ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як українки Люксембурга допомагають військовим медикам

Армія і суспільство Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 16 Листопада 2020, 10:45

Волонтерська організація «Ukraïnka – Asbl Об’єднання українок Люксембурга» допомагає українцям з початку війни. Вони регулярно відправляють гуманітарну допомогу військовим госпіталям, а також медикам на передову. Всього за цей час було передано близько 20 тонн гуманітарної допомоги на суму більш ніж триста тисяч євро. 

У 2014 році Наталя Павлик, яка багато років мешкає у Люксембурзі, але щиро переживає за свою Батьківщину, згуртувала навколо себе українок-волонтерок.

– Загалом нас небагато, лише 12. Переважна більшість з Люксембурга, але є й ті, що проживають у Франції та Німеччині. У кожної з них є робота, сім’я, діти, але це ніколи не ставало на заваді нашим зустрічам та справам, – розповідає Наталя Павлик.  – Наразі ми намагаємося допомагати військовим лікарням. Зокрема мова йде про Київський, Житомирський, Харківський, Дніпровський, Львівський госпіталі, а також про польові військові шпиталі у районі проведення ООС. Це далеко не весь перелік, адже до нас часто звертаються з інших міст й ми зі свого боку робимо все можливе, щоб направити туди необхідні речі.

Волонтери передають одяг, взуття, медикаменти, техніку тощо. Нещодавно пані Наталії вдалося домовитися з однією з державних установ у Люксембурзі про передачу комп’ютерної техніки. За словами жінки, місцева влада радо йде назустріч, коли виникають певні питання, що потребують розв’язання. Також вона зазначає, що не лише представники української діаспори відгукуються на заклики про допомогу, постійно у різноманітних акціях беруть участь й місцеві мешканці.

– Щороку ми проводимо ярмарки. Це доволі клопітка і об’ємна робота, на саму лише підготовку йде майже 3 місяці. Ми готуємо рекламні плакати, обходимо місцеві магазини, в яких нам дають певні товари, які стають лотами у лотереї. І, скажу вам, не рідко нам дають доволі цінні речі. Також, щоб зацікавити людей, готуємо святковий концерт. Останнього разу його організовували учні з україномовної школи в Бельгії. Мерія виділила нам приміщення і напої для продажу. На жаль, цього року через пандемію ми не змогли провести ярмарку, тож доводиться трохи «затягнути паски», адже ці кошти ми використовуємо на оплату перевезень, – розповідає Наталя Павлик. 

До слова, жінка не лише спілкується із українськими лікарями та волонтерами, вона на власні очі бачила, як працюють військові медики на передовій.

– Минулого літа я приїхала в Україну з метою відвідати медиків на фронті. Тоді потрапила на позицію, яка була за 600 метрів від лінії зіткнення. Там пережила свій перший обстріл й дізналися про основні правила, яких треба дотримуватися у таких випадках, – пригадує пані Наталя. – А ще мене приємно вразили українські жінки-військові. Вони  мужні й вправні й ні в чому не поступаються чоловікам. Пам’ятаю, як приїхали до підрозділу, який саме облаштовувався. Бачу, декілька дівчаток взяли сокири й попрямували до посадки. Вони легко вправлялися з інструментом і буквально в мене на очах  облаштували собі щось на зразок перегородок, де можна переодягатись, приймати душ тощо. 

Наразі об’єднання українок Люксембурга займається підготовкою різдвяних пакетів для медиків, які зустрічатимуть свята на передовій. 

– Нині у мене в гаражі знаходиться декілька десятків медичних ліжок, інвалідні візки, а також вертикалізатори, які стануть у пригоді під час лікування поранених бійців з травмами хребта, в період реабілітації тяжких захворювань. Усі ці речі, звісно, не нові, але досить дорого коштують, і точно не стануть зайвими у військових госпіталях. Сподіваюся, що вже в січні вантажівка з усім цим обладнанням поїде до України, – зауважила Наталя Павлик.

До слова, за нелегку працю  й надзвичайні зусилля звичайних людей «Ukraïnka – Asbl Об’єднання українок Люксембурга» цього року номіновано на Волонтерську премію 2020. Вона є не грошовою і покликана підтримати волонтерський рух, показати суспільству його важливість та різноманітність, а також заохотити інших людей до суспільно-корисної праці.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Львові завідувачка відділення лікарні за хабарі підробляла інвалідність військовозобов’язаним

У Львові завідувачка відділення лікарні за хабарі підробляла інвалідність військовозобов’язаним

Затримаго завідувачку відділення Львівської багатопрофільної лікарні, яка за 7 тисяч доларів обіцяла встановити групи інвалідності для військовозобов’язаного.

Війська росії примушують студентів робити окопні свічки

Війська росії примушують студентів робити окопні свічки

На тимчасово окупованих територіях України військові армії рф примушують місцеве населення працювати на їхнє військо.

Наслідки російського удару по Одесі: поранено дві людини, зокрема 3-річну дитину

Наслідки російського удару по Одесі: поранено дві людини, зокрема 3-річну дитину

Сьогодні, 20 квітня, російські війська вдарили по приватному сектору Одеси. Поранення отримали 2 особи, постраждала й трирічна дитина.

У Києві відбувся Міжнародний академічний форум «Воєнні інновації в сучасних війнах»

У Києві відбувся Міжнародний академічний форум «Воєнні інновації в сучасних війнах»

Учасники Міжнародного академічного форуму «Воєнні інновації в сучасних війнах» розглянули тенденції війни дронів, вектори розвитку Збройних Сил та інноваційні соціальні рішення.

Найближчим часом Україна може підписати безпекові угоди з країнами Балтії, Північної Європи і США

Найближчим часом Україна може підписати безпекові угоди з країнами Балтії, Північної Європи і США

У травні-червні Україна може наблизитися до підписання безпекових угод із країнами Балтії, Північної Європи і США.

У Повітряних Силах спрогнозували, як зміниться ситуація в небі над Україною після збиття російських А-50 і Ту-22М3

У Повітряних Силах спрогнозували, як зміниться ситуація в небі над Україною після збиття російських А-50 і Ту-22М3

Речник Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш розповів, як зміниться обстановка в українському небі після збиття російських літаків А-50, Ту-22М3.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Командир взводу

від 25000 до 55000 грн

Одеса

Військова частина А4055

Стрілець стрілецької роти

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Офіцер з морально-психологічного забезпечення 155 об ТрО

від 24000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область

Технік зенітного ракетного обладнання, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Автомеханік

від 22000 до 51000 грн

Дрогобич

Військова частина А1546

Стаpший pозвідник, стрілець-снайпеp, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область