ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Що старшина Король може такого зробити з «Гіацинту», що не кожному операторові ПТРК під силу?

Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 4 Березня 2021, 11:00

Артилерійська батарея 2А36 «Гіацинт-Б», у якій головним сержантом служить старшина Павло Король, нещодавно повернулася до пункту постійної дислокації з району проведення операції Об’єднаних сил. Для нього це третя ротація за 5 років служби – якраз у ці березневі дні минає п’ять літ відтоді, як Павло уклав перший контракт. І за цей час гармаш, розповідають в артилерійській бригаді імені генерал-хорунжого Романа Дашкевича, де він проходить службу, зарекомендував себе якнайкраще. Судіть самі: торік розрахунок, яким він командував, виконуючи обов’язки командира гармати, визнано найкращим у Об’єднаних силах. А 2017-го батарея виборола пальму першості серед артилерійських батарей ЗСУ. Перший снаряд у ціль Павло випустив трохи менше ніж п’ять років тому. Відтоді, зізнається, раз і назавжди захворів артилерією – це унікальне відчуття!

«Спекотні» лютневі дні під Авдіївкою

– За ці роки Павло вивчив гармату 2А36 досконало – знає її до найменшого гвинтика, – розповідає про підлеглого заступник командира артдивізіону з морально-психологічного забезпечення лейтенант Сергій Болохівський. – Він приїхав до нас із навчального центру у 2016-му. Тоді я був командиром гармати, а Паша прийшов старшим навідником. І одразу проявив себе старанним військовослужбовцем, який швидко вчився й пізнавав науку артилериста. Усі завдання виконував на «відмінно». А це – не навчальні стрільби.  Щойно він потрапив у підрозділ − ми вирушили на Схід, і бойової роботи на той час вистачало.

25-річний артилерист народився і виріс на Житомирщині. Відслужив строкову у військовій частині Національної гвардії України, коли на Сході вже палала війна. Повернувся у рідне село Кикишівка, що неподалік Бердичева, та довго просидіти вдома не зміг.

– Ще на строковій сподобалася служба, а найближче до батьківської домівки – Бердичів, і артилерійська бригада там дислокована, – пояснює свій вибір старшина. – Тож навесні 2016-го уклав контракт і після 19 днів перебування в навчальному центрі приїхав у бригаду. Артилерійську науку вчив безпосередньо на місці – чого не встигли навчити в центрі. У частині поталанило брати уроки у досвідчених побратимів, які прийшли служити за мобілізацією, добряче попрацювали в 2014−2015 роках і залишилися на піврічний контракт.

Лише кілька місяців навчання – і в бій, перша ротація на Донбас. Вона для підрозділу, в якому служить Павло Король, була дуже насиченою бойовою роботою. Артилерія вже тоді перебувала у районах відведення, утім під час загострень прикривати піхоту виходила і вона. Наприкінці 2016-го були запеклі бої на Світлодарській дузі. У лютому 2017-го – під Авдіївкою. На той час з навідника Павло став уже командиром розрахунку – штатний командир відбував на навчання в Академію Сухопутних військ і як заміну собі залишив саме Павла. Приймати командування довелося якраз під час боїв, у спекотні лютневі дні…

Прямою наводкою стріляти 152-им калібром – ще той драйв!

Під час тієї ротації працювати за призначенням довелося чимало – снарядів близько двохсот, гармата Павла Короля точно вистрілила. А ще запам’яталися тріскучі морози…

– Відкриваєш на 27-градусному морозі пляшку з питною водою, ще допити її не встигаєш, а вода у ній вже замерзає, – згадує хлопець. – І на такому морозі були в полі на Світлодарці три доби… І – не просто ж сиділи, мерзли. Мали насичену бойову роботу з постійними змінами позицій…

Колишній командир, а нині – заступник командира дивізіону лейтенант Сергій Болохівський розповідає, що наводив на ціль Павло так, що досить швидко він побачив, що немає сенсу його перевіряти. Він немов народився навідником. Та й в цілому матчастину дуже швидко освоїв і до командира гармати виріс у найкоротші терміни – за лічені місяці.

Друга й третя ротації батареї минули на Луганщині. Тут гармаші перебували в постійній готовності. Утім, бойової роботи, як у дебютне відрядження, «Гіацинти» вже не мали. Хоча постріляти довелося – і чимало. Під час тактичних навчань з бойовою стрільбою артилерії ООС на полігоні Урзуф, що на азовському узбережжі, вже будучи головним сержантом батареї, старшина Павло Король виконував обов’язки командира гармати. Із 8 пострілів уразив усі 8 мішеней.

– Тут ПТУРи так влучити не можуть, як ви з «Гіацинта» зробили! – сказав тоді начальник ракетних військ і артилерії Об’єднаних сил полковник Богдан Союшкін.

Для Павла ті навчання стали черговим досвідом, адже він не лише уразив усі цілі. Уперше в житті стріляв прямою наводкою, а це – ще той драйв, ще ті емоції!

От і третя ротація – вже позаду… Павло повернувся до коханої дружини Катерини й сина – встиг вчасно. За місяць маленькому Давидові Королю виповниться три рочки! Ну і – знову, здрастуй ППД та служба в мирному гарнізоні, й насичена, як завжди, бойова підготовка артилерії!

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Бойовий медик взводу

від 21000 до 21000 грн

Київ

168 окремий батальйон 120 ОБр Cил ТрО

Автомеханік

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

233 окремий батальйон 128 ОБр Сил ТрО

Кухар

від 20000 до 20000 грн

Житомир

199 навчальний центр ДШВ ЗСУ

Водій, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Бухгалтер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Миколаїв Жовтневий, Миколаївська область