ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Військова професія ― навідник-оператор БМП-1

Інфографіка Наші проєкти
Прочитаєте за: 3 хв. 19 Лютого 2021, 12:53

АрміяInform продовжує серію публікацій про військові професії. Цього разу мова піде про навідників-операторів БМП-1. Поділитися деякими секретами з нашими кореспондентами погодився військовослужбовець окремої гірсько-штурмової бригади «Едельвейс» прапорщик Дмитро Пастух.

«Навідник-оператор і на полігоні, і у ППД, має тримати озброєння в ідеальному стані»

Спочатку потрібно пройти фахову підготовку ― тримісячний курс для навідників-операторів БМП-1 у навчальному центрі. Потім повертаєшся до своєї бригади на посаду, за якою пройшов вишкіл. Навідника-оператора вважають заступником командира бойової машини піхоти. Тобто, він може прослужити на посаді навідника мінімум пів року і після цього його можуть призначити командиром БМП-1, ― розповідає Дмитро.

Прапорщик Дмитро Пастух

За його словами, під час тримісячного навчання спочатку вивчається матеріальна база озброєння:

― Це тактико-технічні характеристики озброєння, що стоїть на БМП-1. Крім цього, вивчають прицільні прибори. На БМП-1 встановлено 73-міліметрову гармату і кулемет ПКТ калібром 7,62-мм. Далі практичні навички: стрільби ― денні, нічні. Якщо добре вивчився, то складного в службі навідника-оператора немає нічого. Головне ― якнайбільше практики, ― додає військовослужбовець «Едельвейсу».

Він зазначає, що коли триває навчальний період, то навідник-оператор займається стрільбами згідно з відповідним планом.

― В інший час він обслуговує своє озброєння. Щоб гармата й кулемет були справні й в будь-який момент їх можна було застосувати для виконання бойових задач. Навідник-оператор і на полігоні, і у ППД має тримати озброєння в ідеальному стані, ― підкреслює прапорщик Дмитро Пастух.

«Щоб стати класним навідником-оператором, треба насамперед бажання»

Військовий зауважує, що гармата БМП-1 може вести вогонь по навісній траєкторії із закритих вогневих позицій ― на відміну від БМП-2, гармата якої стріляє в основному прямою наводкою.

― Щоб працювати з гарматою БМП-1, слід знати, яким снарядом стріляєш ― кумулятивним чи осколковим. Для кожного виду снаряда передбачена різна відстань. Для влучного пострілу варто враховувати температуру повітря, вологість, наявність опадів, відстань до цілі, поправки на вітер… Гармата переключається по сезонах «зима/літо» ― мова про теплий або холодний температурні режими… Якщо є планшет і спеціальна програма, то у неї заносимо карту, на якій визначається місцеположення твоє та противника. Вводиш ці дані, про які я казав, і програма видає повну інформацію для влучного пострілу. Також на гармату можна встановити клінометр, який визначає потрібний кут. Якщо ж планшета немає, чи раптом він перестав працювати, то все потрібно вираховувати подумки, ― стверджує співрозмовник.

Він розповідає, що гармата БМП-1 працює по легкоброньованих механізованих цілях противника ― бронетранспортерах, автомобілях, по укріпленнях ― бліндажах, опорних пунктах.

― Для цієї гармати важливе її періодичне обслуговування. Її вважають надійною, взагалі-то. Якщо добре обслуговувати, вона здатна навіть більший настріл зробити, ніж передбачено: після 4000 пострілів її слід здавати на капремонт. Кулемет на БМП-1 призначений для ураження великого скупчення живої сили противника, якщо та є у прямій видимості. Боєкомплект у кулемета 2000 патронів – звичайні, «трасери», запалювальні, бронебійно-запалювальні – залежно від цілі й поставленого завдання. ПКТ може навіть уражати автомобілі та легкоброньовані цілі, ― додає Дмитро.

На завершення розмови він каже: «Щоби стати гарним навідником-оператором, треба насамперед бажання. Зокрема, це стосується, мабуть, усіх військових професій».

Фото ― Олексій Мосейченок

Кореспондент АрміяInform

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Головний сержант взводу

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Токар, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Оператор БПЛА Збройні Сили України

від 20100 до 123000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Демінер

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Стрілець-снайпер, розвідник

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Старший радіометрист, військовослужбовець

від 20000 до 30000 грн

Одеса

Військова частина А2951