ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Трансляція кремлівських фейків на Балканах збігається з початком російської агресії проти України

Лонгрід
Прочитаєте за: 6 хв. 4 Січня 2021, 12:26

На сторінках АрміяInform не раз ішлося про кремлівські інформаційні маніпуляції в Україні, країнах Балтії та інших державах. Про балканську тему та російську дезінформацію мова йтиме вперше. Втім, паралелі з подіями в нашій державі з початку 2014 року є вкрай важливими й допомагають зрозуміти методи, якими діє Росія для дестабілізації в усьому світі. Нещодавно на сайті НАТО з’явилася публікація-розслідування російського втручання в інформаційне поле Балканського регіону під авторством Даніеля Сантера. Першу частину матеріалів читайте нижче.

Досьє «АІ»:

Даніель Сантер — засновник порталу оборони та безпеки Balkan Security Network, який об’єднує редакторів, аналітиків і журналістів у регіоні. Крім того, він виконавчий директор Белградської Євроатлантичної ініціативи, яка працює над комунікаційними проєктами й аналізом дезінформації.

Регіон Західних Балкан дуже вразливий до іноземної дезінформації, яка посилилася в останні роки. Демонізація США і НАТО, висвітлення інформації про слабкий і розділений Євросоюз, реклама російської військової моці й перевага їхніх вакцин проти COVID-19, дискредитація західних виробників вакцин, посилення етнічної напруженості — це одні з найпоширеніших тем дезінформації, що пропагує Кремль у сербомовних ЗМІ. Боснія й Герцеговина, Чорногорія та Сербія чи не найбільше постраждали від російських інформоперацій, які намагаються підірвати ЄС і НАТО в регіоні.

У широкому розумінні дезінформація — це ендемічне явище на Західних Балканах, спричинене внутрішніми чинниками. Постраждали всі без винятку країни. Втім, Сербію вважають епіцентром. В останньому дослідженні, проведеному Європарламентом, Сербію названо «стартовим майданчиком російських операцій з дезінформації на Західних Балканах».

Потік інформації між державами регіону безмежний. Тісні соціальні, історично-культурні зв’язки між Сербією, боснійсько-сербським тереном і Чорногорією означають, що майже всі наративи в медіа, включаючи дезінформацію, щодня надходять ззовні.

Спонсорований Кремлем медіа-вміст сербською виробляється, перевидається й широко розповсюджується по регіону. Його споживають мільйони людей з притаманними внутрішніми розбіжностями, які виходять з етнічних конфліктів ще 1990-х. На відміну від країн ЄС та НАТО, регіону бракує негативного історичного досвіду взаємин із Москвою.

Окрім ідеалізації керівництва Росії та її зброї, така дезінформація дискредитує Альянс і США, підживлює етнічну напругу, представляє Євросоюз як расистську й антисербську організацію. Це посилює сприйняття загрози для православного населення, а також культуру пам’яті, яка зображує Росію та Радянський Союз потужними історичними захисниками.

Поява цих наративів у Боснії й Герцеговині, Чорногорії та Сербії збігається з незаконною анексію Криму в березні 2014-го. Служба новин Sputnik запущена сербською у лютому 2015 року. З’явилися десятки порталів, які генерують або розповсюджують подібні повідомлення.

З часом різні медіа, зокрема загальнодоступні видання в регіоні, почали широко використовувати закордонний дезінформаційний контент. Це стало можливим через низький етичний стандарт, брак журналістських розслідувань, слабкий аналіз новин і політичний вплив.

Аналіз Белградського центру досліджень, прозорості й підзвітності за 2018-2019 роки вказує: серед усіх міжнародних суб’єктів інформаційної сфери сербською мовою РФ представлена з найбільшим позитивним змістом. На практиці це означає, що пересічний споживач інформації дізнається більше про переваги танка «Армата», трубопроводу «Північний потік – 2», про Україну, яка зрадила здоровий глузд, дистанціюючись від Росії, і менше — про переваги потенційного членства в ЄС для населення Балкан.

Хронічне забруднення інформаційного середовища цим змістом впливає на сприйняття громадськістю. Хоча регіональні опитування говорять, що більшість населення Боснії й Герцеговини, Чорногорії й Сербії ще виступає за інтеграцію з ЄС, ці настрої не варто сприймати оптимістично. Підтримка Євросоюзу зменшується в Сербії, де більшість прихильно ставиться до Росії й Китаю, а ставлення до Альянсу стає більш негативним.

Пандемія посилює російську пропаганду

Криза, спричинена епідемією COVID-19, посилює пропагандистські меседжі про демонізацію Західного світу. З цією метою використовують теми, пов’язані як з наукою, так і обороною в поєднанні з військовою пандемічною допомогою, яку деякі експерти називають «дипломатією вентилятора».

У середині листопада за кілька днів після того, як уряд Сербії оголосив про придбання 1,8 мільйона вакцин, виготовлених компанією Pfizer, сербська служба новин Sputnik зобразила американського виробника як корумповану структуру, а от російську вакцину представлено кращим вибором для Сербії. Різні версії повідомлення про перевагу російської вакцини поширювались у торгових точках Сербії та Чорногорії.

Під час першої хвилі пандемії діяльність з дезінформації прагнула використати Сербію для демонстрації ефективної російської допомоги на відміну від «нездатності» НАТО допомогти своєму члену Чорногорії у час кризи.

У квітні 2020-го 11 російських літаків з 87 військовими лікарями та обладнанням висадились у Сербії для дезінфекції вулиць, лікарень. Хоча Сербія має власні військові можливості для тих самих цілей, їх «затьмарили гості». Створений у ЗМІ образ «вирішальної» іноземної допомоги мав значний вплив на суспільний діалог. З іншого боку дезінформація далі зображувала Чорногорію як країну, покинуту союзниками серед кризи, коли вона витрачала гроші на членство в НАТО замість вдосконалення системи охорони здоров’я.

Водночас з’явилися екзотичні теорії змови, які підтримували російські генерали, що пандемія нереальна й імовірно є частиною спецоперації та що COVID-19 насправді виробляє ЦРУ. Тоді ж поширювали повідомлення, які підкреслювали могутність і військову перевагу Росії над Заходом.

Використання двостороннього співробітництва

Росія теж використала пропагандистський потенціал двостороннього співробітництва із «слов’янськими братами» як для певного сигналу НАТО, так і для завоювання сердець і умів місцевого населення. Наприклад, двостороннє військове співробітництво РФ із Сербією — країною, яка прагне зберегти військовий нейтралітет і співпрацювати як з Альянсом, так і з Росією — використовували для створення розповідей про захисну роль РФ щодо Сербії.

Так, Кремль розширив двосторонню угоду та передав шість МіГ-29 Сербії, хоча Белград про це не просив. Крім того, до угоди включені 30 танків Т-72 та 30 автомобілів БРДМ-2. Перші танки доставлені в листопаді 2020-го. При цьому ширився наратив, що «кращі танки й не потрібні, маючи на увазі слабкі сторони армій сусідніх країн».

На двосторонніх антитерористичних навчаннях SREM-2014, які відбулися на північно-західних рівнинах Сербії, Росія розширила початковий сценарій, додавши парашутне десантування броньованих бойових машин. Враховуючи близькість Хорватії, Угорщини й Румунії, це мало форму повідомлення про здатність діяти у глибині території НАТО.

Подібним чином на навчанні «Слов’янський щит» у 2019 році систему С-400 тимчасово розмістили у Сербії. Кампанія у ЗМІ породила припущення, що Росія, можливо, залишила ракетну систему в країні.

Про Балканську тему й кремлівські рухи в напрямку дестабілізації регіону, намагання боротися з Альянсом сербськими руками, читайте в наступних матеріалах АрміяInform.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовий капелан

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Старший стрілець – оператор портативних цифрових радіостанцій

від 22000 до 52000 грн

Степанівка, Сумська область

Фельдшер, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

Військова частина А4615

Офіцер групи ВСП

від 30000 до 60000 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Гранатометник

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343

Бухгалтер фінансової служби

від 20000 до 22000 грн

Чернівці

Військова частина 3113 НГУ