ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Під кожний ворожий безпілотник у нас свій режим роботи»

Публікації
Прочитаєте за: 3 хв. 17 Грудня 2020, 15:57

За плечима старшого сержанта Юрія Найбо-Гришана 14 ротацій до району бойових дій на сході України. На посаді начальника обслуги радіолокаціїної станції радіотехнічних військ Повітряних Сил ЗСУ він із побратимами забезпечує контроль за повітряною обстановкою й надає необхідну інформацію зенітно-ракетним військам. Переважно протидіють безпілотним літальним апаратам, які активно використовують російські гібридні сили.

Війна розпочалась з Луганського аеропорту

Українські війська в оточенні тримали оборону Луганського летовища з квітня 2014-го. У липні вдалося пробити коридор і розблокувати його. Проте внаслідок серпневого наступу регулярних військ РФ аеропорт повторно потрапив у оточення. Російська артилерія зруйнувала вщент усі будівлі. Тож у ніч на 1 вересня наші військові вийшли з руїн аеропорту після 146 днів оборони.

– Хоч ми й не піхотинці, але бували випадки, коли доводилось діяти спільно з ними, – згадує Юрій. – У механізованих підрозділах бракувало вантажівок, бо їх нерідко підбивали в районах зіткнення. Оборонці Луганського аеропорту мали проблеми з питною водою, провізією. Так дві вантажівки нашого радіотехнічного підрозділу долучилися до допомоги. Брали участь у доставці боєприпасів та продуктів до летовища, возили й дерев’яні колоди для перекриття бліндажів. Бувало − під обстріли потрапляли. Під час одного з рейсів втратили чотири піхотні машини, але всі лишилися живими. А дорогою назад осколки влучили й в наше авто, але таки доїхали.

На охороні неба східного кордону

За час російсько-української війни кількість збитих безпілотників противника − понад 120 одиниць. На рахунку команди Юрія Найбо-Гришана теж є «збиті» БПЛА, адже перед знищенням їх спочатку треба виявити й передати координати підрозділам ППО.

– Один літальний апарат виявили, коли той прямував до Сєвєродонецька. Тоді за нашою наводкою збивав вертоліт Мі-24. Але авіація не завжди може оперативно зреагувати на появу безпілотника – лінія фронту як на землі, так і в повітрі, становить понад 400 кілометрів, – розповідає старший сержант. – Невеликі за розміром апарати ефективніше знищувати наземними силами. Один із таких виявили в районі Рубіжного. Його збила ракета, випущена зенітно-ракетним комплексом «Оса».

Серед збитих та досліджених літальних апаратів противника: «Орлан-10», «Дозор», «Елерон-3СВ», «Гранат», «Тахіон», «Форпост» (Searcher Mk II) та «Застава» (Bird Eye 400). Як свідчить статистика, 45% БПЛА збито засобами протиповітряної оборони – зенітною артилерією і комплексами, 40% знешкоджено зі стрілецької зброї, інші виведені з ладу за допомогою систем РЕБ. За словами Юрія, ефективність перехоплення значно залежить від знання характеристик БПЛА, погоди й навичок операторів.

– Корисно знати характеристики й швидкість апарату. Орієнтування за атмосферним фронтом, як летить безпілотник – за вітром чи проти, бо іноді його можна сплутати з хмарою. Під кожну ціль у нас свій режим роботи.

Фото автора та з архіву Юрія Найбо-Гришана

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Це дуже дороге «брязкальце», яке вони бережуть від збиття: Ілля Євлаш — про літак Су-57

Це дуже дороге «брязкальце», яке вони бережуть від збиття: Ілля Євлаш — про літак Су-57

російський літак Су-57 окупанти використовують для ударів по Україні, але намагаються тримати на великій відстані, оскільки і його може збити українська ППО.

Окупанти вдарили КАБами по Дергачах на Харківщині

Окупанти вдарили КАБами по Дергачах на Харківщині

Сьогодні, 26 квітня, російська армія обстріляла місто Дергачі Харківського району, внаслідок чого постраждали чотири особи.

На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук

На фронті 25 квітня внаслідок ракетного обстрілу загинула журналістка й військовослужбовиця Алла Пушкарчук на позивний «Рута».

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На півдні сили ППО знищили БПЛА «Орлан-10» та ZALA

На Одещині та Херсонщині українські сили ППО знищили два розвідувальні БПЛА окупантів.

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

«Обов’язок усього світу — тиснути на росію так, щоб ЗАЕС була звільнена» — Володимир Зеленський

У річницю катастрофи на Чорнобильській АЕС, яка трапилася 26 квітня 1986 року, Президент України Володимир Зеленський закликав світ чинити тиск на росію, щоб забезпечити звільнення ЗАЕС від окупантів.

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери

Для захисту морських шляхів у Чорному морі Естонія в координації з Данією передала Україні два патрульні катери.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовий психолог

від 21000 до 30000 грн

Харків

Військова частина 3005 НГУ

Артилерист

від 20000 до 120000 грн

Київ

130 окремий батальйон 241 ОБр Сил ТрО

сапер 144 окремої піхотної бригади

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Штурман-військовослужбовець

від 24000 до 50000 грн

Одеса, Одеська область

Сапер 135 окремого батальйону

від 20000 до 120000 грн

Обухів, Київська область

Водій

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)