ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Історія Без Міфів» — аргументоване спростування ворожих наративів

Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 12 Лютого 2021, 15:21

Останніми роками в українському медіапросторі з’явилося чимало проєктів найрізноманітнішої тематики. Найбільше переглядів очікувано збирають розважальні відеоролики. Проте, виявляється, що й «важка» наукова інформація може знайти численних глядачів. Серед суто наукових україномовних — «Історія Без Міфів». «Людина у кадрі» на цьому каналі — кандидат історичних наук, співробітник Науково-дослідного центру гуманітарних проблем ЗС України Владлен Мараєв.

Владлен Ростиславович ще зі шкільних і студентських років постійно в центрі обговорення проблем української та світової історії. Він один з авторів «Великої української енциклопедії». Він частий гість-експерт на різних телеефірах. Перший досвід власної історичної програми здобув на одному з відомих українських ютуб-каналів, де у 2019 році вів «Історичний контекст».

У травні 2020-го в онлайн-просторі з’явився новий проєкт — «Історія Без Міфів», де, окрім Владлена Мараєва, у невеликій творчій групі зібралися телережисери Костянтин Анохін та В’ячеслав Діхтяренко.

Не секрет, що все просто лише для тих, хто не дуже розбирається в певній темі, а зі знаннями приходить і розуміння, що «не все так однозначно». Як колектив «Історії Без Міфів» робить відео, яке є зрозумілим для простих глядачів й водночас не надто спотворює наукову точність? На фото: процес запису відео про бій під Крутами.

— Ідея проєкту — висвітлення історії від професійних істориків. Тему підказати може кожен з групи «Історії Без Міфів» або будь-хто з глядачів і підписників. Прагнемо стимулювати наукову дискусію, прищеплюючи культуру критичного мислення у суспільстві. На мою думку, слід привчати глядачів не сприймати інформацію на віру, а перевіряти її в різних джерелах, — говорить Владлен. — Сьомий рік у країні триває війна. Необхідно протидіяти різноманітним антиукраїнським інформаційним меседжам, робити це грамотно, не бездумно, не створюючи у відповідь українських міфів.

На брехню не можна відповідати брехнею!

За словами історика, іноді люди вважають, що російські чи польські антиукраїнські міфи — це погано, а міфи українські — добре. Але це не так!

— На брехню не можна відповідати брехнею, — вважає Мараєв. — Неправду треба викривати, спростовувати документальними джерелами. Інакше не можна перемогти в інформаційній війні. Якщо опонент побачить, що ви теж брешете, він спростовуватиме і вас. І тоді сторонні глядачі, скажімо, міжнародна спільнота, отримають небезпечний ефект — побачать, що «брешуть усі». А ворогу тільки цього і треба! Росія може як завгодно неприховано брехати, але їй потрібно, щоб не було довіри не тільки до неї, а й до її опонентів.

Науковець не сумнівається, що єдиний вихід на цьому шляху — аргументоване спростування ворожих міфів: без брехні у відповідь, без власних фальсифікацій.

АрміяInform уже ділилася з читачами дослідженнями авторів «Історія Без Міфів». На нашому сайті можна прочитати, наприклад, матеріали про нищівну поразку Росії в найбільшій в історії битві кораблів, про численні перемоги України над Москвою в різні часи тощо.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації в регіоні.

У ГУР прокоментували спробу замаху на Володимира Зеленського

У ГУР прокоментували спробу замаху на Володимира Зеленського

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов прокоментував затримання в Польщі російського агента, який готував замах на Президента України Володимира Зеленського.

Глобальний саміт та ППО: глави МЗС України та Італії провели зустріч

Глобальний саміт та ППО: глави МЗС України та Італії провели зустріч

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі з італійським колегою Антоніо Таяні обговорив, як Італія може допомогти посилити протиповітряну оборону України.

Інженерам-конструкторам зірвали спробу продати росії секретні українські розробки

Інженерам-конструкторам зірвали спробу продати росії секретні українські розробки

Служба безпеки України у взаємодії з Урядом та керівництвом одного зі стратегічних заводів Харкова зірвала спробу рашистів отримати новітні технологічні розробки України в галузі паливно-енергетичного комплексу.

На Донеччині Володимир Зеленський відвідав поранених захисників однієї з бригад

На Донеччині Володимир Зеленський відвідав поранених захисників однієї з бригад

Президент України Володимир Зеленський під час поїздки на Донеччину відвідав поранених воїнів 95-ї бригади.

Війська рф вдарили по Донеччині понад 2000 разів та вбили чотирьох жителів

Війська рф вдарили по Донеччині понад 2000 разів та вбили чотирьох жителів

За минулу добу російські війська завдали по Донецькій області 2160 ударів. Армія рф застосувала авіацію, зенітні ракетні комплекси, артилерію.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Вогнеметник, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Стрілець-санітар, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Медбрат

Київ

Військова частина А7039

Стрілець-санітар

від 20000 до 21000 грн

Ужгород

Військова частина 3115 НГУ

Військовослужбовець в ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Луцьк

Старобільський РТЦК та СП

Кулеметник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область