ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Геополітичною противагою Росії є солідарність країн Чорного моря та співробітництво з НАТО, Європейським Союзом» – резолюція Львівського безпекового  форуму

Важливо Новини Новини світу та України
Прочитаєте за: 4 хв. 8 Грудня 2020, 19:24

Традиційний щорічний Львівський безпековий форум відбувався цього року у форматі онлайн-марафону з 9 до 14 листопада. АрміяІnform щоденно інформувала про дискусії на панелях. Спікери форуму та запрошені гості – авторитетні експерти та лідери думок у галузі безпеки. Це, зокрема, генерал-лейтенант у відставці Бен Ходжес, адмірал Ігор Воронченко, почесний співробітник Центру стратегії та безпеки Скавкофта Атлантичної ради Александр Вершбоу.

За чотири тижні після завершення форуму його учасники оприлюднили підсумкову резолюцію, у якій основна увага приділяється ситуації в Чорноморському регіоні.

У ній співорганізатори та експерти форуму зазначили, що  окупація Криму, зростання військово-морського та протиповітряного потенціалу Росії, а також масштабні операції з витіснення сил у Чорному морі дозволили Росії встановити контроль над його північно-східною частиною та перетворити на стартовий майданчик для російських військових операцій у Сирії, Лівії та в усьому світі. Також в резолюції наголошується, що Чорне море стало регіоном зростаючої небезпеки через неприховані амбіції Росії захопити Чорне та Азовське моря, колонізувати країни регіону як військовими, так і невійськовими методами, та повністю контролювати міжнародну торгівлю в регіоні.

Експерти зазначають, що найбільшою геополітичною противагою Росії є солідарність країн Чорного моря, а також їх узгоджене стратегічне співробітництво з НАТО, Європейським Союзом та США, і тому Росія докладає значних зусиль для розриву трансатлантичної єдності, активно лобіюючи двостороннє співробітництво як основну форму співпраці в регіоні.

Учасники форуму закликали лідерів країн Чорного моря, НАТО, Європейського Союзу та США здійснити десять наступних кроків:

  1. Розробити та обговорювати на міжнародному рівні чітке бачення Чорного моря як регіону зі зростаючим стратегічним значенням для Заходу та розробити спільну стратегію в Чорноморському регіоні, застосовуючи існуючі успішні моделі співпраці в Балтійському регіоні, у такий спосіб застосовуючи цілісний підхід до Східного флангу Європи.
  2. Посилити спільні зусилля для стримування Росії в Чорному морі шляхом збільшення військової присутності НАТО/США в союзних країнах та державах-партнерах регіону; постійної ротації американських, німецьких та інших союзних військових суден в українських портах на Чорному та Азовському морях; збільшення військового потенціалу союзних держав та держав-партнерів через розміщення сучасних протикорабельних та протиповітряних систем оборони; посилення можливостей для спільних навчань у регіоні шляхом розміщення постійних баз підготовки збройних сил союзників та держав-партнерів; створення механізмів обміну розвідданими між державами-союзниками та державами-партнерами з метою стримування та запобігання подальшим агресивним діям Росії в регіоні;  проведення регулярних міжнародних навчань союзників НАТО і країн-партнерів Чорноморського регіону за участю об’єднаних військово-морських, повітряних та піхотних сил.
  3. Надати Україні та Грузії в найкоротші терміни чіткий та реалістичний План дій щодо членства в НАТО відповідно до рішення, ухваленого на Бухарестському саміті у 2008 році.
  4. Відновити трансатлантичну єдність, а також покращити та зміцнити відносини партнерів США та ЄС з Туреччиною, визнаючи центральну роль Туреччини в підтримці балансу сил у Чорному морі та в ширшому Середземноморському регіоні.
  5. Розслідувати російські військові злочини у світі в міжнародних судах для забезпечення справедливості та покарання за агресію.
  6. Заборонити входження будь-якого судна, що прямує з чорноморських портів на незаконно окупованих Російською Федерацією територіях, у всі європейські та західні порти у світі.
  7. Забезпечити завершення будівництва глибоководного порту Анаклія в Грузії як рушійного чинника для зв’язку Чорного та Каспійського морів, що сприятиме включенню регіону в мережу великих міжнародних торгових шляхів та надасть поштовх для розвитку інших українських, румунських, турецьких та болгарських портів на Чорному морі.
  8. Сприяти залученню західних інвестицій до регіону для створення поясу безпеки та процвітання вздовж південно-східного кордону НАТО.
  9. Переглянути власність на критичну інфраструктуру вздовж узбережжя Чорного моря та зменшити російський вплив на таку інфраструктуру, щоб уникнути подальшої гібридної агресії Росії в регіоні.
  10. Забезпечити перемогу демократії та західних цінностей у регіоні, що є ключовим елементом у забезпеченні стійкості держав перед російськими гібридними операціями.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

«Приїхали»: як каратимуть водіїв, які тікають від мобілізації

18 квітня набуде чинності ухвалений закон про мобілізацію. Разом з багатьма нормами почнуть діяти і заходи впливу щодо тих, хто ухиляється від виконання конституційного обов’язку.

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Десантники розповіли, як знищили два ворожі танки у прямому бою

Січеславські десантники знищили два російських танки з 200 метрів у прямому танковому бою.

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

DevOps engineer, військовослужбовець

від 50000 до 130000 грн

Ужгород, Закарпатська область

Водій-електрик

від 25000 до 45000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Діловод, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Одеса, Одеська область

Кухар

від 10000 до 15000 грн

Васильків

Військова частина А1789

Електрик-дизеліст, військовослужбовець

від 21600 до 121600 грн

Львів, Львівська область