних комплексів M142 HIMARS. Як повідомив портал defence-blog.com, вони надійдуть до 81-го тактичного оперативного ракетного батальйону, що дислокується в Фокшанах.

Загалом, Міноборони Румунії замовило у США 54 установки HIMARS з комплектом ракет, допоміжним обладнанням та сервісними послугами. Так, в ньому числяться 162 ракети типу GMLRS з двома типами бойових частин, 54 ракети типу ATACMS, 24 комплекси управління вогнем, 30 броньованих позашляховиків HMMWV, а також машини заряджання, причепи для перевезення ракет, машини технічної допомоги та інше допоміжне обладнання. Загальна сума замовлення становить $1,25 млрд.

M142 HIMARS є високомобільною ракетно-артилерійською системою оперативно-тактичного призначення. Вона створена в 90-ті роки корпорацією Lockheed Martin у партнерстві з BAE Systems і з 2003 року виробляється серійно. HIMARS розроблений на базі колісного шасі FMTV (Family of Medium Tactical Vehicles) масою 5 тонн. Базовими боєприпасами для M142 є ракети типу MLRS (М26, GMLRS, AT-2 та інші) з дальністю стрільби до 70 км.

M142 також може оснащуватися пусковою установкою для однієї ракети типу ATACMS. Існує велика кількість модифікацій цих ракет, деякі з яких можуть оснащуватися касетною головною частиною з 950 бойовими елементами і дальністю польоту до 300 км. Крім того, M142 може використовуватися як пускова установка для ракет класу «повітря-повітря» AIM-120 AMRAAM, які спочатку розроблялися для американських винищувачів. Таким чином, M142 може вражати не тільки наземні цілі й ставити мінні загородження, а й знищувати повітряні засоби противника.

Сухопутні війська Венесуели модернізують БТР «Фукс»

За заявою міністра оборони Венесуели генерал-аншефа Володимира Падріні Лопеса, Сухопутні війська Венесуели реалізують проєкт відновлення і модернізації бронетранспортерів TPz-1/YV-83 «Фукс» з колісною формулою 6×6 виробництва компанії Rheinmetall Landsysteme. Про це повідомляє Infodefensa.com.

TPz-1 «Фукс» – бронетранспортер з колісною формулою 6×6, що забезпечує транспортування розрахунку з 12 осіб, включаючи двох членів екіпажу і десять осіб десанту з екіпіруванням. Озброєння БТРа становить розміщений в середній частині башти 12,7-мм кулемет Browning M2 і турель з 7,62-мм кулеметом у кормовій частині. Машина також обладнана двома розміщеними на бортах ПУ 76-мм димовими гранатами.

У 1983 році ЗС Венесуели придбали 10 бронетранспортерів TPz-1/YV-83 «Фукс» безпосередньо у німецької компанії Thyssen-Henschel (нині Rheinmetall Landsysteme GmbH) для оснащення полку президентської гвардії. Проте, після постачання вони були спрямовані до складу 112-го мотопіхотного батальйону 11-ї бронетанкової бригади. У 2009 році БТР зняли з озброєння і поставили на зберігання через труднощі з отриманням оригінальних запчастин в зв’язку з ембарго на поставки озброєнь.

Проте, це не перший процес модернізації, якому піддалися венесуельські TPz-1. У 1990 рр. бронемашини вже були частково модифіковані. У 2011 році, за даними Infodefensa.com, Центром CEMABLIN реалізовувався проєкт відновлення техніки, який включав, серед іншого, адаптацію запасних частин цивільного призначення для дизельних двигунів Mercedes Benz OM402A і трансмісій ZF.

Підготував Сергій Воронков

Читайте нас у Facebook
Київ відвідав новий Командувач оборони Данії

Київ відвідав новий Командувач оборони Данії

Генерал Майкл Віґґерс Гілдґаард зустрівся з Міністром оборони України Рустемом Умєровим та Головнокомандувачем ЗСУ генерал-полковником Олександром Сирським.

У місії боротьби ГУР МО України інвестували понад  $1 млн

У місії боротьби ГУР МО України інвестували понад $1 млн

17 квітня під час благодійного балетного вечора в Національній опері український бізнес і приватні благодійники інвестували у місії боротьби ГУР МО України $1 177 082.

Ворог 21 раз обстріляв північне прикордоння

Ворог 21 раз обстріляв північне прикордоння

російські загарбники протягом доби здійснили 21 обстріл (108 вибухів) прикордонних територій Чернігівської та Сумської областей.

Кирило Буданов: Тиждень була, скажімо так, сама «засідка». Чекали, коли він вийде на потрібний рубіж

Кирило Буданов: Тиждень була, скажімо так, сама «засідка». Чекали, коли він вийде на потрібний рубіж

Начальник ГУР МО України генерал-лейтенант Кирило Буданов в інтерв’ю BBC розкрив деякі деталі знищення російського дальнього стратегічного бомбардувальника Ту22М3.

Ворог вдарив ракетами по Запоріжжю та Одесі

Ворог вдарив ракетами по Запоріжжю та Одесі

росіяни продовжують системний ракетний терор півдня України.

Кремлю «зробили нерви»: у Швеції на Балтиці з’явився новий корабель для збору розвідданих

Кремлю «зробили нерви»: у Швеції на Балтиці з’явився новий корабель для збору розвідданих

Швеція, яка тільки-но долучилася до Альянсу, ввела в експлуатацію новий корабель для збирання розвідувальної інформації у Балтійському морі, яке все більше підпадає під ознаки «внутрішньої водойми» НАТО.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інженер відділу ремонту засобів вимірювальної техніки, військовослужбовець

від 28000 до 30000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ

Стрілець в сили оборони

від 21000 до 50000 грн

Калинівка, Вінницька область

Командир взводу

від 25000 до 25000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Оператор-дешифрувальник (БпЛА)

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Заступник командира роти охорони з морально-психологічного забезпечення

від 27000 до 30000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Начальник групи,військовослужбовець в в/ч А4677

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область