ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як не стати жертвою інсульту

Армія і суспільство
Прочитаєте за: 6 хв. 31 Грудня 2020, 11:23

Щороку інсульт відбирає життя у мільйонів жителів планети, а десятки мільйонів внаслідок цього захворювання стають інвалідами. Українці, на жаль, не виняток: за інформацією МОЗ, щороку його жертвами стають 120-150 тисяч осіб.

Чи може людина убезпечитись від цієї хвороби? Що потрібно робити, щоб не стати її жертвою? Чи можна запобігти її виникненню? Хто входить до групи ризику? На ці та інші запитання АрміяInform відповів лікар-невролог вищої категорії, кандидат медичних наук  полковник медичної служби запасу Анатолій Ткачов. 

– Що ж це за хвороба така, що відбирає щороку життя у десятків тисяч українців?

– Інсульт – це гостре порушення мозкового кровообігу, внаслідок якого виникає пошкодження частини головного мозку. Найчастіше він є ускладненням гіпертонічної хвороби і розвивається на фоні різкого підвищення артеріального тиску. Існують два різновиди інсульту: геморагічний, який викликаний розривом мозкової артерії, та ішемічний, при якому артерія, що постачає кров у мозок, закупорюється тромбом або спазмується.

До інсультів відносять інфаркт мозку (від 70 до 85 відсотків усіх випадків), крововилив у мозок (20-25 відсотків) і субарахноїдальний крововилив (близько 5 відсотків). Судинні захворювання мозку займають друге місце у світі в структурі смертності від захворювань системи кровообігу після ішемічної хвороби серця. 

– Назвіть, будь ласка, симптоми цього захворювання.

– Їх описали ще Гіппократ, Гален та інші їхні послідовники. Це порушення свідомості, сонливість, короткочасна, на кілька хвилин втрата свідомості, сильний головний біль, супроводжуваний нудотою і блювотою, запаморочення, втрата орієнтування у часі й просторі. Це основні ознаки інсульту чи передінсультного стану людини. 

– Що повинна робити людина, у якої ці симптоми з’являються, і чи вона здатна контролювати свої дії? Або ж ті, хто знаходиться поблизу?

– При найменшій підозрі на інсульт попросіть її усміхнутися. При інсульті усмішка крива, куточок губ з однієї сторони іноді направляється вниз, а не нагору. А також заговорити: при інсульті вимова часто порушена, хоча і не завжди. Попросіть потерпілого витягнути руки вперед долонями нагору і закрити очі — при інсульті одна з рук починає мимоволі «їхати» убік і вниз. Якщо потерпілий утрудняється виконати якесь з ваших прохань, негайно викликайте «швидку допомогу» й опишіть симптоми медикам, що прибудуть. Навіть якщо ці симптоми зникли, людину все одно потрібно госпіталізувати. Для обстеження, причому бажано протягом першої години після виявлення симптомів, навіть якщо їй здається, що небезпека минула. Важливо, аби допомогу надали впродовж перших 4 годин і в спеціалізованому медичному закладі. Що швидше людина отримає допомогу, то вищі шанси вона матиме на повноцінне одужання і нормальне життя після інсульту.

До приїзду «швидкої» не давайте хворому ні їсти, ні пити — його органи ковтання можуть виявитися паралізованими, і їжа, потрапивши в дихальні шляхи, ризикує викликати задуху. При перших ознаках блювоти стежте, щоб блювотні маси не потрапили в дихальні шляхи — для цього повертайте голову хворого на бік. Розстебніть на потерпілому тісний одяг, послабте йому краватку, влаштуйте його з комфортом, не дозволяючи робити різких й інтенсивних рухів. 

– Людина може самостійно розпізнати ознаки інсульту, що насувається на неї?

– Може, якщо знає про них. Це, зокрема, порушення мови, параліч або оніміння з одного боку обличчя або всього тіла, порушення зору з одного або обох боків, раптовий сильний головний біль, що може супроводжуватися блювотою, запамороченням або порушенням свідомості. 

– А хто входить до групи ризику?

– Насамперед люди похилого віку, й ті, хто потерпає від підвищеного артеріального тиску, хвороб серця, цукрового діабету. Ну і, звичайно, громадяни, які палять і зловживають оковитою. Але, як свідчить статистика Всесвітньої організації охорони здоров’я, 50 відсотків тих, кого «звалив» інсульт, страждали на артеріальну гіпертензію.

Після 60-65 років ризик інсульту зростає в рази не лише через різні захворювання, малорухливий спосіб життя і зайву вагу, від якої потерпає ледь не кожен другий українець похилого віку, а й через зниження інтелектуальної діяльності. Мозок, як і м’яз, треба постійно прокачувати – давати йому навантаження для підтримки дієздатності. Тому порадив би дідусям і бабусям намагатись якомога більше читати, розгадувати ті ж кросворди. 

– Які ускладнення найбільш поширені після перенесеного інсульту?

– Інсульт може викликати тимчасову або постійну інвалідність залежно від часу, протягом якого мозок страждає від відсутності кровотоку, і від того, яка частина мозку постраждала. Ускладнення можуть включати параліч або втрату м’язових рухів, порушення мови або ковтання, втрату пам’яті або проблеми з розумінням, біль (зазвичай, ускладнення розвивається через кілька тижнів після інсульту і з часом може проходити, проте іноді потребує лікування), зміни в поведінці та в здатності до самообслуговування. Люди, котрі перенесли інсульт, можуть стати більш замкнутими й менш соціально активними. 

– Давно доведено, що виникнення багатьох захворювань обумовлено таким чинником, як харчування. Від яких продуктів варто утриматись, аби певною мірою убезпечити себе від інсульту?

– Насамперед від жирів: вершкового масла, баранячого жиру, свинячого смальцю, пальмової та кокосової олії, твердих маргаринів. А також жирних сортів м’яса, ковбас, сосисок, паштетів. Не варто також надто захоплюватись молочними продуктами з високим відсотком жирності. До цієї групи входять вершки, сметана, жирний кисломолочний сир, згущене молоко, твердий сир з жирністю більш як 30 відсотків, морозиво. Я вже не кажу про чипси, хот-доги, картоплю фрі та інший фаст-фуд, які так полюбляють українці, особливо молодь.

Якщо збігаються кілька основних факторів ризику: підвищений кров’яний тиск, високий рівень холестерину, аритмія, недостатня фізична активність, куріння та зловживання спиртним, то можна прогнозувати ймовірність інсульту впродовж найближчих 5-10 років. 

– Останнім часом багато хвороб «помолодшали». Вчені, за інформацією тієї ж ВООЗ, не завжди знають відповіді на запитання «чому». А що скажете стосовно інсульту серед військової молоді?

– Інсульт загрожує кожному. Він є головною причиною інвалідності та другою головною причиною смерті людей після 40 років – така світова тенденція. В останні роки інсульт істотно помолодшав – спіткає навіть 20-річних. І це при тому, що люди не лише вели здоровий спосіб життя, а й займалися спортом! У таких випадках інсульт називається криптогенним, тобто невизначеної природи. Кількість таких інсультів, на превеликий жаль, зростає. І не лише в Україні, а й у всьому світі. Тому спектр обстежень, які б допомогли визначити приховані чинники, що провокують цю хворобу, медицина поступово розширює.

Щодо військовослужбовців, на жаль, і їх ця хвороба не оминає, як мовиться, десятою дорогою. Не забувайте, що люди в погонах зазнають значних фізичних, морально-психологічних навантажень, які, як я вже казав, є однією з причин цього захворювання. Тому потрібно якомога більше дотримуватись здорового способу життя, займатись спортом, максимально виключити з раціону продукти, що містять багато жирів тощо.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Швець

від 20000 до 25000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Системний адміністратор

від 50000 до 130000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Технік з виконання ремонтних робіт та технічного обслуговування

від 25000 до 125000 грн

Шепетівка, Хмельницька область

Електрозварник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Водій-механік

Львів

Військова частина А2678

Офіцер групи контролю бойового стресу

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039