ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Війна змусила повернутись до професії лікаря»

Life story
Прочитаєте за: 3 хв. 13 Грудня 2020, 13:22

Олександр Серватович, більш відомий серед побратимів як «Борода», став на захист Батьківщини з перших днів російсько-української війни. Після мобілізації 2014 року в складі 51-ї окремої механізованої бригади на посаді начальника медпункту гаубичного самохідно-артилерійського дивізіону він побував у найгарячіших місцях Донбасу того періоду. Завдяки мужності старшого лейтенанта було врятовано чимало життів. У 2016-му на конкурсі «Людина року», який проводиться у рамках загальнонаціональної програми «Люди XXI століття», Олександр Серватович переміг у номінації «Герой року». Нині очолює «Спілку воїнів АТО Волині».

« У військкоматі кажу − я вже дванадцять років як не лікар. У відповідь, якщо буде «капєц» – згадаєш?»

У 2000 році Олександр закінчив Львівський медичний університет імені Данила Галицького за спеціальністю анестезіолога, а вже потім у Луцьку – інтернатуру. Але лікарем йому стати не судилося, новоспечений анестезіолог пішов у бізнес. Сьогодні, окрім громадської діяльності, він є директором радіокомпанії «Мікс», яка представляє різні інформаційні радіоканали на Волині.

– Коли у  2014-му на Донбасі почалася війна, у Збройних Силах дуже не вистачало лікарів. Ще в універститеті я закінчив військову кафедру і був офіцером запасу, – каже Олександр. – У військкоматі я одразу повідомив, що з 2002 року не мав медичного стажу. Кажу, ви що смієтеся? Я вже дванадцять років як не лікар. Кажуть: «Лікарів не вистачає. Якщо «капєц» буде – згадаєш?» Кажу – згадаю. Цього і вистачило, щоб призватися. Так я потрапив до 51-ї бригади.

«Щоб місцеві зі ЗСУшниками не братались»

Вранці 22 травня блокпост 51-ї ОМБр, що знаходився поблизу Волновахи, був підступно розстріляний проросійськими терористами. Вони під’їхали на інкасаторських автомобілях, викрадених у «ПриватБанку», впритул до позицій військових. Загинули 18 українських захисників, а ще 30 дістали поранення.

– Волноваська райадміністрація відрізнялась тим, що вона зуміла попрацювати зі своїми місцевими активами. На той момент, коли ми ставили у цьому районі блокпост, там не було захоплено жодного міліцейського пункту чи адміністрації, тобто держоргани були вільні від духу сепаратизму, – згадує Олександр. – Але супротив мирного населення щодо блокпосту таки був. За день до трагедії нас, кількох представників бригади, відправили на переговори з протестувальниками, аби понизити градус напруги. Я запросив знайомих хлопців із Донецька, щоб показати, що ми ту не для того, щоб когось розстрілювати. Приїхали представники місцевої влади та активісти. Усе закінчилось позитивно – всі побачили, що ми їхні захисники, хоч і приїхали з заходу. Потім вже зрозуміли, що трагедія готувалась. За інформацією, яку я отримав пізніше із фразою «Щоб місцеві зі ЗСУшниками не братались», був даний наказ терористу Безлеру розстріляти наш блокпост. Це була перша велика втрата наших Збройних Сил.

Бригада серед перших прийняла війну

51-ша бригада захищала Маріуполь, визволяла Лисичанськ на Луганщині, Мар’їнку на Донеччині, підрозділи частини воювали за Луганський аеропорт.

– Не можу пригадати ситуації, щоб підрозділи однієї бригади були розкидані по всій лінії фронту. Схиляю голову перед кістяком бригади, хоч вона вже давно розформована. У 2014-му чисельність бригади становила близько 500 військовослужбовців, але з початком російської агресії вона збільшилась у рази. На заклик про допомогу у відновленні військового підрозділу відгукнулись усі волиняни.

Фото автора та з архіву Олександра Серватовича

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Діловод

від 25000 до 130000 грн

Запоріжжя

75 батальйон 102 бригада

Начальник групи,військовослужбовець в в/ч А4677

від 21000 до 51000 грн

Чернігів, Чернігівська область

Стрілець

від 20000 до 20000 грн

Біла Церква

Військова частина А7298

Розвідник-навідник

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Водій-електрик відділення ударних безпілотних авіаційних комплексів (коптерного типу)

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

106 окремий батальйон ТрО 109 окремої бригади Тро ЗСУ

DevOps engineer

від 55000 до 130000 грн

Ужгород

68 ОЄБр ім. Олекси Довбуша