ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як польська волонтерка стала українською військовою

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 13 Січня 2021, 17:47

Оксана-Маріанна Кузьма до 2014-го 20 років прожила в Польщі. Там у неї було особисте життя, побут, робота, але душа й серце належали Україні. З початком подій на Майдані жінка повернулася на Батьківщину й усіляко підтримувала активістів Євромайдану, а потім розпочала волонтерську діяльність для фронту.

— Щойно почалися бойові дії, до мене звернулися друзі-прикордонники з проханням дістати необхідні для життя «в полях» речі. Через українське посольство тоді вдалося привезти з Польщі 15 тонн гуманітарної допомоги для військових та їхніх сімей. Адже після того, як прикордонники покинули Луганський загін, їхні сім’ї евакуйовувалися з міста буквально голі-босі, залишивши всі пожитки в окупованому місті, —  розповідає Оксана.

Згодом через зв’язки в Польщі жінці вдалося забезпечити військових реанімобілями, сонячними акумуляторами, новітніми радіостанціями й іншим потрібним майном.

У серпні 2016 року під час однієї з таких поїздок на фронт як волонтера, в район населеного пункту Піски, Оксана побилася об заклад з командиром одного з батальйонів окремої гірсько-штурмової бригади, що залишиться на позиціях, щоб відчути, яке воно — військове життя. А надалі, можливо, й визначиться з проходженням військової служби. Офіцер до останнього не вірив… Так Оксана провела два місяці з воїнами бригади, які згодом стали її побратимами, адже з Пісків вона поїхала прямісінько до навчального центру військ зв’язку в Полтаві.

Отримавши військовий фах радіотелефоністки, жінка повернулася до окремої гірсько-штурмової бригади, яка стала для неї рідною.

— Навчання закінчила на «відмінно». Розуміла: все, що дають на лекціях та особливо практичних заняттях, згодиться на фронті. Все вбирала як губка, — пригадує Оксана.

Прибувши в частину, попросилася на першу лінію та стала однією з небагатьох жінок у бригаді, які несли службу «на нулі»… Так у колишньої волонтерки розпочалося воєнне життя… Служила жінка в артилерійській групі, але основним службовим обов’язком було радіоперехоплення розмов ворога. Відмінні професійні вміння й жіноча інтуїція неодноразово рятували життя її побратимів. Прослуховуючи переговори бойовиків, Оксана знала, де і коли розпочнеться обстріл українських позицій. Бувало, вона залишалася під мінометним обстрілом, сховавшись під укриттям, адже було вкрай необхідно дізнатися про плани ворога.

— Неподалік від Зайцевого, що на Донеччині, мої хлопці часто працювали з напівзруйнованого будинку. Через те, що «сєпари» тривалий час не могли виявити нашу вогневу позицію, цей будинок вони називали «пекельним». Якось їм таки вдалося засікти, звідки ми вели вогонь. Але через те, що я прослуховувала розмови бойовиків, наші встигли покинути позицію до того, як будинок накрили міни. Це незабутнє відчуття, коли розумієш, що завдяки тобі люди зосталися живі. Я недарма проживаю своє життя! —  продовжує жінка.

Крім того, Оксана нарівні з чоловіками несла службу на блокпостах —  як вдень, так і вночі, в пекельну спеку та в люті морози. Торік навесні її знову не підвела інтуїція — вона затримала чоловіка, який, як з’ясувалося, виявився ворожим розвідником. Під виглядом «аборигена» він намагався перетнути блокпост і оглянути українські позиції. Вже на допиті затриманий зізнався, що бойовики знали про жінку, яка несе службу на блокпості. За їхнім задумом, Оксану мала розчулити розповідь, що чоловік «втратив документи на заробітках і полями пробирався до родини — жінки й дітей, які чекають на нього в населеному пункті неподалік українських позицій». Але не той характер виявився в Оксани, щоб вірити першому зустрічному, на фронті й поготів…

За виявлення ворожого диверсанта командування представило жінку до нагороди. Цінний подарунок — годинник — Оксана отримала з рук Президента України!

Були й утрати в її житті: жінка неодноразово втрачала побратимів…

— Мабуть, найболючіше, що після загибелі друга, брата ти не маєш змоги з ним попрощатися, сказати те, що не встиг за життя. Їхні тіла відразу забирають з позицій і більше ми їх не бачимо, — із сумом каже жінка.

А ще українська військова має страх, що може зустріти смерть, не до кінця виконавши свій обов’язок:

— Смерті не боїться дурний. Відверто кажу, я боюся померти. Але не через те, що опинюся за гранню невідомого. Я боюся, що не встигну зробити те, що маю тут, на фронті! А ще мрію побачити кінець цієї війни!

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
«Під час боїв за Соледар тримав на прицілі по 10–15 росіян одномоментно». Інтерв’ю АрміяInform зі снайпером ЗСУ

«Під час боїв за Соледар тримав на прицілі по 10–15 росіян одномоментно». Інтерв’ю АрміяInform зі снайпером ЗСУ

АрміяInform вже розповідала про снайпера Збройних Сил України, який ліквідував російського офіцера з дистанції 1800 метрів — куля ввійшла просто в серце.

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

В Україні почали створювати Державний реєстр осіб, постраждалих внаслідок збройної агресії рф

Верховна Рада прийняла у першому читанні закон, що започатковує створення системи обліку осіб, життя та здоровʼя яких зазнало шкоди внаслідок збройної агресії рф

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Данія збільшить свою військову допомогу Україні майже на 590 млн євро

Кабінет міністрів та більшість парламентських партій Данії домовилися про збільшення військової підтримки України на 4,4 млрд данських крон (близько 590 мільйонів євро) у 2024 році.

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

На Тисі зірвали заплив порушників кордону

Шестеро чоловіків, частина з яких заплатили від шести до десяти тисяч доларів, зупинили на березі Тису, яку вони збиралися переплисти, щоб потрапити до Румунії.

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Президент: Працюємо далі щодо контрактів на виробництво зброї та техніки в Україні

Володимир Зеленський розповів про шляхи розвитку української оборонної промисловості.

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

На Сумщині влада спростовує чутки про наступ росіян

Дані розвідки свідчать про те, що на сьогодні ворог не сформував на кордонах наступальне угруповання.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир відділення РХБР, ВОС 187. РЕБ. Війська РЕБ.

від 19000 до 120000 грн

Коломия, Івано-Франківська область

робота стрільцем А4267 10 огшбр. висока заробітна плата

від 23000 до 125000 грн

Івано-Франківськ, Івано-Франківська область

Стрілець – помічник гранатометника

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Офіцер, військовослужбовець ЗСУ

від 24000 до 120000 грн

Харків, Харківська область

Номер обслуги, Військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Стрілець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

128 ОБр Сил ТрО