ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Огляд новин ОВТ: авіаційний лазер, новий ударний БПЛА та сучасний легкий авіаносець

Лонгрід
Прочитаєте за: 6 хв. 27 Лютого 2021, 10:42

Для всіх, хто цікавиться новинами озброєння та військової техніки іноземного виробництва, АрміяInform підготувала огляд найважливіших подій у цій сфері за останній тиждень. Читайте також про авіаційні протикорабельні ракети, навчальні літаки та кориговані артилерійські боєприпаси.

ВПС США випробують авіаційний лазер у 2024 році

Дослідницька лабораторія ВПС США здійснить перші масштабні випробування авіаційного бойового лазера, розробка якого триває за проєктом SHiELD, у 2024-му. Як повідомляє C4ISRNET, розробники, які беруть участь в його реалізації, у найближчий місяць передадуть дослідницькій лабораторії одну з трьох ключових систем авіаційного лазера, а дві системи, що залишилися, поставлять військовим у липні 2021-го.

Проєкт SHiELD розпочався у 2017 році. Він передбачає розробку для винищувачів трьох типів лазерних систем: для підсвічування цілей, самозахисту і знищення інших літальних апаратів. Перший етап проєкту передбачає створення бойового лазера для самозахисту бойових літаків від авіаційних та зенітних ракет. Розробниками цього лазера є американські компанії Lockheed Martin, Northrop Grumman і Boeing.

Військові розглядають лазерні системи, призначені як для самозахисту, так і ураження інших літаків та наземних цілей, як озброєння з «необмеженим» боєзапасом і наднизькою вартістю одного пострілу. Новий лазер має ефективно працювати у польоті на дозвуковій, трансзвуковій і надзвуковій швидкостях.

У проєкті SHiELD компанія Lockheed Martin відповідає за розробку лазерного модуля для бойового лазера. Northrop Grumman створює систему управління модулем, а Boeing – контейнер, в який помістять бойовий лазер.

Іран створив новий важкий ударний БПЛА Kaman-22

Іран продовжує створення ударних безпілотників, розширюючи лінійку прийнятих на озброєння дронів. Як повідомив командувач ВПС Ірану бригадний генерал Азіз Насірзаде, місцеві інженери завершили роботу над новим ударним БПЛА Kaman-22, здатним значно підсилити боєздатність армії.

Він підкреслив, що важкий широкофюзеляжний безпілотник спроєктований і розроблений відповідно до вимог ВПС країни. Новий БПЛА призначений для завдавання ударів по цілях з повітря й ведення розвідки. Для нього розроблено лінійку «інтелектуальних» боєприпасів та різне оптичне і радіоелектронне обладнання.

Як зазначають розробники, БПЛА Kaman-22 має дальність польоту 3 тисячі кілометрів, може перебувати в повітрі до 24 годин. При цьому здатний нести озброєння масою до 300 кг.

Військові експерти відзначають: іранська новинка є копією американського ударного БПЛА MQ-9 Reaper. Безпілотник зібраний з використанням американських технологій, до яких отримав доступ Тегеран.

ВПС і ВМС США підсилять сучасними авіаційними протикорабельними ракетами

Американські ВПС і ВМС нарощують кількість протикорабельних ракет авіаційного базування. Як повідомляє Naval News, Lockheed Martin отримала новий контракт на виробництво ПКР великої дальності AGM-158C (LRASM, Long Range Anti-Ship Missiles).

Новий контракт корпорації вартістю $414 млн є найбільшим за час існування програми LRASM. У межах підписаної угоди Lockheed Martin виготовить ПКР повітряного базування для палубних винищувачів F/A-18E/F і стратегічних бомбардувальників B-1B Lancer. Кількість замовлених ракет невідома.

Ракета AGM-158C LRASM (Long Range Anti-Ship Missile – протикорабельна ракета великого радіуса дії) розробила і виготовляє корпорація Lockheed Martin за замовленням Міноборони США. Вона несе бойовий заряд масою 450 кг і може долати відстань до 930 км. AGM-158C оснащується двигунами турбовентиляторів Williams International F107-WR-105, який забезпечує їй маневрений політ на дозвуковій швидкості.

Нові ракети мають спеціальну форму і покриття, що знижують радіолокаційну помітність, оснащені датчиками, що дозволяють самостійно виявляти й ідентифікувати цілі у заданому квадраті, а також «комунікувати» з іншими ракетами, розподіляючи цілі між собою.

Південна Корея у 2022 році почне створювати легкий авіаносець

Роботи над легким авіаносцем наступного покоління, призначеним для південнокорейських ВМС, офіційно стартують у 2022 році, а поставка корабля флоту очікується до 2033-го. Про це повідомляє Jane’s з посиланням на управління програми оборонних закупівель Південної Кореї (DAPA).

За даними DAPA, ескізне проєктування корабля, яке потребує близько трьох років, почнеться у 2022-му. За попередніми підрахунками, на проєкт планується виділити 2,3 трлн вон ($2,07 млрд). Раніше розробку називали універсальним десантним кораблем класу LPX-II, однак тепер йдеться про легкі авіаносці класу CVX.

Легкий авіаносець CVX призначений для «протидії провокаціям у спірних водах» і швидкого реагування на «різні загрози безпеці». На кораблі базуватимуть винищувачі п’ятого покоління F-35B з укороченим зльотом і вертикальною посадкою, а також багатоцільові вертольоти.

Концепцію корабля розробила компанія Hyundai Heavy Industries. За попередньою інформацією, водотоннажність авіаносця сягне 35 тис. тонн, але на стадії ескізного і детального проєктування можуть внести корективи.

Boeing почав серійне складання навчальних літаків T-7A Red Hawk

Американський авіабудівний концерн Boeing почав серійне виробництво навчальних літаків T-7A Red Hawk. Як повідомляє Flightglobal, нині триває складання установчої партії літаків, які використовуватимуть ВПС США для військових випробувань. Очікується, викочування першого серійного літака відбудеться в кінці 2021-го або початку 2022 року. Прийняти T-7A на озброєння планують у 2024 році.

За оцінкою Boeing, на першому етапі темпи виробництва Red Hawk будуть один літак на місяць, але потім пришвидшать до чотирьох-п’яти одиниць на місяць. У цілому ВПС США мають отримати 351 такий літак, а також 46 тренажерів T-7A. Крім того, Boeing приступив до переговорів з ВМС США, які шукають заміну застарілим навчальним літакам T-45 Gashawk.

Загалом розробка T-7A триває з початку 2010-х. Літак створюють спільно зі шведською компанією Saab. У ньому використовують напрацювання, отримані компаніями у проєктах винищувачів F/A-18E/F Super Hornet і JAS-39 Gripen. Red Hawk виконав перший політ у 2016-му. Новим літаком ВПС США замінять застарілі T-38 Talon, що нині використовують у підготовці льотчиків.

Фінляндія придбає у США далекобійні кориговані ракети

Агентство міністерства оборони США з військової співпраці (Defense Security Cooperation Agency – DSCA) направило у Конгрес повідомлення про майбутній продаж Фінляндії по лінії американської програми міжурядових іноземних військових продажів Foreign Military Sales (FMS) далекобійних коригованих ракет ER GMLRS (Extended Range Guided Multiple Launch Rocket System) з дальністю стрільби до 150 км виробництва корпорації Lockheed Martin для використання з пускових установок американських реактивних систем залпового вогню MLRS.

Згідно з повідомленням, передбачається поставка 25 6-ракетних контейнерів з ракетами M30A2 ER GMLRS-AW із бойовими частинами з розсіювальними ударними ядрами і 10 6-ракетних контейнерів з ракетами M31A2 ER GMLRS-U з унітарними бойовими частинами. Загальна передбачувана вартість постачання становитиме $91,2 млн.

Раніше Фінляндія за угодою 2015 року по лінії FMS вже отримала кориговані ракети М30А1 і М31А1 GMLRS (з бойовими частинами тих же типів) з дальністю до 70 км. Тепер Фінляндія стане першим іноземним замовником їхнього далекобійного варіанту ER GMLRS. Полігонні випробування цих ракет почали наприкінці 2020-го. Старт їхнього серійного виробництва для армії США заплановано на підприємстві Lockheed Martin у Кемдені (штат Арканзас) на початку 2022-го фінансового року (тобто, з жовтня 2021 року).

Підготував Сергій Воронков

Читайте нас в Telegram
Президент України провів розмови зі спікером Палати представників та лідерами республіканців і демократів у Сенаті

Президент України провів розмови зі спікером Палати представників та лідерами республіканців і демократів у Сенаті

Президент України провів телефонні розмови зі спікером Палати представників Майком Джонсоном, лідером республіканців у Сенаті Мітчем Макконнеллом і лідером демократичної більшості в Сенаті Чаком Шумером.

Україна передала список 561 дитини на повернення з росії

Україна передала список 561 дитини на повернення з росії

Список був переданий Катару, який виступає посередником у перемовинах стосовно повернення дітей.

Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Війська рф тричі за день вдарили по обʼєктах Укрзалізниці: загинули 3 працівників, 7 поранені

Внаслідок ворожого удару на Донеччині під час виконання роботи загинули троє залізничників.

На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

На фронті 93 бойових зіткнення за добу, Сили оборони відбили ворожі атаки на семи напрямках

Протягом доби зафіксовано 93 бойових зіткнення. Загалом, ворог завдав 4 ракетних та 50 авіаційних ударів, здійснив 45 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

США закуплять українську зброю

США закуплять українську зброю

Військова допомога з боку США передбачає передачу Україні не лише американської зброї, а й замовлення на підприємствах українського військово-промислового комплексу.

Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Окупанти атакували ракетою залізничний вокзал як раз в той момент, коли біля нього знаходилися пасажирські вагони електропоїзда «Харків-Ізюм».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-хімік

від 17000 до 25000 грн

Харків

АРЗ СП ГУ ДСНС України у Луганській області

Водій-санітар медичного пункту (ЗСУ)

від 50000 до 120000 грн

Київ

243 окремий батальйон Сил ТрО

Водій

від 20000 до 120000 грн

Краматорськ

81 ОДШБ

Стрілець (за контрактом ЗСУ)

від 20100 до 120000 грн

Вінниця

Вінницький РТЦК та СП

Зовнішній пілот, оператор БПЛА

від 50000 до 50000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ

Механік-електрозварник, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

81 ОАеМБр