ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Жодної амністії: В Україні розпочато інформкампанію щодо закриття в’язниці «Ізоляція»

Важливо Інфографіка Новини
Прочитаєте за: 5 хв. 15 Грудня 2020, 18:24

Міністерство закордонних справ України у співпраці з Українським інститутом майбутнього, Міжнародним благодійним фондом «Ізоляція» та журналістом, письменником, колишнім політв’язнем і експертом Українського інституту майбутнього Станіславом Асєєвим презентували проєкт «Isolyatsia: must speak».

Презентація стала початком масштабної інформаційної кампанії МЗС України, що запланована на 2021 рік. Її мета – привернути увагу міжнародної спільноти до фактів застосування тортур і антигуманної діяльності в незаконній в’язниці «Ізоляція», створеній окупаційною владою РФ на території однойменного культурного центру після захоплення Донецька у 2014 році. Комплексна кампанія передбачає роботу за кількома напрямами – політичним, громадським та інформаційним.

«Порушення прав людини, незаконні арешти, сфальсифіковані судилища й неймовірні вироки по двадцять років за сфабрикованими звинуваченнями стали звичними елементами російської репресивної політики на окупованих територіях Донбасу і Криму. Ми докладаємо максимум зусиль, аби тримати це в полі зору міжнародних партнерів та спонукати до покарання всіх відповідальних. Тому вітаємо оголошений Санкційний механізм Євросоюзу у сфері прав людини. Працюватимемо над тим, щоб застосувати його до нашого кейсу», – наголосила перший заступник міністра закордонних справ України Еміне Джапарова.

Через катівні «Ізоляції» пройшли 3,5 тисячі осіб, з них 1,6 тис. ‑ цивільні

За словами заступника Генерального прокурора України Гюндуза Мамедова, кількість таких місць незаконного ув’язнення, як «Ізоляція», на окупованих частинах Донецької та Луганської областей – близько 160.

«За нашими даними, «Ізоляцію» пройшли 3,5 тисячі осіб. Із них 1,6 тисяч – цивільні. І там відбуваються страшні речі. Люди перебували і перебувають там у нелюдських умовах. У нашому відділі намагаємося документувати всі факти злочинів як проти людяності, так і воєнні злочини, і надати їм оцінку. Щодо них уже направлено 14 звернень до Міжнародного кримінального суду. Мова йде не тільки про Донбас, а й Крим», – повідомив Гюндуз Мамедов.

Ув’язнені позбавлені медичної допомоги

Координаторка Центру громадських свобод Олександра Матвійчук наголошує, що людей, яких утримують у подібних місцях, використовує Росія як товар для шантажу, мета якого – досягнення геополітичних вимог.

«Але ще одна проблема в тім, що до ув’язнених не мають доступу представники Червоного Хреста, вони досі не мають елементарної медичної допомоги, досі функціонують тюрми на кшталт «Ізоляції». Слід розуміти, що до моменту повної деокупації українських територій списки полонених постійно зростатимуть. Це треба враховувати в переговорній стратегії. І боротися за звільнення не тільки нині арештованих, а й тих, кого заарештують завтра. Тому важливі такі проміжні кроки, як доступ Міжнародного комітету Червоного Хреста, закриття таємних тюрем, забезпечення базової меддопомоги», – говорить Олександра Матвійчук.

Особам, причетним до злочинів проти людства, амністії не буде

За словами віцепрем’єр-міністра, міністра з питань тимчасово окупованих територій Олексія Резнікова, особи, причетні до злочинів і катувань у місцях, подібних «Ізоляції», не мають підпадати під амністію й повинні нести покарання за вчинене.

«Як би не розглядався законопроєкт про «амністії» у Верховній Раді, як би не йшли переговори у Мінську чи «нормандському форматі», у нашому міністерстві ми вже підготували законопроєкт «Про перехідне правосуддя», де зазначені категорії осіб точно не підпадатимуть під амністію, помилування чи інший варіант і не можуть уникнути відповідальності. Бо ми застосовуємо оонівські принципи. Там чітко вказано право жертви на правду і справедливість», – заявляє Олексій Резніков.

Окрім того, за його словами, в Україні створять Центр документування порушень прав людини, пов’язаних зі збройною агресією. У цей перелік мають увійти і злочини, вчинені у місцях неволі, в «Ізоляції» насамперед.

«Це буде такий посил і людям, що проживають на окупованій території: і жертвам, і катам. А також для міжнародної спільноти. Всі побачать, як саме ми діятимемо після деокупації цих територій», – зазначає Олексій Резніков.

Директорка фонду «Ізоляція» Оксана Саржевська-Кравченко зазначила, що вони у своїй роботі активно долучаються до висвітлення теми нелегальних тюрем на тимчасово окупованих територіях: «На прикладі «Ізоляції» можемо бачити, як місце свободи перетворилося на катівню». Вона наголосила, що окремої уваги потребує і комеморація жертв цих антигуманних закладів.

За словами експолітв’язня «Ізоляції», журналіста й письменника Станіслава Асєєва, людям, які не побували не тільки в подібних місцях і взагалі в окупації, складно уявити, що таке може відбуватися у 21 столітті. Коли після досвіду двох світових воєн існують справжні концтабори.

«Коли говоримо про «Ізоляцію», ми говоримо не просто про в’язницю. Назва «концтабір» є найближча до опису того, що відбувається за тими парканами. Одним із найвідповідніших критеріїв цього є ті, хто все життя і так сиділи у в’язницях, але потім потрапили до «Ізоляції». Один з них, коли потрапив у камеру зі мною, сказав, він такого не бачив навіть у найжорстокіших тюрмах, де сидів ще у 1990-ті».

Про своє перебування в ув’язненні Станіслав Асєєв написав книгу «Світлий шлях»: історія одного концтабору», яка є документальним свідоцтвом воєнних злочинів, що відбувалися в цьому сучасному концтаборі.

До реалізації кампанії у 2021 році максимально активно залучать МЗС, дипломатичні представництва України за кордоном, Український інститут та Міжнародний благодійний фонд «Ізоляція», які своїми проєктами допоможуть достукатися до широкої громадськості як в Україні, так і за кордоном.

Тетяна Рубан, АрміяInform

Цифра

За інформацією СБУ, в полоні російських гібридних сил в ОРДЛО перебувають 214 осіб. На початку цього року спецслужба повідомляла, що незаконно позбавленими волі на тимчасово окупованих територіях Донбасу вважали 184 особи. Останній обмін утримуваними між Україною й російськими гібридними силами на Донбасі відбувся 16 квітня 2020-го. Тоді звільнили з полону 20 осіб, а українська сторона передала російським незаконним збройним формуванням 14 осіб.

Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Розвідник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Стрілець, снайпер

від 22000 до 120000 грн

Краматорськ

81 ОДШБ

Діловод-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Суми

Косівський РТЦК та СП

Перекладач-інспектор прикордонної служби

від 21000 до 24000 грн

Мукачево

Мукачівський прикордонний загін

Стрілець

від 21000 до 120000 грн

Миколаїв

189 окремий батальйон 123 ОБр ТрО

Начальник комплексу, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ