ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Ветерани Черкащини можуть отримати безвідсотковий кредит на житло

Новини Соціальний захист
Прочитаєте за: 3 хв. 6 Листопада 2020, 18:42

Наприкінці минулого року уряд затвердив Порядок довгострокового пільгового кредитування для учасників АТО/ООС. Відповідного до цього документа, в усіх регіонах України започаткували й міські програми. Реалізацію такої програми на місцевому рівні, зокрема на Черкащині, вивчав кореспондент АрміяInform.

Кредит на 30 років з відсотковою знижкою воїнам АТО/ООС

Загалом державна програма кредитування — це надання кредиту на житло під 3 % річних терміном до 20 років.При цьому відсотки за користування кредитом не нараховують військовослужбовцям — з початку й до закінчення особливого періоду, резервістам і військовозобов’язаним — з моменту призову під час мобілізації й до закінчення особливого періоду.

— Ми були одні з перших, хто розробляв цю програму на місцевому рівні. Вона почала активно діяти з 2017-го,нинівже надано 80 пільгових кредитів. Такі програми створені як в області, так і в райцентрах. У нас було завдання — здешевити суми за кредитами учасникам АТО/ООС. Це передбачає збільшення терміну кредитування до 30 років і сплату першого внеску за кредитом розміром 20 % коштом міських бюджетів. Якщо воїн має одну дитину — відсотки він не сплачує, якщо 2 дітей — діє знижка 10 % на кредит, якщо троє — 15 %. Тобто це є нашою пільгою. Купувати житло можна як на первинному, так і на вторинному ринку в межах населеного пункту, де ветеран зареєстрований, — розповів заступник директора Черкаського регіонального управління «Держмолодьжитла» Олександр Будник.

Понад 1 мільйон гривень кредиту та близько 2500 щомісячної сплати за нього. Чи реально це?

Кредит надають на певну житлоплощу, що становить 41 квадратний метр на 1 особу й додатково по 21 квадратному метру на кожного члена родини. Опосередкована вартість 1 квадратного метра становить 12 764 гривні. Тут методом невеличкої калькуляції можна розрахувати й суму кредиту. Тож середня сім’я, що складається з армійця, подружжяй дитини, може отримати пільговий кредит — орієнтовно 1 мільйон 60 тисяч гривень, а зурахуванням 20 %, які сплачують міські бюджети,— це приблизно 850 тисяч гривень на 30 років. Середньомісячна сума сплати за кредитом становитиме близько 2360 гривень на місяць, що значно дешевше, ніж орендувати житло.

— Кредит надаємо ми, адже це державна програма й оплата здійснюється безпосередньо нам. У держбюджеті передбачають певні кошти, а ми вже реалізовуємо цю програму, враховуючи знижки, передбачені в області й районах. Надалі отримані кошти за кредит від воїнів перераховуємо в державний бюджет, — підкреслив Олександр Будник.

Основна вимога для надання такого кредиту — перебування на квартирній черзі в органах місцевої влади. Серед документів, що потрібні для надання кредиту,— довідки про квартоблікі участь в АТО/ООС, копії пільгового посвідчення, паспортів і кодів усіх членів родини, свідоцтва про шлюб і народження дитини, довідка про доходи за останніх 12 місяців тощо.

— Якщо сума пільгового кредиту більшаніж визначена законодавством або житло за квадратурою є більшим — різницю сплачує позичальник із власних заощаджень,— повідомив посадовець. —Надалі це житло перебуває в іпотеці до моменту повного розрахунку з нами.Тобто продати чи подарувати його неможливо. Сума сплати у 2000–2500 гривень на місяць за нього є адекватною наразі. Це певний стимул для захисників швидше розрахуватися за житло, адже воно вже залишиться їм та їхнім дітям.

Загалом на Черкащині залишаються незабезпеченими таким житлом ще 185 ветеранів, з них 125—із Черкас. Усі вони вже зібрали встановлені документи й чекають черги на пільговий кредит.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабмін запровадив видачу паспортів для чоловіків мобілізаційного віку лише в Україні

Кабінет Міністрів України запровадив видачу паспортів громадянина України або паспортів для виїзду за кордон для чоловіків віком від 18 до 60 років лише на території України.

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український боєць зумів збити з ПЗРК дві російські крилаті ракети

Український військовослужбовець зумів збити з переносного зенітного ракетного комплексу дві російські крилаті ракети.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Гранатометник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Медбрат

Київ

Військова частина А7039

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Вінниця та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Михайлівці, Вінницька область

Стрілець-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП

Стрілець

від 20500 до 21500 грн

Київ

Військова частина 2260 НГУ

Бойовий медик

від 20000 до 120000 грн

Кути

Військова частина А7126