ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Загроза демократії чи елементарна інформаційна гігієна?

Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 21 Січня 2021, 16:42

Раніше, в «темні» тоталітарні часи, люди чітко розуміли, що вони нічого не вирішують, що нічого не можна змінити в рішеннях, які ухвалює влада. Своїми діями громадяни намагалися лише не погіршувати наявний стан справ, ситуацію в країні  — для себе і для близьких.

Старші люди найменш захищені від маніпулювання свідомістю

Проте нині модель змінилася, і дехто хибно зрозумів зміни, дехто — цинічно цим користується. Засновниця волонтерської організації «Як не стати овочем» Оксана Мороз зауважує: «Кожен впливає абсолютно на все, однак при цьому відсутній ключовий момент — кожен реально впливає на все, лише коли він: високоосвічений; володіє актуальною і достатньою інформацією; розуміє чинні процеси, розуміє, як працює економіка і політика…»

У відеороликах на каналі з однойменною назвою «Як не стати овочем» авторка намагається навчити простих людей тямити, що ними маніпулюють, що перед ними фейк, та як не піддатися їхньому впливу. Зокрема у випуску «Демократія vs інформаційна гігієна» розповідається, що нині створена видимість інформаційної відкритості й доступності будь-якої інформації, проте «банально людина не може розібратися, що з цього основне і що потрібно вивчити», – каже Оксана Мороз.

За словами колишнього фахівця з піару, особливо це стосується старшого покоління — їх кількісно більше, вони – більша електоральна сила. «Проте вони найменш розуміють наслідки своїх рішень, — зауважує Мороз. — Рівень їхньої сучасної освіти наближається до нуля».

Колишній спеціаліст із маніпулювання свідомістю мас звертає увагу, що старше покоління, попри досвід і почасти активну життєву позицію, має найслабший інформаційний імунітет. Такі люди абсолютно не захищені від «інформаційних вірусів», які наситили сучасний простір мас-медіа та інтернету.

 

«Де факто ми живемо в демократії, — говорить Оксана Мороз. — Але це квазідемократія, ближча до диктатури». За її словами, від початку відбудови демократії вже витрачені мільярди і роки часу, але з наявним рівнем інформаційної гігієни всі реформи натикаються на супротив.

Мороз уважає, що поступ демократії без критичного сприйняття інформації з легкістю руйнується олігархами та популістами, які тягнуть суспільство «то до Москви, то куди їм ще вигідно». «Красивому фейку вірять швидко, а в правді потрібно переконувати», — ділиться Оксана Мороз.

Фахівець підкреслює, що відсутність інформаційної гігієни гальмує незалежність України. Проте, це проблема не лише нашої держави. На думку експертки, це проблема «всіх країн, які сформувалися вже в той період, коли розпочалася цифрова ера». Причина — у бракові інституцій, які б «нормували» нас і показували, де фейк, а де правда. «На жаль, ми серед таких демократій», — говорить Оксана Мороз.

За словами засновниці волонтерського проєкту, нашим людям потрібні інституції, на які можна спертися, і в рішеннях яких люди би не сумнівалися. «А популісти ведуть нас туди, куди вигідно їм», — повторює Мороз.

Це відео — своєрідний анонс курсу інфогігієни «Як не стати овочем», яке Оксана радить усім. Адже зараз «саме той момент, коли ми можемо зупинитись і навчитися самі інформаційній гігієні, яка допоможе розбудувати нам країну й побудувати реальну демократію».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Офіцер запасу ЗСУ

від 23000 до 130000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Електрозварник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Навідник гранатометного відділення

від 21000 до 120000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

Командир взводу спеціальних робіт, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Кулеметник

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь