ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Чому російська вакцина «найкраща» та хто став «русофобом року»

Лонгрід
Прочитаєте за: 4 хв. 11 Січня 2021, 16:04

Ми зустрічаємо Новий рік як шанс для нового початку, і для більшості з нас те, що 2020-й позаду, є певним полегшенням. У 2021 році людство починає боротьбу проти COVID-19 масовою кампанією вакцинації. Євросоюз скоординував та забезпечив придбання 300 млн доз вакцин від BioNTech-Pfizer та понад 1 млрд доз вакцин від п’яти інших компаній, як тільки закінчиться клінічне тестування. Одна з них, британсько-шведська AstraZeneca, запросила російський інститут Гамалея на випробування вакцин. Група експертів Східного Страткому оцінила цей факт як підставу для обережного оптимізму. У Європі сподіваються, що 2021 рік стане роком співпраці, надії та змін. Однак, «чи вийшли ми з лісу»?

«Порятунок людства – вакцину «Супутник V» – саботують»

Деякі речі не змінюються: кремлівський агітпром продовжив підтримувати теорії змови навколо пандемії і надалі наполягає, що COVID-19 є інструментом «еліт» для створення світового уряду, нав’язування тотального контролю на Землі. Державні ЗМІ Росії продовжують захоплюватися прикладами проблем із вакциною Pfizer, обережно уникаючи новин про побічні ефекти російського Sputnik V. Деякі з них навіть встигли заявили, що «Захід більше заклопотаний боротьбою з російською вакциною, ніж із вірусом, і що невикористання “Супутника V” стане смертю людства». Отож, попри співпрацю між AstraZeneca й Інститутом Гамалеї, російські медіа продовжують мавпувати твердження про змову, навіть війну проти Sputnik V. І, водночас, мобілізують їй підтримку, створюючи враження, що Європейське агентство з лікарських засобів (EMA) почало переговори з розробником російської вакцини. Попри те, що представник агентства спростував цей фейк, російські ЗМІ вдалися до сумбурних маніпуляцій із заголовками. Державна «Російська газета» оголосила, що «переговори про постачання “Супутника V” у Європу почалися», хоча насправді це не так. Згідно із заголовком на сайті «Червона весна», «Євросоюз розглядає можливість вивчення російської вакцини Sputnik V», маючи на увазі, що ЄС визнав наукову цінність вакцини. Однак безперечний лідер у творенні креативних заголовків – націоналістично орієнтований телеканал «Царгород», який проголосив: «Європа проковтнула свою гордість і почала переговори з російським розробником вакцини». Іншими словами, доведений до відчаю й обурений ЄС змушений придушити русофобські інстинкти і благати Москву вивести свій найкращий продукт на європейський ринок.

Антиукраїнська пропаганда – у російському тренді

Ще одна річ, яка не змінилась і навряд чи зміниться з новим роком, – це роль України як головного об’єкта прокремлівської дезінформації. Майже половина російських фейків минулого тижня присвячена Україні. За їх твердженням, Україна і надалі перебуває на межі краху. Наративи Кремля про «зовнішній контроль», «геноцид» і «нацистів» продовжують грати і у 2021 році. Згаданий вебсайт Tsargrad.tv організував голосування за «русофоба року». Переможцем став президент Туреччини Ердоган, який у 2021-му разом з президентом України (який навіть не потрапив у першу п’ятірку царградського списку міжнародних русофобів), за даними прокремлівських ЗМІ, планує (і сміх і гріх)… атакувати контрольовані РФ райони Східної України.

«РФ – ідеальний цап-відбувайло»

Як і 2020 року, звинувачення Москви в тому, що вона є ідеальним цапом-відбувайлом, стане лейтмотивом у 2021 році. Зокрема, на щорічній пресконференції президент Путін сказав, що політика США перетворила Росію в проблему, хоча насправді це не так. «Ми бачимо, як вони чекали до останнього дня із заявами про можливе російське втручання, якого немає жодних слідів», – заявив він. З іншого боку НАТО хоче викликати напруженість у відносинах з Росією, звинувачуючи її в загрозі. На переконання Путіна, РФ залишається старим радянським ворогом у світогляді Вашингтона, і це зручний ворог, бо, на відміну від тероризму, у неї чіткі межі. Коли виникають проблеми, завжди можна звинуватити в цьому росіян. І це, як підсумував кремлівський очільник, ідеальний привід збереження санкцій, просування політики НАТО на кордонах Росії і демонстрація очевидного ворога.

Насправді меседжі Путіна – це суміш повторюваних дезінформаційних тез про невинуватість росіян у жодній з провин. Неправильно, що політика США перетворила Росію на проблему, що Альянс хоче цілеспрямовано створювати напруженість у відносинах з Росією або що Захід намагається зобразити її як ворога. Напруженість у відносинах з РФ загострилася після окупації Криму й організації нею війни на сході України, через втручання у вибори в США та у виборчі процеси інших країн. Усупереч російським твердженням, є безліч свідчень щодо того, як Москва наслідила в американських виборах і у 2016-му, і у 2020 році. Міжнародна спільнота наклала санкції на Росію з усіх цих причин.

Читайте нас у Facebook
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

4 відділ Чортківського РТЦК ТА СП ( м.Заліщики )

Стаpший стpілець-опеpатоp, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Військовий психолог

від 21000 до 30000 грн

Харків

Військова частина 3005 НГУ

Фельдшер, інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Чоп

Державна прикордонна служба України

Стрілець

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Майстер, військовослужбовець

від 21000 до 23000 грн

Харків

Метрологічний центр військових еталонів ЗСУ