ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Кіл-хаус»: військові правоохоронці застосовують силу

Навчання та тренування
Прочитаєте за: 4 хв. 8 Лютого 2021, 20:22

Близько двадцяти курсантів проходять курс фахової підготовки рядового складу в Навчальному центрі Військової служби правопорядку у Львові.

Навчання триває два місяці, воно ідентичне до вишколу, який проходять військові поліцейські армій країн НАТО. Курс складається з одинадцяти модулів. Військові правоохоронці вивчають мінну безпеку, дії патрульного на місці злочину, законодавство, тактичну медицину, утримання військовослужбовців, дотримання Правил дорожнього руху та багато іншого.

Нині курсанти завершують навчання за модулем «Застосування сили».

— Його вивчають три тижні, перші три дні — теоретичні заняття, далі — лише практика, — розповідає сержант-інструктор циклової комісії військово-спеціальних дисциплін прапорщик Олександр Малонос. — Розпочинаємо з найпростішого: розповідаємо курсантам, який вони повинні мати вигляд, яким чином розміщуватися відносно до порушника, як з ним комунікувати, як зрозуміти його поведінку, аналізуючи мовлення та жести. Йдемо за зростанням. Вчимо діяти у ситуаціях, коли порушник чинить слабкий опір, далі — коли є агресивним і може загрожувати життю та здоров’ю військового правоохоронця. Наприкінці навчаємо діяти у ситуаціях, коли треба застосовувати вогнепальну зброю.

Завершальні заняття модуля «Застосування сили» проходять у нещодавно відкритому ситуаційному центрі. Він має приміщення для тимчасово затриманих осіб, кімнати проведення допиту та обшуку, приміщення чергової зміни, навчальний клас і приміщення типу «кіл-хаус» для відпрацювання вправ з бойової роботи в будівлях.

— Наш «кіл-хаус» обладнаний аналогічно до подібних навчальних об’єктів в арміях США, Канади та інших країн НАТО, — каже Олександр Малонос. — Це мережа коридорів і кімнат, у яких є мішені з радіокерованими підйомниками і можливістю зміни позиції. Тут є спеціальний генератор, який створює нешкідливий для організму дим. Ми можемо регулювати рівень задимленості приміщень, рівень освітлення. Спеціальний стробоскоп генерує спалахи різної частоти та інтенсивності. Тут ми навчаємо курсантів базових навичок, які потрібні під час обшуку приміщення: як діяти у складі групи з чотирьох військовослужбовців, як заходити у приміщення, як реагувати на загрози, як взаємодіяти. Сьогоднішня тема — вхід у приміщення. Наголошую, ми не навчаємо курсантів штурмових дій і зачистки будівель. Наше завдання — навчити їх заходити у приміщення, якщо там є загроза. Наприклад, якщо є ймовірність, що у будинку переховується військовослужбовець, який самовільно залишив військову частину зі зброєю. Це елементарні базові знання, які можуть врятувати життя військових правоохоронців та допомогти їм виконати поставлене завдання.

У розпорядженні курсантів два види зброї: страйкбольна — стріляє пластиковими кульками та пейнтбольна — кулями з фарбою. Влучання таких куль досить болісне для людини.

— Використовуючи таку навчальну страйкбольну або пейнтбольну зброю, курсанти відчувають на собі біль від кожного влучного пострілу, — розповідає інструктор навчального взводу старший солдат Олексій Мартиненко. Він сьогодні виконує роль злочинця, який переховується у будівлі та чинить збройний опір.

— Це відчуття болі від влучання, реалістичності загрози змушує їх діяти дуже обережно, виважено, практично стирає різницю між навчальним і реальним боєм, дає розуміння, що будь-яка помилка під час виконання завдання може стати фатальною, — каже Олексій.

Серед двадцяти курсантів — старший солдат Євгенія Сопільниченко. Вона єдина жінка у групі. Обшук приміщення, як і всі інші вправи й завдання, вона виконує нарівні із чоловіками.

— Це навчання дуже корисне для мене та всіх курсантів, — ділиться враженнями Євгенія. — Це нові дуже корисні знання й досвід. Плюс до того — тут навчають працювати в команді, створювати колективи. Звісно, що злагодженій команді легше виконати завдання.

Модуль завершується фінальним іспитом. Під час нього курсантів оцінюють за комплексними критеріями. Вони діють за сценарієм, який передбачає відпрацювання всього, чого їх навчали впродовж трьох тижнів. Це комунікація з порушником, оцінювання загрози, вибір спеціального засобу, ухвалення рішення на застосування наручників, кийків, зброї. Викладачі також оцінюють вміння курсантів не застосовувати надмірну силу, навички подолання стресу й контролю своїх емоцій. Адже кожне затримання порушника супроводжується стресом.

Після завершення двомісячного курсу курсанти повернуться до своїх підрозділів Військової служби правопорядку. Вони матимуть ті ж навички, що і їхні колеги — військові поліцейські з армій країн Північноатлантичного альянсу.

Навчальний центр ВСП був створений у 2017 році за стандартами НАТО. Відтоді підготовку в ньому пройшли більше півтори тисячі військовослужбовців Військової служби правопорядку ЗС України.

Фото і відео автора

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кухар, військовослужбовець

від 21500 до 51500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Старший оператор-дешифрувальник

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стpілець-зенітник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Кулеметник

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

військовослужбовець

від 20100 до 123000 грн

Богодухів, Харківська область

Радіотелефоніст, військовослужбовець в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область