ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як німці вшановують пам’ять своїх загиблих солдатів

Армії світу
Прочитаєте за: 4 хв. 18 Лютого 2021, 21:02

Багато років німці по обидва боки «Берлінського муру» не могли доторкнутися до національних пам’ятників та святинь свого народу. Зокрема, громадяни ФРН у 1949–1990 роках втратили можливість відвідувати Neue Wache (Нойє Вахе — укр. Нова вартова) у Східному Берліні, на території НДР.

Її збудовано за наказом прусського короля Фрідріха Вільгельма ІІІ за проєктом архітектора Карла Фрідріха Шинкеля у стилі німецького неокласицизму. Подібна до римського каструму з чотирма кутовими баштами, шістьма колонами на фасаді й зображеною на фронтоні скульптурою давньогрецької богині перемоги Ніки, як символ ролі Пруссії в наполеонівських війнах (1799–1815). Зводили її два роки, й вона водночас була вартовим приміщенням королівської гвардії і пам’ятником полеглих у «Визвольній війні» (1813–1814) проти Наполеона. У 1931 році райхпрезидент Пауль фон Гіденбург вирішив, що його слід перетворити на меморіал полеглим у Великій війні (1914–1918). Реконструкцію провів архітектор Генріх Тессенов — один із засновників конструктивізму в західноєвропейській архітектурі. Він встановив усередині чорний гранітний блок із вінком з дубового листя. Внаслідок бомбардувань та артобстрілів в останні місяці Другої світової (1939–1945) «Нова вартова» зазнала значних пошкоджень. Після відновлення у 1960 році її знову відкрили вже як Меморіал жертвам фашизму й мілітаризму. До 20-річчя створення НДР, 1960-го, посеред залу встановили призматичної форми скляну конструкцію з вічним вогнем замість гранітного блоку з вінком. Тут поховані останки невідомого солдата та невідомого в’язня концтабору.

Втративши доступ до «Нової вартової», керівництво ФРН вирішило встановити меморіал німецької армії у фортеці Еренбрайтштайн, що у Кобленці. Цьому існувало кілька причин. По-перше, Кобленц неподалік від тодішньої столиці ФРН Бонна, де був розташований штаб армії. По-друге, в Кобленці розміщувався штаб ІІІ армійського корпусу сухопутних військ Бундесверу. На користь цього рішення і багата військова історія фортеці.

Урочисте відкриття «Меморіалу воїнам німецької армії» відбулося 29 жовтня 1972 року. Його розмістили на території фортеці поміж укріпленнями. Біля стін равеліну (фр. Ravelin — допоміжна фортифікаційна споруда трикутної форми перед ровом фортеці між бастіонами) створили нішу, всередині якої поставили скульптуру молодого солдата. Пам’ятник більш ніж скромний і так зроблено навмисно. Простота, а не велична помпезність, має нагадувати про полеглих воїнів у двох світових війнах та в післявоєнний період.

Метою «Меморіалу воїнам німецької армії» є нагадування суспільству про виконання військового обов’язку та символізм солідарності всіх солдатів багатьох поколінь. З моменту побудови меморіалу зовнішній вигляд та призначення суттєво не змінювалися. На внутрішній стіні ніші є лавровий вінок і висічено напис Den Toten des Deutschen Heeres 1914 – 1918 + 1939 – 1945 — ihr Vermächtnis: Frieden (Загиблим німецької армії 1914 – 1918 + 1939 – 1945 — їх спадщина: мир), який після реконструкції змінили на Den Toten des Deutschen Heeres – Загиблим німецької армії. Над нішею встановлено чорний залізний хрест. Починаючи з 2006-го біля меморіалу вшановують і пам’ять загиблих у миротворчих операціях. Щороку в День національного трауру біля пам’ятника відбуваються урочистості з ушанування воїнів, які полягли, пропали безвісти чи загинули на службі в Бундесвері.

У наші дні Neue Wache в об’єднаному Берліні — це «Меморіал ФРН жертвам війни та тиранії». У 1993 році всередині меморіалу встановлена збільшена копія скульптури «Мати оплакує смерть сина», більш знаної як «П’єта», відомої німецької художниці, графіка і скульптора Кете Колльвіц. Перед скульптурою, на підлозі, викарбуваний напис: «Жертвам війни і тиранії». Постать розміщена безпосередньо під окулюсом (круглий отвір) у центрі покрівлі, тому часто потрапляє під дощ чи сніг. Це додає додаткового символізму, зображуючи страждання людей в часи війни і тиранії. Щодо скульптур, які були там раніше, то вінок із дубового листя, встановлений архітектором Генріхом Тессеновим, перенесено у Німецький історичний музей, а скляний куб часів НДР знайшов своє місце в експозиції Цитаделі Шпандау.

«Німецько-німецький» кордон припинив своє існування 9 листопада 1989 року після оголошення у Східному Берліні нового закону про пересування, який невідкладно дозволяв усі поїздки зі Східної Німеччини у Західну, що стало новим витком історії об’єднаної Німеччини. Проте, ця подія не змінила глибинної суті пам’ятників. Їхня історія є одним із класичних прикладів європейського ставлення до національної пам’яті й поваги до загиблих синів свого народу та жертв війни загалом — незалежно від правлячого режиму та політичної кон’юнктури. Пам’ятник у східній частині Берліна кілька століть змінювався у пам’ять про загиблих під час подій, що відбувалися в історії нації. І навіть з приходом до влади промосковського режиму, меморіал відновили, а не знищили, як це відбувалося й відбувається на наших теренах. Меморіал у Кобленці, хоч і був створений взамін «тимчасово недоступного» берлінського пам’ятника, після об’єднання Німеччини не втратив значення. Кожен з них посів своє місце в арсеналі історичної пам’яті німецького народу. Щороку в День національного трауру біля них вшановують пам’ять полеглих…

 

 

Позаштантий кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
543 дитини загинули в Україні внаслідок збройної агресії рф

543 дитини загинули в Україні внаслідок збройної агресії рф

Ще 1296 дітей отримали поранення різного ступеня тяжкості.

Лідери ЄС підтримали термінове надання Україні засобів ППО

Лідери ЄС підтримали термінове надання Україні засобів ППО

Європейська Рада наголошує на необхідності терміново надати Україні засоби протиповітряної оборони, а також прискорити та інтенсифікувати надання всієї необхідної військової допомоги, включаючи артилерійські боєприпаси та ракети.

Розвідники знищили дев’ять машин ворога

Розвідники знищили дев’ять машин ворога

Бійці спецпідрозділу ГУР МО України «Кабул 9» за дві доби роботи на Запорізькому фронті виявили та знищили дев’ять одиниць військового транспорту та польовий склад боєприпасів московських загарбників.

Перший спільний центр НАТО та України: в Альянсі розповіли деталі проєкту

Перший спільний центр НАТО та України: в Альянсі розповіли деталі проєкту

Україна та Північноатлантичний альянс узгоджують фінальні домовленості для повноцінного запуску роботи Об’єднаного центру аналізу, підготовки та освіти (NATO-Ukraine Joint Analysis, Training and Education Centre, JATEC).

Окупанти обстріляли Запорізьку область з артилерії та РСЗВ, є руйнування

Окупанти обстріляли Запорізьку область з артилерії та РСЗВ, є руйнування

Упродовж доби під ворожим вогнем перебували 7 населених пунктів Запорізької області, зафіксовано 235 ударів з різних видів озброєння.

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію в Чорному морі та намагання росії відновити пошкоджені кораблі

У ВМС ЗСУ розповіли про ситуацію в Чорному морі та намагання росії відновити пошкоджені кораблі

Ситуація в Чорному та Азовському морях залишається стабільною, в акваторії зараз фактично відсутні ворожі бойові одиниці.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кулеметник

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

ВОДІЙ-КРАНІВНИК військова частина А1836

від 21000 до 51000 грн

Миколаїв Жовтневий, Миколаївська область

Стрілець стрілецького відділення

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

оператор дрону/квадрокоптеру

від 25000 до 130000 грн

Київ, Київська область

Бойовий медик взводу, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Стаpший стpілець-опеpатоp

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ