ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Зміни в порядку надання відпусток військовослужбовцям чекають голосування у Верховній Раді

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 18 Грудня 2020, 13:31

Соціальний захист є чи не найважливішою гарантією забезпечення реалізації конституційних прав і свобод військовослужбовців. Невіддільною його частиною є реалізація права армійців на відпочинок. Проте наразі порядок надання відпусток воїнам в особливий період не зовсім відповідає реаліям часу і потребує нагального доопрацювання, переконаний директор Департаменту соціального та гуманітарного забезпечення Міністерства оборони України Назім Агаєв.

Ще у 2014 році внесено зміни до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей», визначивши порядок надання відпусток в особливий період.

З огляду на це наразі військовослужбовці ЗСУ мають право на отримання таких відпусток:

— щорічної основної відпустки (крім військовослужбовців строкової військової служби) без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець;

— канікулярної відпустки курсантам (слухачам) вищих військових навчальних закладів, а також вишів, які мають у своєму складі військові інститути, факультети військової підготовки, кафедри військової підготовки;

— відпустки військовослужбовцям строкової військової служби;

— відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин військовослужбовцям зі збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів;

— відпусток військовослужбовцям-жінкам у зв’язку з вагітністю й пологами, для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку, а в разі, якщо дитина потребує домашнього догляду, — тривалістю, визначеною в медичному висновку, але не більш як до досягнення нею шестирічного віку;

— відпусток у зв’язку з хворобою або для лікування після тяжкого поранення за висновком (постановою) військово-лікарської комісії.

Пропонується розширити перелік відпусток, які надають під час дії особливого періоду

Утім, в особливий період військовослужбовці не можуть скористатися правом на додаткову відпустку як учасники бойових дій зі збереженням заробітної плати строком 14 календарних днів на рік, додаткову відпустку через навчання, творчу відпустку, соціальну відпустку для деяких категорій (відпустка у зв’язку з вагітністю й пологами, відпустка для догляду за дитиною до досягнення нею трирічного віку або до шести років за медичними показниками), додаткову відпустку військовослужбовцям, які мають двох або більше дітей віком до 15 років, або дитину-інваліда тощо.

— Для уникнення соціальної несправедливості, у Верховній Раді України зареєстровано проєкт Закону України «Про внесення змін до Закону України «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (реєстраційний № 2343 від 29.10.2019), який вже ухвалено за основу і підготовлено до другого читання, — зазначає Назім Агаєв. – Пропонується, зокрема, розширити перелік відпусток, що надають під час дії особливого періоду (зокрема, відпустки на навчання й відпустки учасникам бойових дій тощо), надання можливості замінювати частину щорічної основної відпустки грошовою компенсацією, розділяти відпустку більш як на дві частини тощо.

Важливим є врегулювання питання надання курсантам (слухачам) військових вишів та закладів вищої освіти, які мають у своєму складі військові інститути, факультети чи кафедри військової підготовки, соціальної відпустки, пов’язаної з перервою в навчанні у зв’язку з обставинами, які унеможливлюють виконання освітньої програми.

— Основою будь-якої армії є люди. У нас багато професіоналів військової справи, знання, досвід і вміння яких вкрай необхідні державі в умовах війни. Тому створення гідних умов для проходження військової служби, зокрема, й реалізація права на відпочинок військовослужбовців, є пріоритетними в роботі Департаменту соціального та гуманітарного забезпечення МОУ. Ми розуміємо, що вдосконалення «соціального пакета» воїна підвищить престиж служби у Збройних Силах, зробить її привабливою та перспективною, розв’яже питання комплектування, підніме рівень бойової спроможності, — резюмує Назім Агаєв.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент провів нараду щодо зведення фортифікацій та оборони Часового Яру 

На Донеччині Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо безпекової ситуації в регіоні.

У ГУР прокоментували спробу замаху на Володимира Зеленського

У ГУР прокоментували спробу замаху на Володимира Зеленського

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов прокоментував затримання в Польщі російського агента, який готував замах на Президента України Володимира Зеленського.

Глобальний саміт та ППО: глави МЗС України та Італії провели зустріч

Глобальний саміт та ППО: глави МЗС України та Італії провели зустріч

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба під час зустрічі з італійським колегою Антоніо Таяні обговорив, як Італія може допомогти посилити протиповітряну оборону України.

Інженерам-конструкторам зірвали спробу продати росії секретні українські розробки

Інженерам-конструкторам зірвали спробу продати росії секретні українські розробки

Служба безпеки України у взаємодії з Урядом та керівництвом одного зі стратегічних заводів Харкова зірвала спробу рашистів отримати новітні технологічні розробки України в галузі паливно-енергетичного комплексу.

На Донеччині Володимир Зеленський відвідав поранених захисників однієї з бригад

На Донеччині Володимир Зеленський відвідав поранених захисників однієї з бригад

Президент України Володимир Зеленський під час поїздки на Донеччину відвідав поранених воїнів 95-ї бригади.

Війська рф вдарили по Донеччині понад 2000 разів та вбили чотирьох жителів

Війська рф вдарили по Донеччині понад 2000 разів та вбили чотирьох жителів

За минулу добу російські війська завдали по Донецькій області 2160 ударів. Армія рф застосувала авіацію, зенітні ракетні комплекси, артилерію.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Начальник групи охорони та патрульно-постової служби

від 20100 до 50000 грн

Краматорськ

Донецький зональний відділ ВСП

Радіо-телефоніст

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

128 окрема бригада Сил територіальної оборони ЗСУ

Стрілець

від 20000 до 20000 грн

Біла Церква

Військова частина А7298

Начальник ремонтної майстерні, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Гранатометник

від 21000 до 21000 грн

Чернігів

Військова частина А7328

Навідник, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ