ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Супроводжуємо до п’ятдесяти цілей у повітрі щосекунди» – помічник оперативного чергового командного пункту Ярослава Калиновська

Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 27 Лютого 2021, 11:42

Оперативні чергові радіотехнічних військ Повітряних Сил посідають особливе місце в організації бойового чергування в системі ППО країни. Упродовж доби вони чергують на командних пунктах і першими отримують інформацію від бойових обслуг РЛС, пунктів управління про ситуацію в повітряному просторі держави й на підступах до її повітряних кордонів. Обстановка в небі змінюється блискавично. Об’єкти в повітрі рухаються з високою швидкістю. Оперативний черговий має аналізувати ситуацію, виявляти з-поміж десятків повітряних суден цілі, які можуть нести потенційну загрозу. Також – надавати об’єктивну і вичерпну інформацію для ухвалення рішень щодо дій в екстремальних ситуаціях. Ця робота – для витривалих, емоційно стійких людей. Службу треба нести під землею в захищеному командному пункті під тиском величезної відповідальності за ухвалені або ні рішення. Звісно, оперативний черговий на командному пункті не один. Разом із ним на КП – чергова бойова обслуга. Це зв’язківці, фахівці, які відповідають за функціонування командного пункту, команда планшетистів, які відслідковують перебування цілей у небі, помічники оперативного чергового. Чергування не припиняється ні на мить, тож у певних ситуаціях обов’язки оперативного чергового виконують його помічники.

Перша і єдина

Донедавна служба на посадах оперативних чергових, їхніх помічників і навіть командирів відділень – планшетистів, була недоступною для жінок. Нині помічником оперативного чергового командного пункту Першої Галицько-Волинської радіотехнічної бригади служить перша і наразі єдина в бригаді й у Повітряному командуванні «Захід» жінка – молодший лейтенант Ярослава Калиновська.

– Спершу не планувала бути військовою, – розповідає Ярослава. – Здобула вищу освіту за фахом «психологія» в одеському педуніверситеті. Мій батько багато років прослужив у радіотехнічних військах, часто розповідав про свою службу. Мене це зацікавило і я вирішила спробувати. Хоч і мала диплом психолога, вирішила служити саме на командному пункті радіотехнічної бригади. Так у 2012 році стала планшетистом радіотехнічної бригади Повітряного командування «Південь». Моїм завданням було нанесення повітряної обстановки, інформації про цілі на планшет КП. Можна було вже тоді стати офіцером-психологом і робити офіцерську кар’єру. Однак саме робота планшетиста – несення бойового чергування, причетність до протиповітряної оборони країни, дуже подобалася. Тож я шість років прослужила на цій посаді. У 2018 році військовослужбовці-жінки отримали можливість служити на посадах командирів відділень планшетистів. Відтак, я пройшла навчання у двох навчальних центрах Повітряних Сил ЗСУ. Спершу – курс лідерства для майбутніх сержантів. Разом з українськими інструкторами його викладали фахівці з Канади і Литви. Там мені дали багато корисних знань: як бути лідером у колективі, прикладом для підлеглих, як згуртувати людей і досягати разом поставлених цілей. Після цього в іншому навчальному центрі пройшла курс фахової підготовки. Там здобула знання, які безпосередньо стосуються командира відділення планшетистів: особливості роботи з повітряними цілями, нанесення повітряної обстановки, опанування методик навчання планшетистів тощо. Вже за рік успішно склала вступні іспити і стала курсантом курсів лідерства офіцерського складу у Харківському національному університеті Повітряних Сил.

На офіцерській стезі

Після завершення навчання Ярослава отримала звання молодшого лейтенанта й призначена помічником оперативного чергового командного пункту Першої Галицько-Волинської радіотехнічної бригади.

– Добре пам’ятаю своє перше бойове чергування як офіцер і помічник оперативного чергового, – згадує Ярослава Калиновська. – Я заступаю на бойовий пост і розумію: я вже не командир відділення планшетистів, а помічник оперативного чергового командного пункту. На моїх плечах – чимала відповідальність. На мене дивляться інші колеги, чекають від мене компетентних і швидких рішень, дій та розпоряджень. Звісно, спершу трохи хвилювалася. Головна умова подолання хвилювання – ґрунтовні знання й фахові навички. Тож постійно вчуся, цікавлюся, запитую порад.

Бойове чергування для молодшого лейтенанта Ярослави Калиновської та її колег починається з медогляду. Далі – підготовка та ритуал заступлення з оголошенням наказу.

– Нині мій напрямок роботи – контроль за польотами заявочної авіації. Це повітряні судна, які виконують заплановані перельоти і заздалегідь інформують нас про час, дату і напрямок. У цьому сегменті ми знаємо наперед – хто, коли і яким маршрутом має виконати політ. Все у нашому небі має бути під ретельним контролем. Будь-яке відхилення від плану – підстава для посиленої уваги КП. Ситуацій, коли щось йде не за планом, є багато. Наприклад, аеропорт не може прийняти борт через метеоумови й скеровує літак на запасне летовище. У певні години чергування помічники оперативного чергового виконують обов’язки оперативного чергового. Це теж дуже відповідальний момент чергування. На чергуванні збираю інформацію про плани польотів на наступну добу. Його я маю передати наступнику. Чи мені важко? Ні! Я сім років служила планшетистом. Цю роботу бачила зсередини довгий час. Я її добре знаю. Вона мені подобається.

Бригада на сім областей

Щодоби близько трьохсот військовослужбовців бригади заступають на варту українського неба. Підрозділи з’єднання розташовані в різних кутках семи областей заходу України. Протяжність кордонів у районі відповідальності бригади сягає близько двох тисяч кілометрів. У регіоні є чимало надважливих об’єктів цивільної та військової інфраструктури, які потребують особливої уваги.

Щосекунди впродовж доби на моніторах оперативних чергових пунктів управління Першої Галицько-Волинської радіотехнічної бригади відображається близько п’ятдесяти повітряних об’єктів. Торік бригада виявила і супроводила понад 80 тис. таких об’єктів. Історія частини складається з щоденної бойової роботи сотень військових. І свій рядок у цю історію вже вписала молодший лейтенант Ярослава Калиновська як жінка, яка стала першим і наразі єдиним помічником оперативного чергового командного пункту бригади.

Фото автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
Уряд Великої Британії передав обладнання для роботи з реєстром «Оберіг»

Уряд Великої Британії передав обладнання для роботи з реєстром «Оберіг»

Міністерство оборони України продовжує роботу над цифровізацією військового обліку. Для роботи з реєстром військовозобов'язаних «Оберіг» ТЦК та СП потребують сучасного обладнання – ноутбуки, сканери, принтери.

ЗСУ продовжують стримувати ворога на Бахмутському та Новопавлівському напрямках: відбито 29 атак

ЗСУ продовжують стримувати ворога на Бахмутському та Новопавлівському напрямках: відбито 29 атак

Протягом доби зафіксовано 71 бойове зіткнення. Загалом, ворог завдав 6 ракетних та 63 авіаційних удари, здійснив 41 обстріл з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

На Луганщині росіяни знищили 31 пам’ятку культурної спадщини

На Луганщині росіяни знищили 31 пам’ятку культурної спадщини

31 пам’ятку культурної спадщини зруйнували або знищили росіяни у Луганській області від початку широкомасштабного вторгнення.

Президент подякував єврейській спільноті за залучення допомоги Україні від США

Президент подякував єврейській спільноті за залучення допомоги Україні від США

Президент України Володимир Зеленський з нагоди свята Песах зустрівся з представниками іудейських релігійних організацій і поспілкувався з учнями спеціалізованої школи № 325 «Щастя».

Ворог протягом дня атакував Дніпропетровщину артилерією та ударними БПЛА, є руйнування

Ворог протягом дня атакував Дніпропетровщину артилерією та ударними БПЛА, є руйнування

Армія рф упродовж дня 13 разів атакувала Дніпропетровщину з артилерії та ударними дронами, є значні руйнування.

У Польщі викрили російського агента, який готував замах на Президента України

У Польщі викрили російського агента, який готував замах на Президента України

За результатами тісної взаємодії Служби безпеки, Офісу Генерального прокурора України та органів правопорядку Польщі затримано громадянина Польщі, який співпрацював з воєнною розвідкою рф (більш відомою як гру).

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військова служба в Збройних Силах України

від 21000 до 120000 грн

Одеса, Одеська область

Військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Миколаїв

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Інструктор з радіо-та супутникового зв’язку, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Оператор БПЛА військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Одеса, Одеська область

Номер обслуги мінометної батареї

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

23 ОМПБ 56 ОМПБр

Оператор звукометричного комплексу, ЗСУ

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область