ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Додаткові виплати та винагороди – на що військовослужбовець може розраховувати, окрім грошового забезпечення

Соціальний захист
Прочитаєте за: 5 хв. 4 Грудня 2020, 12:28

До Дня Збройних Сил України АрміяInform підготувала добірку деяких додаткових доплат і винагород, на які мають право військовослужбовці, окрім тих, що входять до складу грошового забезпечення.

 Нову додаткову винагороду за створення безпечних умов виконання бойових завдань та збереження життя і здоров’я під час участі в заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях вже виплачують військовослужбовцям.

Виплату від 5 до 18 тисяч гривень (залежно від посади) запроваджено вперше за час особливого періоду для військовослужбовців, які стримують збройну агресію Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях. Першим траншем, а саме за період з 27 липня по кінець серпня, виплачено майже 298 мільйонів гривень.

Також залишається винагорода військовослужбовцям за безпосередню участь у воєнних конфліктах, у заходах із забезпечення національної безпеки і оборони, відсічі й стримування збройної агресії Російської Федерації у Донецькій та Луганській областях чи в антитерористичній операції, інших заходах в умовах особливого періоду.

За безпосередню участь військовослужбовців у воєнних конфліктах, у заходах ЗНБО чи в АТО на лінії бойового зіткнення на глибину ротних опорних пунктів першого ешелону оборони; виконання бойових завдань на території противника (території між позиціями військ противника та своїх військ), в акваторії Азовського моря; участь у заходах із відбиття збройного нападу на об’єкти, що охороняються військовослужбовцями, звільнення таких об’єктів у разі їх захоплення або спроби насильного заволодіння зброєю, бойовою та іншою технікою винагорода становить 17 тисяч гривень в місяць, а в інших місцях дислокації в межах визначеного району воєнного конфлікту, заходів ЗНБО чи АТО – 6 500 гривень.

Виплата одноразової грошової допомоги військовослужбовцям після укладення ними першого контракту в 2020 році становить від 16 816 до 21 020 гривень. Для отримання коштів військовослужбовець пише рапорт на ім’я командира після набрання чинності першого контракту та вступу до виконання обов’язків за посадою на підставі наказу начальника. Особам, які уклали перший контракт про проходження військової служби під час навчання у вищих військових навчальних закладах, військових навчальних підрозділах закладів вищої освіти, військових коледжах або навчальних частинах (центрах), одноразова грошова допомога виплачується після закінчення навчання у цих навчальних закладах у військових частинах, до яких їх призначено для подальшого проходження військової служби.

Якщо служитимеш не там, де прописаний – отримай підйомну допомогу. Це грошова допомога в разі переїзду до нового місця служби, яке розташоване в іншому населеному пункті, у разі призначення на нову військову посаду, зарахування на навчання до вищих військових навчальних закладів, термін навчання в яких становить шість місяців і більше (без збереження посади за попереднім місцем служби), або у зв’язку з передислокацією військової частини (підрозділу військової частини).

Особа отримує кошти в розмірі місячного грошового забезпечення за новим місцем проходження служби та 50 % від цієї суми – на кожного члена сім’ї.

Допомога в разі переїзду на нове місце військової служби на членів сім’ї військовослужбовця виплачується після реєстрації їхнього місця проживання у населеному пункті за місцем військової служби (проживання) військовослужбовця.

Окрім підйомної допомоги, виплачуються також добові за кожен день перебування в дорозі.

Для отримання компенсації за піднайом житла військовослужбовцям не потрібно перебувати на обліку осіб, які потребують поліпшення житлових умов через забезпечення службовими житловими приміщеннями. Також для отримання грошової компенсації реєстрація місця проживання військовослужбовців та членів їхніх сімей за місцем проходження військової служби не обов’язкова.

Наразі грошову компенсацію виплачують особам офіцерського, старшинського, сержантського і рядового складу, які проходять військову службу за контрактом, а також курсантам військових вишів, які мають сім’ї. Розміри відповідних виплат встановлються наказами Міноборони про бюджетну політику на відповідний рік. У 2020 році за піднайом військовослужбовці в столиці  отримують щомісячно 3800 гривень, обласних центрах – 2850, інших населених пунктів – 1900. При цьому військовослужбовцям, які мають троє і більше членів сім’ї, компенсації збільшується у 1,5 раза.

Грошову компенсацію виплачують починаючи з дня реєстрації поданого в установленому порядку рапорту військового.

Аби уникнути соціальної несправедливості, у 2020 році змінився механізм надання матеріальної допомоги для вирішення соціально-побутових питань. Право на виплату в розмірі місячного грошового забезпечення (крім винагород) мають особи в разі смерті дружини (чоловіка), дітей, батьків військовослужбовця, порушення стану здоров’я військовослужбовця, перебування його на лікуванні, довготривалій реабілітації, що підтверджено відповідними медичними документами (виписний епікриз, довідка про захворювання, постанова військово-лікарської комісії).

Інші військовослужбовці можуть розраховувати на виплату в розмірі одного окладу за військовим званням. ЇЇ здійснюють упродовж року за рапортом військовослужбовця на підставі наказу командира військової частини.

За рішенням Міністра оборони України Андрія Тарана військовослужбовців військово-медичних закладів, які беруть безпосередню участь у лікуванні хворих на гостру респіраторну хворобу COVID-19, спричинену коронавірусом SARS-CoV-2, щомісячно заоохочують грошовою премією.

500 гривень за добу повинні нараховувати військовослужбовцям (зокрема, які залучені з інших військових частин, установ, організацій) структурного підрозділу (відділення, клініки тощо), де знаходяться на лікуванні хворі з COVID-19, які безпосередньо займаються їхнім лікуванням, мають контакт із ними або їх біологічним матеріалом чи матеріалом для досліджень, а також військовослужбовці лабораторних підрозділів, які безпосередньо здійснюють дослідження матеріалу від хворих із підтвердженим випадком захворювання COVID-19 (І категорія).

200 гривень за добу нараховують військовим із медичною військово-обліковою спеціальністю (зокрема, які залучені з інших військових частин, установ, організацій) структурного підрозділу (відділення, клініки тощо), де не знаходяться на лікуванні хворі на COVID-19, але які періодично мають контакт з ними, оглядають їх, здійснюють маніпуляції, залучаються до роботи з їхнім біологічним матеріалом або матеріалом для досліджень, а також дезінфектори та військовослужбовці-водії, які беруть участь у проведенні дезінфекції та перевезенні хворих (ІІ категорія).

Виплата здійснюється за місцем перебування військовослужбовців на грошовому забезпеченні. У наказі обов’язково зазначатимуть кількість діб, фактичний час виконання військовослужбовцем завдання та розмір премії.

Підставою для заохочення військовослужбовців є довідка від закладу охорони здоров’я з інформацією щодо поденного обліку фактичного часу виконання робіт з лікування хворих на COVID-19 та віднесення особи до відповідної категорії.

Як повідомили в Командуванні Медичних сил  ЗСУ, станом на 1 грудня 2020 року для надання медичної допомоги та лікування хворих на COVID-19 залучено 27 військових закладів охорони здоров’я, у яких уже понад дві тисячі військовослужбовців отримали відповідні виплати на суму близько семи мільйонів гривень.

Зауважу, що зазначений перелік не є вичерпним.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Британії стартувало серійне виробництво танків Challenger 3

У Великій Британії у місті Телфорд розпочалося будівництво бойового танка четвертого покоління Challenger 3 на бронетанковому підприємстві RBSL.

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Антикорупційні активісти та медіа можуть допомогти виявити порушення в діяльності Міноборони — Юрій Джигир

Заступник Міністра оборони України Юрій Джигир розповів про роботу Департаменту внутрішнього аудиту Міністерства оборони.

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

Під час здійснення заходів оповіщення на військовослужбовця Вижницького районного ТЦК та СП було скоєно напад групою цивільних осіб.

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Бійці зенітного ракетного полку імені генерал-хорунжого Юрія Тютюника знищили ворожий розвідувальний БПЛА оперативного рівня.

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

«Агенція оборонних закупівель» Міністерства оборони України уклала низку державних договорів на закупівлю озброєння та інших товарів оборонного призначення.

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю бразильським журналістам акцентував на відновленні і розвитку українського оборонного виробництва.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Гранатометник 5 ОШБр

від 20000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Начальник лазні

від 22000 до 22000 грн

Одеса

ВМС ЗС України

Старший сапер-гранатометник, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Кулеметник

від 21000 до 121000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Радіотелеграфіст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Офіцер штабу

Київ

Річкова флотилія ВМС ЗСУ