ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Кремль продав хвалений «Буркотун» С-400 американцям?

Blogger pool Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 18 Січня 2021, 12:20

З початку 2021 року Туреччина очолила Об’єднану оперативну групу високої готовності НАТО (Very High Readiness Joint Task Force – VJTF). АрміяInform повідомляла, що Анкара відправить до складу VJTF бригаду чисельністю близько 4200 військовослужбовців, включаючи новітню турецьку бойову техніку. Це свідчить передусім про тіснішу взаємодію Туреччини з союзниками по Альянсу. А як же бути із закупленими російськими ЗРК С-400 та санкціями від США щодо таких дій Анкари?

Зважаючи на розбіжності між Туреччиною і США щодо російських комплексів С-400 «Тріумф» та те, що впродовж цього року Анкара все-таки керуватиме VJTF, ситуація більше схожа на сплановані дії між союзниками. Адже після купівлі С-400, погроз та санкцій з боку Вашингтона, купи дискусій на цю тему Міністр закордонних справ Туреччини Мевлют Чавушоглу заявив, що американці ухвалили пропозицію вивчити російські комплекси на предмет їхньої роботи і загрози НАТО в обмін на перегляд США рішення з продажу Туреччині винищувачів п’ятого покоління F-35.

Утім, щоб це не було – «багатоходівка» союзників НАТО чи острах Туреччини перед санкціями та погіршенням відносин із Заходом, Російська Федерація тут явно не у виграшному становищі.

Що відбулося по факту? Кремль фактично продав свої хвалені комплекси Америці, з відповідними технологіями. США обов’язково використає цю ситуацію, щоб убезпечити свою повітряну техніку й нівелювати загрозу С-400 (SA-21 Growler за кодифікацією НАТО – буквально «Буркотун»). Ба більше, американці можуть непогано заробити на продажі туркам F-35 і заодно на перспективу підсилити позиції Альянсу в близькосхідному регіоні.

Американські політики ще з літа «прощупували» грунт на предмет купівлі російських зенітно-ракетних комплексів у Туреччини. Втім, робили це вкрай обережно. Анкара пропонувала створити робочу групу для оцінки потенційного впливу С-400 на натовські системи. Проте пропозицію спочатку відхилив Вашингтон. Чи то набивали собі ціну, чи інші причини – вже немає значення.

При цьому пропагандистські ЗМІ нашого східного сусіда широко тиражували заяви, що для вивезення продукції військового призначення покупець російської техніки має представити стороні РФ сертифікат кінцевого користувача. Тому її передача або реекспорт третім країнам без офіційного дозволу російської сторони неможливі.

Звісно, союзники НАТО знайшли, як обійти таку ситуацію. У заяві Міністра закордонних справ Туреччини не йдеться про продаж чи передачу ЗРК. Виступаючи на пресконференції Чавушоглу заявив: державний секретар США Майк Помпео виявив зацікавленість у створенні спільної робочої групи з вивчення ЗРК. Тобто, можна сподіватись, що проєкт буде реалізований. І справді, для чого такі складні операції, коли американські фахівці зможуть вивчати російські «Буркотуни» в самій Туреччині?

Що цікаво, одразу після заяви Чавушоглу на російських пабліках і форумах військової тематики армія ботів почала продавлювати меседж: мовляв, та всі знали, що С-400 рано чи пізно турки продадуть США і найкращі уми та конструктори РФ не могли не врахувати такого варіанту. А Туреччині продані ЗРК експортного зразка й це не завдасть шкоди Білокам’яній. Так це чи ні – поки не зрозуміло, але, зважаючи на хвилю однакових повідомлень, можна констатувати – Кремль чогось серйозно побоюється.

Утім, нещодавно президент Ердоган таки підтвердив, що в кінці січня продовжить перемовини з Кремлем щодо поставки другої партії ЗРК. Цікаво, що скажуть росіяни після попередніх заяв про вивчення спільною комісією Туреччини та США російських С-400…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
В Одесі показали наслідки атаки ударних безпілотників

В Одесі показали наслідки атаки ударних безпілотників

Внаслідок російського удару по Одесі наразі зафіксовано пошкодження 58 квартир у 22 будинках.

Президент Литви: Ситуація на фронті в Україні напряму залежить від підтримки Заходу

Президент Литви: Ситуація на фронті в Україні напряму залежить від підтримки Заходу

Президент Литви Гітанас Наусєда закликав європейських партнерів не втрачати час та якнайшвидше надати Україні системи ППО,

Президент відзначив державними нагородами понад 700 військових, з них 228 — посмертно

Президент відзначив державними нагородами понад 700 військових, з них 228 — посмертно

Президент України Володимир Зеленський відзначив державними нагородами 718 військовослужбовців України, 228 з них — посмертно.

У Запоріжжі до центру рекрутингу протягом місяця звернулись понад 700 осіб

У Запоріжжі до центру рекрутингу протягом місяця звернулись понад 700 осіб

Понад 730 людей звернулись до Запорізького центру рекрутингу за місяць.

Окупанти скинули модернізовану авіабомбу на Селидове

Окупанти скинули модернізовану авіабомбу на Селидове

У вівторок, 23 квітня, о 4:20 окупанти вдарили авіабомбою УМПБ Д-30 по Селидовому на Донеччині.

На Львівщині затримали військового, який за $17 тис. «продав» місце в делегації для виїзду за кордон  

На Львівщині затримали військового, який за $17 тис. «продав» місце в делегації для виїзду за кордон  

Військовослужбовець військової частини з Львівщини за гроші обіцяв фіктивно включити військовозобов’язаного до складу делегації, яка виїжджатиме на міжнародну конференцію до однієї з країн Євросоюзу.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інженер-електронщик БПЛА, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Санітарний інструктор, медична сестра, фельдшер

від 20000 до 23000 грн

Кременчук

Військова частина 3052 НГУ

Зв’язківець, військовослужбовець

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Водій-заправник

від 25000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Зв’язківець

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Командир взводу морської піхоти (десантно-штурмовий)

від 30000 до 130000 грн

Одеса

35 ОБрМП ім. контр-адмірала Михайла Остроградського