ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

За сприяння військових майже 2000 дітей із прифронтової зони відвідали святкові концерти й отримали подарунки від святого Миколая

Армія і суспільство Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 18 Грудня 2020, 11:44

16-18 грудня, напередодні Дня святого Миколая, за сприяння Командування ОС ЗСУ, на Донбасі проведено святкову акцію – майже 2000 дітей з прифронтової зони відвідали концерти й отримали солодкі подарунки від святого Миколая в межах національно-мистецького проєкту «ARTПЕРЕМИР’Я». Про це АрміяInform розповів письменник, керівник національного проєкту «АРТПЕРЕМИР’Я», офіцер ЗСУ капітан Борис Кутовий.

За його словами, святкові вистави відбулися в Мар’їнці, Красногорівці, Світлодарську, Парасковіївці, Новолуганському, селищі Миронівський. Майже 2000 дітей віком від 5 до 13 років з прифронтових міст і містечок побачили святкове дійство й отримали подарунки від святого Миколая.

У межах благодійного проєкту відбулася акція «Книжка в гості завітала – свято дітям влаштувала» – із маленькими читачами з прифронтових населених пунктів зустрівся автор дилогії «Листи здалеку» письменник Борис Кутовий. 300 примірників його творів поповнили полиці шкільних та місцевих бібліотек Донецької області.

«Маємо протидіяти не тільки військовій навалі російського агресора. А й боротись за душі та свідомість покоління дітей, яке зростає в Україні. Щоб кожен з них у майбутньому став справжнім українцем – із добрим серцем та національною самосвідомістю вільної людини. Це запорука нашого майбутнього і святий обов’язок перед тими, хто віддав життя за свободу та незалежність України.

І досі зустрічаю на Донбасі дітей, які не говорять та не читають українською. Для мене це особистий біль. Рідні мова, традиції, віра – ось та свята трійця, причетність до якої має формувати світогляд маленьких українців, і не тільки «дітей війни» на Донбасі. 

Саме заради цього і створили мистецький проєкт «АРТПЕРЕМИР’Я» та передаємо книжки українською до шкіл і бібліотек. І заради цього допомагаємо лікувати, оздоровлювати дітей із соціально незахищених родин. Заради цього ми не маємо наміру зупинятися», – говорить Борис Кутовий.

Турбота про мирне і щасливе дитинство маленьких українців, дітей війни – це не обов’язок, а поклик серця

За словами Бориса Кутового, Національний проєкт «АРТПЕРЕМИР’Я» заснований за ініціативи й сприяння генерал-лейтенанта Сергія Наєва у 2018 році, коли він обіймав посаду Командувача операції Об’єднаних сил. 

Відтоді проєкт успішно діє. Так, у вересні 2020-го у Соледарі на Донеччині, у межах національного проєкту «АРТПЕРЕМИР’Я», проведено міні-фестиваль дитячих театрів «Печера казок», у якому взяли участь Чернігівський обласний театр ляльок імені О. Довженко та Харківський державний академічний театр ляльок імені В. Афанасьєва. Вистави відбувались у соляних печерах на глибині 288 метрів. Аудиторія – діти з прифронтових населених пунктів.

– Турбота про мирне і щасливе дитинство маленьких українців, дітей війни – це не обов’язок, а поклик серця. Наш проєкт орієнтований і на допомогу хворим дітям із соціально незахищених родин, що мешкають у населених пунктах Донецької та Луганської областей, наближених до фронту. Наприкінці вересня цього року на лікування й реабілітацію до соляних печер спелеосанаторію «Соляна симфонія» в Соледарі направлено 12 дітей, – говорить Борис Кутовий.

Як зазначає засновник національно-мистецького проєкту «AРTПЕРЕМИР’Я», командувач Об’єднаних сил ЗСУ генерал-лейтенант Сергій Наєв, діти Донбасу потребують особливої уваги й турботи, адже їм доводиться жити і зростати в умовах російсько-української війни. Мистецький проєкт покликаний мінімізувати наслідки пережитих подій за допомогою художньої літератури та мистецтва. 

– Ідея проєкту – культурне та національне відродження регіону. За час його існування у прифронтових населених пунктах проведено 35 виступів найкращих театральних колективів, на яких побувало майже 10 тисяч «дітей війни». Завдяки благодійній підтримці, докладаємо чимало зусиль, аби діти були здоровими й щасливими, щоб розвивалися як фізично, так і духовно. Сподіваюся, проведення чергової акції до Дня святого Миколая «Книжка в гості завітала — свято дітям влаштувала» подарує малечі безліч яскравих емоцій і позитивних вражень, – зазначив Сергій Наєв.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Вже восьма данська команда інструкторів прибула для навчання українських військових у Британію

Вже восьма данська команда інструкторів прибула для навчання українських військових у Британію

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

13 поранених військовослужбовців прибули до Берліна на інноваційне протезування. Їх зустрів мер міста Кай Вегнер.

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Через російську атаку на Дніпровщину загинуло восьмеро людей

Сьогодні, 19 квітня, Президент України Володимир Зеленський у Дніпрі оглянув п’ятиповерховий будинок, пошкоджений унаслідок нічного масованого ракетного обстрілу. Про восьмеро загиблих осіб главі держави доповів начальник ОВА Сергій Лисак під час безпекової наради.

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

Знищення російського стратегічного літака Ту-22М3 стало переломним моментом у війні росії проти України.

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Миколаївські десантники за шість місяців боїв у районі Новомихайлівки знищили понад 300 одиниць ворожої техніки.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-кранівник, військовослужбовець

від 21000 до 121000 грн

Львів

125 ОБр СВ ЗСУ

Стрілець – електрик

від 21100 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Бухгалтер

від 24000 до 54000 грн

Харків

Військова частина А1215

Сапер, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Азов, 12-та бригада спеціального призначення НГУ

Медик-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Дніпро

Косівський РТЦК та СП

Стрілець-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Черкаси

Косівський РТЦК та СП