ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«На тебе чекають вдома»: ця програма СБУ діє для тих, хто не вчиняв важких злочинів у складі «Л/ДНР»

Армія і суспільство
Прочитаєте за: 3 хв. 14 Грудня 2020, 15:45

Під час розв’язаної на початку 2014 року російсько-окупаційними військами гібридної війни проти  України на частині територій  Донецької і Луганської областей були сформовані незаконні самопроголошені так звані ДНР та ЛНР.

Нині економіка  на непідконтрольній території України занепадає. Шахти, підприємства закриваються, а відтак це призводить  до великого безробіття, тому частина молоді подається служити до незаконних військових формувань «Л/ДНР». Деяких взагалі в примусовому порядку  забирають на службу до незаконних військових формувань.

Вже є очевидним, що міф в те «світле майбутнє», про що говорили проросійські пропагандисти, не справдився, та багато із тих, хто пішов служити в незаконні формування, в тому розчарувалися. Побоюючись, що їх будуть переслідувати, такі особи бояться повернутися на підконтрольну територію України.

Зі свого боку Служба безпеки України (СБУ) запровадила із серпня 2015 року програму «На тебе чекають вдома». Ця соціальна програма передбачає повернення на підконтрольну Україні територію громадян України, які добровільно відмовились брати  участь у терористичних організаціях так званих ДНР та ЛНР.

Ця програма діє в рамках законодавства України та розрахована на осіб, які не усвідомлювали протиправного характеру своїх дій та пішли «служити»  до складу незаконних формувань «Л/ДНР», при цьому не вчиняли тяжких та особливо важких злочинів (вбивства, катуваннязґвалтування тощо). Утім, згодом об’єктивно зважили на те, що вони втратили орієнтир, і вирішили у встановленому законом порядку в цьому щиро зізнатися.

У разі, якщо така особа має намір  покинути лави «Л/ДНР», то вона повинна звернутися добровільно до правоохоронних органів України. На підставі такого звернення вказане повідомлення внесуть до єдиного реєстру досудового розслідування та проведуть слідство. Під час досудового слідства правоохоронці з’ясовують всі обставини викладеного звернення та перевіряють причетність особи до вчинення нею злочинів і ступеня їх важкості.

Далі кожен з учасників програми проходить через суд, який, згідно з українським законодавством, має право ухвалити рішення про їхнє звільнення від покарання.

Бувають випадки, коли особи, які брали участь у незаконних військових формуваннях «Л/ДНР», при цьому не вчиняли тяжких та особливо важких злочинів за наказами своїх кураторів, не знають про дію програми «На тебе чекають дома», тож без застережень приїжджають на підконтрольну територію України. Та згодом вони потрапляють в поле зору правоохоронців і за вчинене їм доводиться відповідати. Утім, якщо ти брав участь у незаконних збройних формуваннях так званих Л/ДНР, то  це ще не означає, що тебе обов’язково посадять у  в’язницю.

Так, до прикладу, 30 листопада 2020 року Слов`янський міськрайонний суд  Донецької області ухвалив вирок одному із колишніх членів незаконного військового формування, який служив  у так званій ДНР, виконував накази свого керівництва. На блокпосту, розташованому біля магазину «Зустріч» по вул. Володарського м. Слов`янська, він здійснював пропускний режим шляхом зупинки, огляду авто-мототранспорту та перевірки документів. Вказану особу визнано винним у вчинені ним злочину, передбаченого ст. 260 КК України, тобто створення не передбачених законами України воєнізованих або збройних формувань. Вироком суду  затверджено  угоду про визнання винуватості, укладену  між прокурором та обвинуваченим, та призначено  йому узгоджене сторонами покарання у вигляді позбавлення волі на строк три роки без конфіскації майна. Однак, відповідно до вимог статей 7576 КК Україниобвинуваченого від відбування покарання, призначеного за цим вироком, звільнено.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Чорному та Азовському морях немає ворожих кораблів — ВМС ЗСУ

У Чорному та Азовському морях немає ворожих кораблів — ВМС ЗСУ

У Чорному та Азовському морі станом на ранок вівторка ворожі кораблі відсутні.

Ситуація на фронті: понад 100 бойових зіткнень за добу, ворог тисне на Бахмутському напрямку

Ситуація на фронті: понад 100 бойових зіткнень за добу, ворог тисне на Бахмутському напрямку

Протягом минулої доби відбулося 104 бойових зіткнення. Загалом, ворог завдав 16 ракетних та 31 авіаційний удар, здійснив 79 обстрілів з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

Сили ППО знищили вночі 9 «шахедів»

Сили ППО знищили вночі 9 «шахедів»

У ніч на 16 квітня 2024 року противник атакував 9-ма ударними БПЛА типу Shahed-131/136 із мису Чауда (Крим).

Про стандарти НАТО у війську, економію боєприпасів та проведення After Action Review: інтерв’ю АрміяInform з комбригом «Хартії»

Про стандарти НАТО у війську, економію боєприпасів та проведення After Action Review: інтерв’ю АрміяInform з комбригом «Хартії»

2022-го року українці вразили світ єдністю і надзвичайним опором російським загарбникам.

Україна нищить російський флот завдяки бойовим роботизованим системам

Україна нищить російський флот завдяки бойовим роботизованим системам

Справжнім кошмаром для російських моряків стали українські морські дрони. Один з них — MAGURA V5 (Maritime Autonomous Guard Unmanned Robotic Apparatus V-типу; також «М́аґура»). 

Єврокомісія схвалила План України, що відкриває шлях до залучення 50 млрд євро

Єврокомісія схвалила План України, що відкриває шлях до залучення 50 млрд євро

Єврокомісія схвалила 15 квітня План України у межах Інструменту ЄС Ukraine Facility на 2024-2027 роки.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Номер обслуги, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Гранатометник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Медична сестpа, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Кам'янське

Старобільський РТЦК та СП

Інспектор прикордонної служби (1 кат.), фельдшер

від 23000 до 23000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України