ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Ветеранів захищає ветеран

Life story
Прочитаєте за: 4 хв. 3 Грудня 2020, 15:01

Після повернення з війни, де чоловік втратив товариша, ветеран зайнявся вирішенням соціальних проблем учасників АТО/ООС та їхніх родин

Начальник відділу Міністерства у справах ветеранів України в Тернопільській області Микола Казюк відносно нещодавно змінив військовий однострій на цивільний одяг. Ще декілька років тому він служив в окремій десантно-штурмовій бригаді і про війну знає не з розповідей.

Вперше потрапив на війну в серпні 2014 року. Його підрозділ виконував завдання в Луганській області поблизу Щастя, Трьохізбенки та Кримського. Тоді в цьому районі артилерія противника здійснювала інтенсивні обстріли, завдаючи шкоди цивільній інфраструктурі регіону. Ворожі снаряди не шкодували людських життів – гинули як цивільні мешканці, так і військовослужбовці.

– Лише за перший тиждень мого перебування на Донбасі загинув товариш Іван Лемещук та безвісти пропав наш командир роти капітан Віталій Кондрацький. Десь у той період зловив себе на думці, наскільки важливою є підтримка з боку держави як самих військовослужбовців, так і членів їхніх родин, а особливо тих сімей, які зазнали непоправної втрати, – каже Микола Казюк.

Коли загинув сержант Іван Лемещук, Миколі сказали повідомити телефоном про це дружину загиблого героя. Та він так і не зміг їй про це розказати. Не наважився. Бо розумів, як важко вона це сприйме, і навіть не уявляв, до яких наслідків може призвести така звістка через слухавку. Тоді Микола також збагнув, що в такі трагічні моменти життя біля родини обов’язково повинні бути медик, психолог, капелан, військовий комісар, представник від органів державної влади. На той час щось подібне відбувалося вкрай рідко, і, здебільшого, родина спершу дізнавалася про трагічну новину із соціальних мереж або ЗМІ.

– Для багатьох сімей на мирній території України це було великим шоком. Не може дружина чи батьки дізнаватися трагічну звістку про загибель рідної людини з Інтернету або телефоном, – каже Микола.

За якийсь час його бойові побратими із числа мобілізованих, знаючи про те, що Микола цікавиться питаннями соціального захисту воїнів та їхніх родин, рекомендували десантнику подати свої документи та пройти співбесіду до новоствореної тоді ще Державної служби у справах ветеранів. Успішно склавши усі тести, чоловік у 2016 році, після звільнення з військової служби, переїхав на нове місце роботи до Тернополя.

Тепер він займається в Тернопільській області забезпеченням формування і реалізації державної політики у сфері як соціального захисту ветеранів війни, так і осіб, котрі мають особливі заслуги перед Україною та членів сімей ветеранів.

– Війна триває, а це означає, що ветеранів та членів їхніх родин щоразу більшатиме. І проблемних питань у цієї категорії населення точно не зменшуватиметься, – зазначає Микола Казюк.

За його словами, попри те, що вже давно було внесено відповідні доповнення до порядку сповіщення про загибель військовослужбовця, де чітко прописано всі процедурні моменти, великим викликом для держави наразі є соціальна адаптація військовослужбовців, які пройшли горнило бойових дій, до цивільного життя. Особливо важливе питання – психологічна реабілітація як воїнів, так і членів їхніх родин.

– На порядку денному також підняття статусу ветерана війни та надання можливості герою, який звільнився з військової служби, для гідного заробітку, – каже колишній воїн-десантник.

Фото з архіву Миколи Казюка

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Вдарили по пасажирському поїзду: подробиці ракетної атаки по Балаклії

Окупанти атакували ракетою залізничний вокзал як раз в той момент, коли біля нього знаходилися пасажирські вагони електропоїзда «Харків-Ізюм».

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

ОСУВ «Хортиця» спростувало інформацію про захоплення росіянами заводу у Красногорівці

Оперативно-стратегічне угруповання військ «Хортиця» спростувало інформацію щодо захоплення російськими окупантами вогнетривкого заводу в селі Красногорівка Донецької області.

Зросла кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу Удачного на Донеччині

Зросла кількість загиблих та поранених внаслідок обстрілу Удачного на Донеччині

Станом 18:00 25 квітня 3 людини загинуло і 4 було поранено.

Володимир Зеленський провів Ставку: обговорювалося прикриття життєво необхідних для країни об’єктів

Володимир Зеленський провів Ставку: обговорювалося прикриття життєво необхідних для країни об’єктів

Президент Володимир Зеленський провів засідання Ставки Верховного Головнокомандувача, на якому обговорювалося питання щодо прикриття життєво необхідних для країни об’єктів.

Президент: Ми мали отримати допомогу якомога швидше, інакше нас відсунуть

Президент: Ми мали отримати допомогу якомога швидше, інакше нас відсунуть

В інтерв’ю Fox News Володимир Зеленський розповів чи була Україна близька до поразки через затягування американської допомоги і як варто будувати стійку та тривалу безпеку в Європі.

ДОТ знайшов нового постачальника продуктів харчування для ЗСУ на Харківщині

ДОТ знайшов нового постачальника продуктів харчування для ЗСУ на Харківщині

Державний оператор тилу підписав контракт з новою компанією для виконання заявок у Харківській області — ТОВ «АСІКС ГРУП».

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Фельдшер медичного пункту, військовослужбовець

від 21000 до 125000 грн

Червоноград

63 окремий батальйон 103 ОБр Сил ТрО

робота стрільцем А4267 10 огшбр. висока заробітна плата

від 23000 до 125000 грн

Івано-Франківськ, Івано-Франківська область

Гранатометник

від 20000 до 120000 грн

Дніпро

128 ОБр Сил ТрО

Стрілець-зенітник

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Начальник інформаційно-телекомунікаційного вузла зв’язку

від 20000 до 24000 грн

Хмельницький

Військова частина А1056

Бойовий медик

від 20100 до 120000 грн

Запоріжжя

Сватівський районний територіальний центр комплектування та соціальної підтримки