ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Гауптвахта чи СІЗО? Яка думка Феміди про права військових

Публікації
Прочитаєте за: 2 хв. 2 Березня 2021, 15:03
Ілюстративне фото

Ще донедавна випадки, коли затриманих з тих чи інших причин поліцією військових замість гауптвахти утримували в слідчих ізоляторах разом із професійними злочинцями, були ординарним явищем. Про стан вирішення цієї кричущої проблеми АрміяInform розповів представник Головного управління Військової служби правопорядку Володимир Потапов.

− Ще на початку 2014-го ми зіткнулися із тим, що як судові, так і усі інші правозахисні структури, не були обізнані з особливостями військового законодавства та статутів Збройних Сил України. У результаті з військовослужбовцями поводилися як зі звичайними правопорушниками. А це не тільки створювало певний деморалізуючий ефект серед патріотично налаштованих вояків, а й призводило до юридичного конфлікту інтересів силових відомств.

Володимир Потапов

На нашу думку, доцільність утримання військовослужбовців саме на гауптвахті зумовлена тим, що навіть після затримання або арешту вони залишаються військовими.Тому тримати їх у СІЗО часто-густо разом із махровим криміналітетом – це, м’яко кажучи, неправильно. Військовослужбовець до рішення суду має перебувати у військовій частині, елементом яких і є, хоча і з певними особливостями, гауптвахти.

Нині запобіжний захід у вигляді тримання на гауптвахті в переважній більшості випадків застосовують до всіх звинувачених у нетяжких злочинах та злочинах середньої тяжкості військовослужбовців

Для виправлення ситуації Військова служба правопорядку спільно з центрами надання безоплатної правової допомоги та правозахисниками кілька років проводили серйозну роботу з співпраці з правоохоронними органами. Наразі це вже дало позитивний результат. Нині запобіжний захід у вигляді тримання на гауптвахті у переважній більшості випадків застосовують до всіх звинувачених у нетяжких злочинах та злочинах середньої тяжкості військовослужбовців.

Для створення необхідних для того умов наразі значно збільшена кількість регіональних гауптвахт, забезпечені поліпшені побутові й інші умови тримання засуджених до покарання у вигляді арешту, узятих під варту або тимчасово затриманих військовослужбовців.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що Рада Україна-НАТО погодилася направити Києву додаткові засоби протиповітряної оборони.

На фронті за добу 79 боєзіткнень, третина з яких на Авдіївському напрямку

На фронті за добу 79 боєзіткнень, третина з яких на Авдіївському напрямку

Протягом доби зафіксовано 79 бойових зіткнень. Загалом, ворог завдав 25 ракетних та 52 авіаційних удари, здійснив 42 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Над Одещиною збили чотири розвідувальні дрони росіян

Сьогодні воїни ПВК «Південь» збили 4 російські розвідувальні БПЛА «Орлан-10».

Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Протягом дня ворог бив по Нікопольщині артилерією і дронами-камікадзе

Вранці противник здійснював скиди з БПЛА. Загалом за добу відбулося 20 атак.

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Мільйон артснарядів потрібно нарешті доправити на передову — Президент на засіданні Україна-НАТО

Глава української держави заявив, що ми вже давно говоримо про мільйон артилерійських снарядів для України. За його словами, їх потрібно нарешті доправити на передову.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-електрик

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Номер обслуги у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Стpілець-регулювальник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Авіаційний технік літаків та вертольотів

від 20100 до 120100 грн

Коломия, Івано-Франківська область

Оператор БПЛА-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП