ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Законодавчі зміни в оборонній сфері у 2020 році: нововведення і проєкти

Важливо
Прочитаєте за: 4 хв. 31 Грудня 2020, 8:09

Рік, що добігає завершення, виявився доволі законодавчо активним у регулюванні військової царини. Докладніше про ухвалені закони і зареєстровані проєкти, розробниками яких є підрозділи Міністерства оборони та Збройних Сил України, читайте в огляді АрміяInform.

Закони, ухвалені Верховною Радою

Про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2020 році для участі у багатонаціональних навчаннях від 04 березня 2020 року № 521-IX.

Цим Законом надано допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2020 році для участі у багатонаціональному навчанні з підготовки підрозділів збройних сил, українсько-американському навчанні «Репід Трайдент – 2020», українсько-молдовському навчанні «Південь – 2020», українсько-американському навчанні «Сі Бриз – 2020», українсько-румунському навчанні «Ріверайн – 2020» та українсько-британському навчанні «Воріер Вотчер – 2020»

Про внесення змін до розділу VI «Прикінцеві та перехідні положення» Закону України «Про національну безпеку України» щодо набрання чинності положеннями стосовно Головнокомандувача Збройних Сил України, Генерального штабу Збройних Сил України, видів і окремих родів військ (сил) від 04 березня 2020 року № 522-IX.

Стосувалося набрання чинності з 27 березня 2020 року положень Закону про розмежування повноважень Головнокомандувача Збройних Сил України, Генерального штабу Збройних Сил видів і окремих родів військ (сил).

Про внесення змін до Закону України «Про Державний бюджет України на 2020 рік» щодо безперервного забезпечення харчування військовослужбовців.

Передбачено можливість продовження у 2020 році дії договорів, укладених у 2019 році, із суб’єктами господарювання, аби не допустити зриву харчування військових.

Ще сім проєктів законів, розробником яких є Міноборони, перебувають на розгляді парламенту.

Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо удосконалення окремих питань виконання військового обов’язку та ведення військового обліку від 28 травня 2020 року № 3553.

Законопроєкт передбачає запровадження нового виду військової служби – військова служба за призовом осіб із числа резервістів в особливий період (можливість їхнього призову без оголошення мобілізації на строк до 6 місяців), поширення комплексу соціальних прав та гарантій на резервістів, введення їхнього військового обліку тощо. Крім того, пропонується правова основа створення і функціонування територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки на базі військових комісаріатів.

Ухвалено у першому читанні 15 вересня.

Про внесення змін до Податкового кодексу України щодо окремих питань вдосконалення забезпечення організації виконання військового обов’язку в особливий період від 28 травня 2020 року № 3554.

Йде в комплексі з законопроєктом № 3553 та передбачає поширення податкових пільг на самозайнятих осіб (фізичних осіб підприємців) у разі їхнього призову на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період в частині звільнення їх від обов’язку нарахування, сплати та подання податкової звітності з податку на доходи фізичних осіб.

Про внесення змін до Закону України «Про поштовий зв’язок» від 09 липня 2020 року № 3821.

Покликаний врегулювати питання організації діяльності відомчого фельд’єгерського зв’язку у складі ЗС України (військового фельд’єгерського зв’язку) для забезпечення надання послуг поштового зв’язку спеціального призначення в системі Міноборони.

Про внесення змін до статті 87 Бюджетного кодексу України від 13 серпня 2020 року № 3983.

Законопроєкт розроблено Міноборони на виконання пропозицій Рахункової палати України за результатами аудиту ефективності використання бюджетних коштів, виділених на медичне обслуговування і оздоровлення особового складу СБУ. Передбачає уточнення й деталізацію видатків Державного бюджету України.

Про внесення змін до деяких законів України щодо удосконалення процедур оборонного планування від 12 жовтня 2020 року № 4210.

Покликаний удосконалити на законодавчому рівні процедури оборонного планування з урахуванням досвіду держав-членів НАТО та держав-членів Європейського Союзу.

Про внесення змін до деяких законів України щодо впорядкування питань, пов’язаних із військовополоненими та інтернованими особами в особливий період від 5 листопада 2020 року № 4327.

Проєкт передбачає визначення повноважень та завдань державних органів щодо поводження з військовополоненими та інтернованими особами в особливий період відповідно до вимог Женевських конвенцій і додаткових протоколів до них.

Про схвалення рішення Президента України про допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2021-му для участі у багатонаціональних навчаннях від 16 листопада 2020 р. № 4499.

Пропонує схвалити допуск підрозділів збройних сил інших держав на територію України у 2021 році для участі у багатонаціональному навчанні з підготовки підрозділів збройних сил, українсько-американському навчанні «Репід Трайдент – 2021», українсько-британському навчанні «Козак Мейс – 2021», українсько-американському навчанні «Сі Бриз – 2021», українсько-румунському навчанні «Ріверайн – 2021», українсько-британському навчанні «Воріер Вотчер – 2021», українсько-польському навчанні «Три Мечі – 2021» та українсько-польському навчанні «Сільвер Сейбер – 2021».

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Під суд пішли вісім зрадників

Під суд пішли вісім зрадників

Підозри повідомлено ще трьом колаборантам.

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

Зобов’язання країн «Рамштайн» для допомоги Україні сягнули $95 млрд

США та інші учасники Контактної групи з оборони України (формат «Рамштайн») разом зобов'язалися виділити вже понад 95 млрд доларів на допомогу Україні для її захисту від російської агресії.

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

Ракетні війська вразили три ворожих засоби ППО

За добу підрозділами ракетних військ завдано ураження по 2 районах зосередження особового складу, 1 радіолокаційній станції, 3 засобах протиповітряної оборони, 1 станції РЕБ, 1 складу матеріально-технічних засобів противника.

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Дмитро Кліменков наголосив на ефективності реформованої системи закупівель у МОУ

Реформована система закупівель в Міністерстві оборони України, яка прийшла на заміну старій пострадянській, що породжувала корупційні ризики, вже показала свою ефективність.

Телекомпанія, 5 літаків, будинок і позашляховик: в дохід держави стягнуто майно псевдогубернатора Запорізької області

Телекомпанія, 5 літаків, будинок і позашляховик: в дохід держави стягнуто майно псевдогубернатора Запорізької області

Вищий антикорупційний суд задовольнив позов Мінюсту про стягнення на користь держави арештованого майна, яке належало колишньому народному депутату від забороненої політичної партії «ОПЗЖ» — псевдогубернатору Запорізької області.

Пентагон оголосив про $6 млрд на закупку зброї для України

Пентагон оголосив про $6 млрд на закупку зброї для України

Міністр оборони США Ллойд Остін оголосив про виділення 6 мільярдів доларів на закупку в американських компаніях зброї для України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Механік-моторист

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

65 ОМБр

Водій Кат С, військовослужбовець

Дніпро

93-тя окрема механізована бригада «Холодний Яр"

Командир відділення управління засобами РЕБ, ВОС 539. Війська РЕБ.

від 19000 до 120000 грн

Коломия, Івано-Франківська область

Головний сержант взводу

від 25000 до 25800 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ

Технік служби захисту інформації в в/ч А4677

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Водій-електрик такелажного відділення

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ