ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Військова професія ― навідник-оператор БМП-1

Інфографіка Наші проєкти
Прочитаєте за: 3 хв. 19 Лютого 2021, 12:53

АрміяInform продовжує серію публікацій про військові професії. Цього разу мова піде про навідників-операторів БМП-1. Поділитися деякими секретами з нашими кореспондентами погодився військовослужбовець окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» прапорщик Дмитро Пастух.

«Навідник-оператор і на полігоні, і у ППД, має тримати озброєння в ідеальному стані»

Спочатку потрібно пройти фахову підготовку ― тримісячний курс для навідників-операторів БМП-1 у навчальному центрі. Потім повертаєшся до своєї бригади на посаду, за якою пройшов вишкіл. Навідника-оператора вважають заступником командира бойової машини піхоти. Тобто, він може прослужити на посаді навідника мінімум пів року і після цього його можуть призначити командиром БМП-1, ― розповідає Дмитро.

Прапорщик Дмитро Пастух

За його словами, під час тримісячного навчання спочатку вивчається матеріальна база озброєння:

― Це тактико-технічні характеристики озброєння, що стоїть на БМП-1. Крім цього, вивчають прицільні прибори. На БМП-1 встановлено 73-міліметрову гармату і кулемет ПКТ калібром 7,62-мм. Далі практичні навички: стрільби ― денні, нічні. Якщо добре вивчився, то складного в службі навідника-оператора немає нічого. Головне ― якнайбільше практики, ― додає військовослужбовець «Едельвейсу».

Він зазначає, що коли триває навчальний період, то навідник-оператор займається стрільбами згідно з відповідним планом.

― В інший час він обслуговує своє озброєння. Щоб гармата й кулемет були справні й в будь-який момент їх можна було застосувати для виконання бойових задач. Навідник-оператор і на полігоні, і у ППД має тримати озброєння в ідеальному стані, ― підкреслює прапорщик Дмитро Пастух.

«Щоб стати класним навідником-оператором, треба насамперед бажання»

Військовий зауважує, що гармата БМП-1 може вести вогонь по навісній траєкторії із закритих вогневих позицій ― на відміну від БМП-2, гармата якої стріляє в основному прямою наводкою.

― Щоб працювати з гарматою БМП-1, слід знати, яким снарядом стріляєш ― кумулятивним чи осколковим. Для кожного виду снаряда передбачена різна відстань. Для влучного пострілу варто враховувати температуру повітря, вологість, наявність опадів, відстань до цілі, поправки на вітер… Гармата переключається по сезонах «зима/літо» ― мова про теплий або холодний температурні режими… Якщо є планшет і спеціальна програма, то у неї заносимо карту, на якій визначається місцеположення твоє та противника. Вводиш ці дані, про які я казав, і програма видає повну інформацію для влучного пострілу. Також на гармату можна встановити клінометр, який визначає потрібний кут. Якщо ж планшета немає, чи раптом він перестав працювати, то все потрібно вираховувати подумки, ― стверджує співрозмовник.

Він розповідає, що гармата БМП-1 працює по легкоброньованих механізованих цілях противника ― бронетранспортерах, автомобілях, по укріпленнях ― бліндажах, опорних пунктах.

― Для цієї гармати важливе її періодичне обслуговування. Її вважають надійною, взагалі-то. Якщо добре обслуговувати, вона здатна навіть більший настріл зробити, ніж передбачено: після 4000 пострілів її слід здавати на капремонт. Кулемет на БМП-1 призначений для ураження великого скупчення живої сили противника, якщо та є у прямій видимості. Боєкомплект у кулемета 2000 патронів – звичайні, «трасери», запалювальні, бронебійно-запалювальні – залежно від цілі й поставленого завдання. ПКТ може навіть уражати автомобілі та легкоброньовані цілі, ― додає Дмитро.

На завершення розмови він каже: «Щоби стати гарним навідником-оператором, треба насамперед бажання. Зокрема, це стосується, мабуть, усіх військових професій».

Фото ― Олексій Мосейченок

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Сьогодні Збройні Сили України реалізували правильний удар по окупанту в Джанкої, по аеродрому.

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден запевнив, що негайно підпише законопроєкти спікера Палати представників США Майка Джонсона про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню після його схвалення Конгресом.

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених до захисту України в лавах ЗСУ передбачає обов’язкову згоду не лише самих засуджених, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спеціальні підрозділи.

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк показав ефективну роботу підрозділів Сухопутних військ.

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Командувач Військово-Морських Сил ЗС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа зустрівся із заступником генсека з морських і водних справ Міністерства клімату Естонії Каупо Ленеранда, під час якої обговорив посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ.

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Спікер Палати представників Майк Джонсон опублікував текст ініціативи фінансування допомоги Україні, який можуть схвалити вже цієї суботи, 20 квітня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець-снайпер (ма́рксман)

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Електрик-моторист, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Водій

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Інструктор з тактичної підготовки

від 24000 до 49550 грн

Харків, Харківська область

Командир машини, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область