ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

2020-й: Харківський національний університет Повітряних Сил і далі набирає висоту

Важливо Публікації
Прочитаєте за: 9 хв. 24 Грудня 2020, 10:30

Майже мільйон – саме стільки впродовж 2020-го було переглядів новин чи іншої інформації, розміщених на офіційному сайті Харківського національного університету Повітряних Сил імені Івана Кожедуба. Причому 6% від усіх відвідувачів перебували за кордоном. Це значно більше, ніж у минулі роки і дуже тішить командування видового вишу.

Справді, чимало цікавих заходів цього року відбулося в Альма-матер військових авіаторів і фахівців протиповітряної оборони, що привернули увагу такої великої кількості людей, навіть за межами України. Про них дізнавався кореспондент АрміяInform.

Шляхом інновацій

За словами заступника начальника університету з навчальної роботи полковника Костянтина Васюти, як не дивно, а карантинні обмеження певним чином осучаснили навчальний процес, розкрили нові обрії освітніх можливостей і частково перевели його в інтернет-простір.

Так, за допомогою університетського сайту і відповідних сторінок у соцмережах вдалося задовольнити інформаційні потереби всіх цьогорічних абітурієнтів. Можливо, саме завдяки цій корисній інформації конкурс в університеті сягнув 12 осіб на одне місце залежно від обраного напряму підготовки. У результаті влітку понад 600 осіб стали курсантами 6 факультетів, де готують офіцерів, та ще близько 100 хлопців та дівчат вчаться на першому курсі Військового коледжу сержантського складу ХНУПС.

Також з 1 вересня відбулися зміни в освітньо-професійних програмах підготовки за 12 військово-обліковими спеціальностями фахівців логістичного забезпечення.

– В умовах запобігання коронавірусу COVID-19 організація освітнього процесу проводиться на платформі MOODLE. Тобто, курсанти вивчають теми та виконують завдання за допомогою інтернет-ресурсів. Викладач на відстані має технічну змогу контролювати обсяг опанування теми кожним вихованцем. Навіть те, що хтось не дочитав крайню сторінку лекції – одразу бачить педагог. Ця інновація, розроблена і вдосконалена в стінах університету, дозволила майбутнім офіцерам здобути гарні знання й не відчути проблем через карантин, – розповів полковник Костянтин Васюта.

Карантин не завадив ХНУПС поступово рухатися шляхом переходу на нову систему підготовки офіцерів згідно з досвідом країн-членів НАТО і з урахуванням сучасних потреб ЗСУ. Для цього викладачі періодично виїжджали за кордон, аби запозичити професійні напрацювання колег. А двоє найкращих курсантів успішно пройшли базовий курс офіцерської підготовки в коледжі Королівських військово-повітряних сил «Кранвел» (RAF College Cranwell) Великої Британії.

Висоти «кожедубівців»

Тішать і цьогорічні результати льотних практик із вихованцями льотного факультету. Так, з березня до листопада польоти поетапно проходили на базі авіаційних бригад Повітряних Сил ЗСУ. Приміром, нинішні третьокурсники познайомилися з небом у кабінах легкомоторних літаків. А курсанти нинішніх 4-5-го курсів успішно долали вивізні програми на складніших апаратах. У результаті, всі успішно виконали цьогорічну програму та отримали необхідний налітний час. При цьому десь половину часу перебування в п’ятому океані відвели на самостійні польоти, а це вже зовсім інші висоти професіоналізму.

Зокрема четвертокурсники повністю опанували вертоліт Мі-2. Наступного року вони пересядуть до кабіни складнішого Мі-8. Водночас кожен п’ятикурсник додав до льотної книжки в середньому понад 30 годин на літаках чи вертольотах. Причому юнаки із групи вертолітників підіймалися у небо як командири екіпажу Мі-8.

Та найбільша гордість університету – випускники-льотчики 2020-го. Адже вони успішно опанували техніку пілотування бойовими літаками й самостійно виконували пуски керованих ракет по цілях. До того ж 41 молодий лейтенант отримав класну кваліфікацію пілота – ІІІ клас, що значно краще, ніж раніше.

До речі, бути найкращими курсантам допомагають тренажерні комплекси літака типу Л-39, вертольота Мі-8МТВ та 3D можливості сучасної апаратури факультету зенітних ракетних військ та інші новітні технологій.

Інтелект та кібербатли

Зміни в організації військових стажувань не завадили курсантам набути необхідного досвіду. Щоб вдосконалити практичні вміння роботи з людьми й прищепити лідерські якості, у виші проводили тижні психології. У формі інтернет-змагання курсанти готували домашні завдання. Їхні теми актуальні, так, як: «Карантин – можливості чи обмеження?» Віртуальні глядачі з-поміж товаришів по навчанню оцінювали роботи і висловлювали короткі зауваження під кожним відео. І часто-густо найкреативнішими ставали думки першокурсників, а прагматичність проявили старшокурсники.

Також військові викладачі за допомогою сервісу Kahoot проводили різні web-вікторини. Вийшло досить весело, цікаво та в дусі змагання.

Можливості Інтернету, як кажуть, на всі сто використали і під час інтелектуально-розважальних ігор Mead head. Інтелектуальні змагання, організовані викладачами кафедри психології та педагогіки, проходили в години самопідготовки з дотриманням умов карантину.

Так, у режимі онлайн за допомогою інтернет-сервісів Zoom та Kahoot кілька команд курсантів різних факультетів університету спробували довести, що саме вони – найкмітливіші, найрозумніші та найбільш ерудовані у виші.

Під час змагань хлопцям і дівчатам доводилося пригадувати військову історію, українське кіно, філософські мислення Артура Шопенгауера, психологію Зигмунда Фрейда, поезію Поля Валері й навіть анімацію Уолта Діснея. Також вони «прокачали» мозок з актуальної проблематики появи та поширення планетою коронавірусу.

За словами командування університету, ці інтелектуальні змагання подобаються курсантам. Адже за допомогою таких креативних форм у майбутніх офіцерів виховується дух воїна й уміння досягати мети у складі команди. Тому подібні кібербатли проводитимуть надалі.

Добрі справи

Від початку карантину в  Харківському обласному центрі служби крові втричі зменшилися їхні запаси. На допомогу прийшли «кожедубівці».

За словами заввідділом відбору донорів Харківського обласного центру служби крові Юрія Верховенка, за 10 місяців карантину приблизно 1000 військовиків ХНУПС та військових авіаторів із Чугуєва поповнили місцевий «банк» крові. Значний відсоток донорських внесків піде на лікування поранених воїнів та онкохворих дітей. Тож, дуже вірогідно, що комусь армійці врятували життя чи, принаймні, посприяли скорішому одужанню.

Окрім цього, у березні-квітні курсанти висадили понад 300 дерев та кущів у Харкові й Чугуєві. У цій шляхетній справі найбільше відзначилися вихованці трьох факультетів: зенітних ракетних військ, радіотехнічних військ та протиповітряної оборони Сухопутних військ. Провести з користю вільний час хлопцям і дівчатам запропонував заступник начальника університету полковник Микола Коваленко. Офіцер першим узявся за лопату та саджанці. Згодом до нього долучились інші офіцери та курсанти.

Інтернет-бібліотека

Шляхом інновацій цього року рухався і колектив однієї з найбільших бібліотек оборонного відомства – ХНУПС. Її завідувачка – працівник ЗСУ Тетяна Ярош – змогла активізувати роботу на інтернет-платформі.

Часи змінюються, а з ним й вимоги читачів. Тому колектив книгозбірні протягом п’ятьох років зазнав суттєвих змін.

– Фонд нашої бібліотеки налічує близько 800 тисяч примірників, – каже Тетяна Ярош. – Три роки тому в читальних залах розміщено комп’ютери з доступом до Internet та ІКС Moodle. Робочі місця бібліотекарів теж оснащені сучасною технікою.

Великим здобутком колективу стало те, що в роботу бібліотеки впроваджено автоматизовану систему «УФД/Бібліотека», що допомагає обслуговувати читачів. Поступово бібліотекарі сканують видання, що користуються високим читацьким попитом. Тільки впродовж року відскановано понад 1200 примірників, що є важкою працею.

А завдяки спеціальному договору з Державною науково-технічною бібліотекою України відвідувачі бібліотеки ХНУПС отримали безкоштовний доступ до електронних наукових баз даних Scopus і Web of Sсience. Останнє можна назвати справжнім скарбом для викладачів та наукових працівників закладу.

– Наші живі спілкування з читачами чи за допомогою інтернет-ресурсів насичені ігровими елементами: вікторинами, подорожами, конкурсами, – ділиться Тетяна Ярош. – На цих зібраннях можна поспілкуватися на різні теми, обговорити ідеї й почути думку друзів.

Їх забрало небо…

На жаль, усьому колективу університету наприкінці вересня довелося пережити страшну трагедію, коли неподалік Чугуєва впав літак Ан-26Ш.

– На місці катастрофи встановлено пам’ятний знак, – розповідає полковник Микола Коваленко. – До нього щодня приходять чимало людей, проводять панахиди тощо. Це величезна, непоправна трагедія для всіх нас та тих, хто мав чи має відношення до військової авіації. Кожен з хлопців був справжнім патріотом і приніс би чимало користі у зміцненні оборони України.

У вересні-жовтні бібліотекарі ХНУПС підготували й постійно доповнювали виставку: «Перерваний політ». Її присвятили 26 пілотам навчально-авіаційної бригади та курсантам льотного факультету, які загинули неподалік Чугуєва.

–  Це великий біль для всього колективу університету й ми співчуваємо всім рідним і друзям армійців. Вони житимуть у наших серцях. І молоді воїни, які не знали цих хлопців, приходили подивитися на їхні світлини та короткі розповіді про захоплення небом, –   підсумувала Тетяна Ярош.

Університет планує створити ескадрилью легкомоторних літаків

Складний високосний рік минає і на найближче майбутнє видовий виш планує створити власну ескадрилью легкомоторних літаків. Це буде набагато дешевше і простіше. Адже раніше перші льоні практики проводили на аеродромах Товариства сприяння обороні України чи інших базах. І паперова тяганина, численні зміни у фінансових показниках чинних контрактів дещо відображалися на результатах навчання курсантів. Тож, незабаром в Чугуєві на території ХНУПС майбутні повітряні аси ставатимуть на крило у кабінах літаків чи вертольотів рідного вишу. Старшокурсники практикуватимуться, як і раніше, у стройових авіачастинах на бойових літах.

– Поволі просуваємося вперед і розвиваємося, – уточнює полковник Костянтин Васюта. – Наявна система підготовки фахівців у виші перебуває у стані доопрацювання відповідно до нових термінів навчання: бакалавр – 4 роки, магістр – ще плюс 1,5. Активно працюємо і над модернізацією триступеневої підготовки льотчиків. Зокрема у 2021-му вперше з курсантами-пілотами проводитимуть планерну підготовку, що дозволить скоріше досягти рівня майстерності. Тож Харківський національний університет Повітряних Сил імені Івана Кожедуба далі набирає висоту.

Фото автора та з архіву ХНУПС

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
США закуплять українську зброю

США закуплять українську зброю

Військова допомога з боку США передбачає передачу Україні не лише американської зброї, а й замовлення на підприємствах українського військово-промислового комплексу.

Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Окупанти атакували ракетою залізничний вокзал як раз в той момент, коли біля нього знаходилися пасажирські вагони електропоїзда «Харків-Ізюм».

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

Оперативно-стратегічне угруповання військ «Хортиця» спростувало інформацію щодо захоплення російськими окупантами вогнетривкого заводу в селі Красногорівка Донецької області.

Зросла кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу Удачного на Донеччині

Зросла кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу Удачного на Донеччині

Станом 18:00 25 квітня 3 людини загинуло і 4 було поранено.

Володимир Зеленський провів Ставку: обговорювалося прикриття життєво необхідних для країни об’єктів

Володимир Зеленський провів Ставку: обговорювалося прикриття життєво необхідних для країни об’єктів

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, на якому обговорювалося питання щодо прикриття життєво необхідних для країни об’єктів.

Президент: Ми мали отримати допомогу якомога швидше, інакше нас відсунуть

Президент: Ми мали отримати допомогу якомога швидше, інакше нас відсунуть

В інтерв’ю Fox News Володимир Зеленський розповів чи була Україна близька до поразки через затягування американської допомоги і як варто будувати стійку та тривалу безпеку в Європі.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-кранівник, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Лікар медичного пункту, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Водій кат В

від 21000 до 121000 грн

Миколаїв

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Начальник зв’язку в батальйон, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Оператор дронів

від 20000 до 120000 грн

Харків, Харківська область

кулеметник 144 окремої піхотної бригади

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область