ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Нюанси щорічного декларування: чи потрібно зазначати монетизовані пільги? 🔊

Консультації Публікації
Прочитаєте за: 4 хв. 11 Лютого 2021, 12:32

Армія Inform · Нюанси щорічного декларування: чи потрібно зазначати монетизовані пільги?

На що потрібно звернути увагу під час заповнення щорічної декларації за 2020 рік та відповіді на найпоширеніші запитання, читайте в матеріалі АрміяInform.

— Нині в розпалі кампанія з подання річних електронних декларацій осіб, уповноважених на виконання функцій держави або місцевого самоврядування. Тому природньо, що військовослужбовці, держслужбовці та працівники Збройних Сил звертаються до нас із запитаннями та уточненнями, як правильно внести ту чи іншу інформацію в документ, — говорить головний спеціаліст відділу з питань виявлення корупції  Управління з питань запобігання та виявлення корупції Міністерства оборони України Ігор Королько. — Аби полегшити завдання із заповнення декларації суб’єктам, хочу акцентувати увагу на найпоширеніших питаннях, які виникають, та змінах, які застосовують у заповненні декларацій за 2020 рік.

Зміни, що застосовують у заповненні декларацій за 2020 рік

  • Усі суб’єкти декларування мають внести відомості про всі банківські рахунки, відкриті на ім’я суб’єкта декларування або членів його сім’ї незалежно від залишку коштів за кінець звітного періоду. Це стосується всіх рахунків, навіть закритих у 2020 році. Ці дані можна отримати через особистий банківський кабінет або безпосередньо звернутися до банку, де відкрито рахунок, за випискою з нього.
  • Потрібно вносити відомості про банківську або фінансову установу, в якій суб’єкт декларування або член його сім’ї має доступ до банківського сейфу.
  • Крім того, декларанту під час заповнення декларації необхідно зазначити свій унікальний запис у єдиному демографічному реєстрі та вказати номери своїх членів сім’ї. Такі номери є в айдікартці та в біометричному закордонному паспорті. У кого немає таких документів, вибирає поле – «не застосовується» у відповідному розділі.
  • Декларанти повинні у 10 денний термін повідомити про відкриття валютного рахунку в закордонному банку. До прикладу, дитина суб’єкта декларування здобуває освіту в іншій країні й відкриття рахунку потрібне для оплати навчання.
  • Відомості про дитину декларанта потрібно вносити, навіть якщо вона не проживає з татом чи мамою. Але якщо суб’єкт декларування розлучився і в нього у попередньому шлюбі був пасинок чи падчерка, то вносити в декларацію відомості про них вже не потрібно.
  • Під час заповнення декларації цього року вступає правило 183 днів. Тобто, якщо особа користувалася сукупно довше рухомим чи нерухомим майном, то повинна його декларувати.

 

Про що запитують найчастіше?

До найпоширеніших питань, з якими звертаються до Управління з питань запобігання та виявлення корупції, є декларування нерухомості, транспорту, доходів, банківських рахунків, декларування перед і після звільнення.

— Часто нюанси стосуються декларування місця реєстрації та проживання військовослужбовця і членів його сім’ї, — зазначає Ігор Георгійович. — Насамперед вагаються, чи треба декларувати місце фактичного проживання, наприклад в орендованій квартирі. Тому вкотре наголошую, що так, якщо особа там проживала більше ніж 183 дні в році. Також зазначається як окремий пункт місце реєстрації, якщо воно не збігається з місцем фактичного проживання (часто місцем реєстрації є військова частина). Така ж ситуація з автомобілями в тимчасовому користуванні. Їздив на позиченому авто більше половини року – задекларуй.

Декларуються всі види доходів, зокрема і соціальні. Обов’язково зазначаються субсидії та пільгові монетизовані виплати.

Варто пам’ятати, що декларують усі відкриті рахунки із зазначенням сум залишків на них на кінець звітного періоду, зокрема і кредитки.

Декларування під час звільнення з військової служби

Особа під час звільнення з військової служби повинна подати декларацію «перед звільненням». Вона має на це 20 робочих днів з дати виключення зі списків військової частини, підрозділу.

Період, що повинен охоплюватися декларацією «перед звільненням», становить з 01 січня року звільнення по дату виключення зі списків військової частини, тобто останнім днем перебування на службі, а не днем заповнення декларації.

Декларація «після звільнення» подається в наступному році до 01 квітня та охоплює весь попередній календарний рік. І після цього обов’язки щодо декларування звільненої особи припиняються.

Суттєві зміни в майновому стані

Отже, повідомлення про суттєві зміни в майновому стані подають суб’єкти декларування:

  • які займають відповідальне та особливо відповідальне становище;
  • які займають посади, пов’язані з високим рівнем корупційних ризиків.

Їх перелік затверджений НАЗК.

Серед військовослужбовців такий обов’язок поширюється на осіб вищого офіцерського складу – від бригадного генерала та коммодора і вище.

Водночас сума доходу, майна або видатку має перевищувати 50 прожиткових мінімумів, встановлених для працездатних осіб на 1 січня року, у якому відбулася суттєва зміна в майновому стані – у 2021 році це 113 500 гривень.

Раніше такі повідомлення мали подавати усі суб’єкти декларування.

Більше деталей можна знайти в роз’ясненнях НАЗК.

Фото Дмитра Юрченка

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть передавати Україні зброю після рішення Конгресу

США негайно почнуть доправляти військову допомогу Україні, щойно Конгрес США ухвалить рішення про її фінансування.

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Великій Британії у місті Телфорд розпочалося будівництво бойового танка четвертого покоління Challenger 3 на бронетанковому підприємстві RBSL.

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Заступник Міністра оборони України Юрій Джигир розповів про роботу Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони.

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

Під час здійснення заходів оповіщення на військовослужбовця Вижницького районного ТЦК та СП було скоєно напад групою цивільних осіб.

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Бійці зенітного ракетного полку імені генерал-хорунжого Юрія Тютюника знищили ворожий розвідувальний БПЛА оперативного рівня.

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

«Агенція оборонних закупівель» Міністерства оборони України уклала низку державних договорів на закупівлю озброєння та інших товарів оборонного призначення.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

оператор БПЛА військовослужбовець

від 20500 до 123000 грн

Харків, Харківська область

Командир взводу

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Гранатометник

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Львів

216 окремий батальйон 125 ОБр Сил ТрО

Технік РТБ, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623