ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Яку зброю розробила Грузія за часів незалежності країни

Армії світу Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 25 Січня 2021, 11:28

У 2019 році  під час візиту до США тодішній міністр оборони Грузії Леван Ізорія наголосив: «Наша мета – повний перехід на озброєння, що сумісне з НАТО, ми бажаємо назавжди розпрощатися з радянським спадком».

Слід зазначити, що у 2018 році Грузія придбала в США 410 протитанкових ракетних комплексів Javelin. Протягом 2017−2018 років грузинська армія повністю відмовилась від автоматів та кулеметів Калашникова. На озброєння всіх підрозділів армії надійшли американські автоматичні гвинтівки М4 та кулемети М-240. Франція для ППО Грузії поставила зенітно-ракетні комплекси ближньої дії Mistral ATLAS.

Проте кавказька країна не обмежилась лише закупками зброї за кордоном, а розпочала конструкторські роботи та виробництво власних зразків військової техніки. Так, державний військово-науковий технічний центр (ВНТЦ) «Дельта», який об’єднує оборонні підприємства та науково-дослідні інститути Грузії, у 2016 році розробив120-мм самохідний міномет GMM-120. За основу самохідки взяли комерційний автомобіль MAN, на якій розмістили броньований корпус із поворотною платформою. На платформу встановили 120-мм міномет із відкотним пристроєм та електрогідравлічним приводом наведення. У похідному положенні міномет стає в горизонтальне положення та закривається зверху за допомогою електромеханічних приводів двобічними кришками. Машину оснастили сучасною системою навігації та керування  вогнем. Для захисту екіпажу на кабіні встановлено 12,7-мм кулемет. Скорострільність міномета становить 15 пострілів за хвилину, прицільна дальність на мінімальну відстань – 480 м, на максимальну – 7100 м. Бойова маса GMM – 15 тонн. Екіпаж машини − 6 осіб.

120-мм самохідний міномет на базі бронеавтомобіля Didgori

У 2019 році на міжнародній виставці озброєнь в Абу-Дабі грузинські зброярі продемонстрували 120-мм самохідний мінометний комплекс на базі вітчизняного бронеавтомобіля Didgori Meomari. Конструктивно комплекс дуже нагадує іспанський мінометний комплекс Alakran з однією відмінністю. У грузинської машини відсутні приводи наведення міномета. Візуально 120-мм міномет комплексу дуже схожий на радянський міномет 2Б11. Бойова маса самохідного міномета 8200 кг, розрахунок 5 осіб.Максимальна швидкість по шосе 120 км/год, запас ходу 500 км.

Бойова машина піхоти Lazika

Підприємства оборонки Грузії для потреб власної армії та з перспективою експорту розробили бойову машину піхоти Lazika. Грузинська БМП отримала дистанційно керований бойовий модуль з 23-мм автоматичною гарматою 2А14 та кулемет ПКТ 7,62 мм. На машину встановили вісім 81-мм димових гранатометів. Екіпаж із трьох осіб має можливість користуватися сучасною системою керування, оснащеною тепловізором. Десантне відділення розраховане на вісім екіпірованих бійців десанту, а 300-сильний двигун розганяє БМП до 70 км/год. БМП Lazika має комбіноване бронювання, здатне, за розрахунками конструкторів, захистити екіпаж від куль калібру 14,5 мм. Бойова маса машини −14 тонн.

Бронетранспортер Didgori-3

Didgori-3 грузинський бронетранспортер, розроблений у 2012 році Тбіліським авіаційним виробничим об’єднанням спільно з державним ВНТЦ «Дельта». Виготовляється на Тбіліському танкоремонтному заводі. Вперше продемонстрували новинку в Кутаїсі 27 травня 2012 року на день незалежності Грузії разом із модифікаціями БТРа. Бойова маса – 9,8 тонн, корпус броньований 2-го рівня STANAG. Екіпаж – 3 особи, десант – 9 осіб. Озброєння: великокаліберний кулемет 12,7 мм та 2 кулемета 7,62 мм. Потужність двигуна 160 к.с., максимальна швидкість по шосе 100 км/год. Запас ходу – 450 км.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби, водій

від 20100 до 20100 грн

Житомир

Державна прикордонна служба України

Стрілець-санітар, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Навідник

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Водій, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Київ

20 окремий батальйон спеціального призначення

Начальник зв’язку, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Електрик, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область