ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Армія або в’язниця: чи дотримуються права призовників в окупованому Криму?

Важливо
Прочитаєте за: 2 хв. 18 Січня 2021, 19:16

Упродовж грудня 2020-го правозахисники «Кримської правозахисної групи» виявили ще більше прикладів переслідування кримчан за ухилення від служби у збройних силах РФ. Представники цієї організації вважають, що в діях російської влади є склад військового злочину.

Як розповів кореспондентові АрміяInform експерт «Кримської правозахисної групи», аналітик Олександр Сєдов, згідно з положеннями 51-ї статті Четвертої Женевської конвенції, Росія, як держава-окупант, не має права призивати на службу у свою армію жителів тимчасово окупованого півострова. Однак російська влада ці претензії відкидає, бо вважає Крим своєю територією. Підконтрольні РФ кримські суди й силові відомства продовжують переслідувати кримчан, які відмовляються брати участь у призові.

«Починаючи з 2017 року, у Криму зареєстровано 256 справ за ухиляння від призову. З них — у 147 ухвалений вирок. У кодексі адміністративних правопорушень Росії за ухилення від служби передбачені штрафи або виправні роботи. У кримінальному кодексі — штрафи й санкції до позбавлення волі. Причому сплата штрафу не звільняє від обов’язку служби у збройних силах», — говорить Олександр Сєдов.

Загалом же на кінець грудня 2020-го «Кримська правозахисна група» зафіксувала 163 кримінальні справи за ухиляння від служби в армії окупанта. За 153 з них уже ухвалено вироки, ще 10 перебувають на стадії розгляду.

Аналітик зазначає: досить часто випадки переслідування замовчують самі постраждалі. Вони відмовляються повідомляти про переслідування й не готові спілкуватися ні з правозахисниками, ні з журналістами.

У грудні Міжнародний кримінальний суд закінчив попереднє вивчення ситуації в Україні, зокрема в Криму. Згодом він зможе ухвалити рішення щодо конкретних осіб, які брали участь у воєнних злочинах: починаючи від президента Росії Володимира Путіна, міністра оборони, закінчуючи військкомом окупованого Криму.

За словами Олександра Сєдова, українські правоохоронці можуть порушувати кримінальні провадження щодо всіх причетних до проведення призову на окупованій території півострова й вимагати їхньої видачі.

Правозахисник підкреслює: відповідно до норм міжнародного гуманітарного права, примусовий призов кримчан на службу до збройних сил РФ є воєнним злочином і порушує положення Конвенції про захист цивільного населення під час війни 1949 року.

«Кримчани, призвані на військову службу до збройних сил та інших військових формувань РФ після початку окупації Криму, не є злочинцями, вони — жертви воєнного злочину, що вчиняє держава-окупант», — підкреслює Олександр Сєдов.

Він радить звертатися до прокуратури АРК і повідомляти свої історії, які можуть лягти в основу кримінальних проваджень проти організаторів російського призову в Криму.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

Атаки на Харківщині, Авдіївський напрямок, спалений вертоліт в москві: стрім з прифронтового міста

На Харківщині прикордонники-артилеристи бригади «Сталевий Кордон» зупинили ворожий штурм. За допомогою 100-мм гармати вони влучили у танк, на відео з дрона видно як після підриву два окупанта перейшли у ранг мертвих російських «космонавтів».

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Оголосили підозру російському генерал-майору поліції, який керував пограбуванням Чорнобильської АЕС

Загальна сума збитків, до яких призвели дії заступника гендиректора «росатому» сягає майже мільярда гривень.

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія вирішили збільшити виробництво дронів

Україна та Латвія ведуть спільну роботу над нарощуванням виробництва дронів.

Пентагон анонсував виділення ще одного пакета допомоги Україні на $1 млрд

Пентагон анонсував виділення ще одного пакета допомоги Україні на $1 млрд

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив, що Сполучені Штати виділяють ще один пакет оборонної допомоги Україні в розмірі 1 млрд доларів, який включатиме ракети для HIMARS, снаряди, системи ППО та інше озброєння.

Ворог тричі атакував українські позиції на лівому березі Дніпра

Ворог тричі атакував українські позиції на лівому березі Дніпра

На тимчасово окупованій Херсонщині ворог здійснив 3 безуспішні штурми в районі населеного пункту Кринки, але зазнав втрат та відійшов на свої вихідні позиції.

Олександр Яковець став головою Адміністрації Держспецтрансслужби

Олександр Яковець став головою Адміністрації Держспецтрансслужби

Указом Президента України, за поданням Міністерства оборони, на посаду голови Адміністрації Державної спеціальної служби транспорту призначено командувача Сил підтримки ЗСУ, бригадного генерала Олександра Яковця.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Міноментник

від 21000 до 121000 грн

Київ

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Номер обслуги 5 ОШБр

від 20000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Лікар, військовослужбовець

від 28000 до 78000 грн

Болград, Одеська область

Військовослужбовець стрілець

від 20100 до 120100 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Зв’язківець, військовослужбовець

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Снайпер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область