ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Україна у річницю Паризького саміту закликала Росію виконати всі досягнуті домовленості

Новини Новини світу та України
Прочитаєте за: 3 хв. 9 Грудня 2020, 12:24

Завдяки домовленостям лідерів «Нормандської четвірки» на Паризькому саміті вдалося стабілізувати безпекову ситуацію в зоні російсько-українського конфлікту. Україна закликає Російську Федерацію виконати всі досягнуті в Парижі рішення та здійснити реальні кроки з врегулювання. Про це йдеться у заяві Міністерства закордонних справ України у зв’язку з річницею Паризького саміту лідерів країн «Нормандського формату».

«9 грудня 2020 року виповнюється рік з часу проведення Паризького саміту глав держав та урядів держав-учасниць «Нормандського формату» (Н4). Виконання домовленостей лідерів Н4, як й усього пакета Мінських домовленостей, залишаються для України основою політико-дипломатичного врегулювання російсько-українського збройного конфлікту та відновлення миру на українському Донбасі», ‑ сказано у заяві.

В українському дипломатичному відомстві зауважили, що впродовж часу, що минув після Паризького саміту, Україна за активної посередницької ролі Німеччини і Франції «доклала максимальних зусиль для пошуку життєздатних шляхів мирного врегулювання конфлікту та реалізації положень схвалених на саміті Загальних узгоджених висновків від 9 грудня 2019 року». Так, завдяки активізації діяльності Тристоронньої контактної групи (ТКГ) як важливого консультативного механізму імплементації Мінських домовленостей та ухваленню у липні 2020 року додаткових заходів з посилення режиму припинення вогню стабілізувалася безпекова ситуація в зоні конфлікту, що, попри продовження провокацій з боку збройних формувань Російської Федерації,  суттєво зменшило кількість людських жертв і руйнувань критичної інфраструктури.

У МЗС зазначили, що в грудні 2019 року та квітні 2020 року відбулися взаємні обміни утримуваних осіб, завдяки яким вдалося повернути з полону багатьох наших співвітчизників.

Українська сторона внесла важливі ініціативи з подальшого розведення сил та засобів і продовження процесу розмінування та здійснила інші практичні кроки з метою забезпечення сталого безпекового середовища і покращання загальної гуманітарної ситуації в зоні конфлікту.

«Зазначені ініціативи України, як і пропозиції щодо активізації наступних етапів процесу взаємного звільнення утримуваних осіб, забезпечення повного і безумовного допуску міжнародних організацій, насамперед Міжнародного комітету Червоного Хреста, до всіх утримуваних осіб, відкриття і належного функціонування пунктів пропуску через лінію розмежування для полегшення становища мирних мешканців дотепер залишаються без належної реакції російської сторони», ‑ наголосили в Міністерстві закордонних справ.

«Так само через штучне блокування роботи ТКГ на політичному треку відсутнє просування в обговоренні робочих пропозицій України щодо виконання політичних аспектів Загальних узгоджених висновків Паризького саміту від 9 грудня 2019 року», ‑ йдеться у заяві.

Натомість вказали українські дипломати, «ми бачимо продовження обмежень на тимчасово окупованих територіях України в Донецькій і Луганській областях, зокрема у свободі пересування та безпечному і безперешкодному доступі міжнародних організацій, насамперед Спеціальної моніторингової місії ОБСЄ, на всій території України з метою повного виконання свого мандата, зокрема доступу до тимчасово неконтрольованої ділянки українсько-російського кордону».

«Україна підтверджує свою готовність і надалі працювати в рамках «Нормандського формату», який продовжує відігравати важливу роль, зберігаючи свою актуальність і потрібність, а також на майданчику ТКГ задля виконання досягнутих лідерами чотирьох країн домовленостей і реалізації всіх погоджених кроків з врегулювання конфлікту», ‑ наголошується у заяві.

Україна, як зазначається, вдячна Німеччині і Франції, а також ОБСЄ за активну посередницьку роль у врегулюванні конфлікту та зусилля з повернення миру на Українську землю та відновлення суверенітету і територіальної цілісності України в її міжнародно визнаних кордонах.

«Закликаємо Російську Федерацію здійснити всі належні кроки для продовження роботи згаданих форматів задля виконання всіх рішень, ухвалених на рівні лідерів чотирьох країн, а також здійснити реальні кроки з врегулювання збройного конфлікту на основі норм і принципів міжнародного права, поваги до державного суверенітету і територіальної цілісності України», – резюмували в Міністерстві закордонних справ.

Нагадаємо, що 9 грудня 2020 року, минає рік з того часу, як у Парижі відбулася зустріч лідерів України, Німеччини, Франції та Росії у «Нормандському форматі» ‑ перша з 2016 року. За її підсумками учасники переговорів досягли  низки домовленостей, які мали сприяти розв’язанню збройного конфлікту на Донбасі.

Читайте нас в Telegram
«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

18 квітня набуде чинності ухвалений закон про мобілізацію. Разом з багатьма нормами почнуть діяти і заходи впливу щодо тих, хто ухиляється від виконання конституційного обов’язку.

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кухар

від 10000 до 15000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Технік із системного адміністрування

від 21000 до 51000 грн

Чернігів

Чернігівський зональний відділ ВСП

Кухар, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Старі Кодаки, Дніпропетровська область

Вожатий службових собак

від 20100 до 50000 грн

Краматорськ

Донецький зональний відділ ВСП

Оператор-дешифрувальник (БПЛА)

від 50000 до 120000 грн

Покровськ

Бахмутський ОБ ТрО (Військова частина А7270)

Командир відділення, сержант

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область