ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Від мегабайта важливої інформації до аркуша карти – на гостині в харківських картографів

Публікації Репортаж
Прочитаєте за: 5 хв. 15 Січня 2021, 12:14

Від запровадження високих технологій в їхній справі в поєднанні з традиційними технологіями та професійними таємницями певним чином залежить перемога захисників України у військовій операції. Увесь обсяг такої роботи пересічній людині важко оцінити. Вимірюється вона гіга- та терабайтами різного роду важливої інформації.

Отже, завітаємо до військово-картографічної частини, що в Харкові. Напередодні дня створення цього армійського колективу в ньому побував кореспондент АрміяInform.

– Наш військовий організм сформовано 18 січня 1992-го, – каже командир частини підполковник Олександр Матющенко. – Відтоді ми пережили чимало хвиль реформування: когось підвищили в посаді, хтось пішов на пенсію, інші – прийшли до нас служити чи працювати. Сьогодні діємо в інтересах підрозділів ЗС України, розташованих у 10 областях, а також воїнів-прикордонників, фахівців ДСНС та інших силовиків, які беруть участь в операції Об’єднаних сил.

Він додав, що їх основними завданнями є складання і підготовка до видання топографічних чи спеціальних карт, забезпечення цими засобами військових частин. Віднедавна до переліку робіт харківських картографів додалося ще й землевпорядкування відомчих територій.

За словами командування, приблизно з 2010-го вони перейшли на цифрові технології й нові матеріали, що застосовують вітчизняні й зарубіжні картографічні підприємства.

– Забезпечувати захисників України лише найкращим допомагають сучасні технічні засоби, серед яких електронний тахеометр Leica, новітній GPS-приймач Leica, трасошукач Leica, топогеодезичний польовий аерофотознімальний комплекс DJAinspire 2, сучасне програмне забезпечення тощо. Багато чого в нас робиться на ентузіазмі з максимальною самовіддачею. Адже російсько-українська війна постійно ставить перед військовими топографами нові виклики, – розповів підполковник Олександр Матющенко.

Хоча їхній колектив дуже маленький – результати роботи вражаючі.

Так, за майже сім років, з початку окупації окремих територій України, картографи з Харкова забезпечили підрозділи, що беруть участь у АТО/ООС, понад 2,5 млн топографічних чи спеціальних карт, різними фотопланами, фотосхемами й іншою картографічною продукцією.

Колектив інтелектуалів і патріотів

Як стверджує підполковник Олександр Матющенко, його підлеглі працюють за принципом: «точність, достовірність, оперативність». Якісь негаразди тут неприпустимі, адже обсяги роботи чималі. Тому кожен виконує свою складну роботу й встигає допомогти товаришам по службі.

Приміром, заступник командира – головний інженер підполковник Віталій Бойко служить тут після випуску з військового вишу. Через це він уважає себе одним із старожилів.

– Усього знати просто неможливо. Технології для підготовки карт чи проведення землевпорядкування постійно вдосконалюються. Не боятися ставити запитання і вчитися новому мене ще лейтенантом навчили саме тут. І на цьому «фундаменті» нині виховую молодих воїнів. Іншим важливим чинником розвитку є соціальна справедливість, що виражається в розподілі фронту завдань, направлення в бойові чи звичайні відрядження. А ще тут працюють інтелектуали та патріоти, яких переконувати в чомусь не доводиться, – зазначив підполковник Віталій Бойко.

Про те, що пощастило з місцем служби, вже переконався і старший лейтенант Пулат Ванієв. Рік тому він закінчив ВІКНУ імені Тараса Шевченка і як відмінник навчання отримав право обирати місце офіцерського становлення.

– Під час військових стажувань побував майже в усіх картографічних частинах, окрім харківської. Тож вирішив випробувати долю тут. Мені є з чим порівнювати, і якщо кількома словами сказати про нашу частину, то це буде приблизно так: цікаво, результативно та перспективно. Торік я три місяці провів у районі ООС і до професійних знань додав досвід роботи в бойових умовах. Поки що мене все задовольняє, але розумію: для подальшого розвитку треба вчитися далі, – розповів старший лейтенант Пулат Ванієв.

Високосний рік приніс чимало успіхів

2020-го фахівці військової частини підготували до видання понад 50 номенклатурних аркушів топокарт різних масштабів. Водночас вони дозабезпечили 45 військових частин і установ топографічними й спеціальними картами, каталогами координат геодезичних пунктів. У цілому до підрозділів ЗС України направлено близько 250 тис. примірників карт різних масштабів.

І це далеко не всі досягнення.

Так, фахівцями новоствореного відділення топогеодезичного забезпечення торік виконано роботи в 28 військових містечках загальною площею майже 1300 гектарів з виготовленням графічних матеріалів у масштабах 1:5000-1:500. Це колосальний труд, що є важливим чинником у збережені відомчих земель та протидії можливим корупційним діям.

До речі, харківські картографи беруть участь у забезпеченні проведення багатьох масштабних навчань у нашій державі із залученням іноземних військових. Майже всі останні карти чи схеми готують до друку за стандартами НАТО з використанням світової геодезичної системи координат WGS-84. Так вони роблять вагомий внесок у реформування українського війська.

– Наша робота у 2021-му триватиме на тлі впровадження новітньої технології ArcGIS, що пов’язана з усіма стратегічними галузями України, зокрема, військовою сферою. Простими словами, це інтерактивна карта, що може відтворювати потрібну інформацію у режимі реального часу на підставі даних розвідувальних БПЛА чи супутників. Технологію ArcGIS використовують розвинені країни як «сім’ю» геоінформаційних програмних продуктів. Це значно полегшує роботу різних фахівців. За її допомогою командир підрозділу, прибувши у визначений район, зможе швидко отримати інформацію про відповідну територію. Тож на нас чекає складна, але цікава робота. І це харківським картографам повністю по силах, – розповів про плани на майбутнє підполковник Олександр Матющенко.

Фото автора та з архіву частини

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Внаслідок обстрілу Гірника на Донеччині 2 людини загинула і 6 поранено

Внаслідок обстрілу Гірника на Донеччині 2 людини загинула і 6 поранено

Росіяни атакували місто «Ураганами» сьогодні по обіді місто Гірник на Донеччині.

Італійська гаубиця-«бабуся» влучно б’є по ворогу вдень і вночі

Італійська гаубиця-«бабуся» влучно б’є по ворогу вдень і вночі

Гармату OTO Melara Mod 56 розробили ще в 1950-х роках для гірсько-піхотних підрозділів. Але такий поважний вік не заважає їй зараз точно і ефективно знищувати росіян.

Литва, Латвія та Естонія закликали ЄС розпочати переговори з Україною щодо вступу до блоку

Литва, Латвія та Естонія закликали ЄС розпочати переговори з Україною щодо вступу до блоку

Президенти Естонії, Латвії та Литви: Алар Каріс, Едгарс Рінкевічс і Гітанас Науседа у 20-ту річницю вступу країн Балтії до Євросоюзу закликали розпочати переговори з Україною щодо вступу до блоку.

Підтримка з боку USAID зміцнила стійкість України до російських обстрілів — Бріджит Брінк

Підтримка з боку USAID зміцнила стійкість України до російських обстрілів — Бріджит Брінк

До Києва прибула заступник адміністратора Агентства Сполучених Штатів з міжнародного розвитку (USAID) Ізабель Коулман.

ГУР назвало кількість у росії ракет «циркон», «онікс», «калібр» та Х-69

ГУР назвало кількість у росії ракет «циркон», «онікс», «калібр» та Х-69

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило орієнтовні запаси в росії ракет типу «циркон», «онікс», «калібр» та Х-69, а також динамку їх виробництва.

Колаборанти розпродують Азовське узбережжя так званим російським інвесторам

Колаборанти розпродують Азовське узбережжя так званим російським інвесторам

Окупанти пропонують «інвесторам» з росії незаконно привласнені землі вздовж Азовського узбережжя, зокрема пансіонати, бази відпочинку й рекреаційні зони.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Заступник командира роти з МПЗ, офіцер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Стрілець-електрик (ДШВ)

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Гранатометник

від 20000 до 125000 грн

Богодухів

209 батальйон Сил ТрО

Інспектор прикордонної служби, оператор БПЛА

від 20500 до 25000 грн

Херсон

Херсонський прикордонний загін

Психолог

від 20000 до 50000 грн

Слов'янськ

Військова частина 2240 НГУ

Бухгалтер

від 20000 до 23000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130