ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Руслан Хомчак: Про нову грошову систему та спецмістечко на Львівщині

Важливо Новини
Прочитаєте за: 9 хв. 26 Листопада 2020, 17:30

Під час зустрічі з представниками ЗМІ Головнокомандувач ЗС України генерал-полковник Руслан Хомчак розповів про перебіг реформ у війську, які з огляду на виклики сьогодення є надважливими в контексті безпеки нашої держави.

«Скажу відверто, система опирається, але шлях, який ми обрали і йдемо, – глибока реформа війська – вже незворотний. Докорінно реформувати наше військо прагне не лише Хомчак, у нас є тисячі військових, які давно бажають змін, бо хочуть служити в новій армії. Нам замало зміни вивісок, косметичних реформ, нам потрібні кардинальні зміни у багатьох сферах життєдіяльності війська», – вважає Руслан Хомчак.

Війську не потрібні польові ліжка старого зразка…

За його словами, особливістю сучасних умов функціонування Збройних Сил, є те, що їх реформування триває водночас із виконанням життєво важливого для забезпечення безпеки держави завдання – ведення операції Об’єднаних сил на сході України. Тож потреби застосування органів управління та військ в операції на ротаційній основі, відновлення боєздатності, з одного боку ускладнюють процеси їх реформування, підготовки, поглинають значну частину ресурсів, з іншого боку – дозволяють нам конкретизувати напрями їх розвитку, підвищення спроможностей, пріоритети бойової підготовки.

– Одним із головних завдань реформування Збройних Сил є запровадження принципів Північноатлантичного альянсу щодо побудови системи управління та організації діяльності Збройних Сил. Серед головних із цих принципів – відокремлення функції з формування державної політики у сфері оборони від її реалізацій, відокремлення функції генерування військ від їх застосування, об’єднаний характер операцій та інші, – наголосив Головнокомандувач ЗС України. – Хочу підкреслити, що необхідною умовою всіх перетворень розглядається зміна ментальності та мислення військовослужбовців, перш за все керівного складу, і впровадження євроатлантичної моделі військового управління. Ці зміни повинні закладатися починаючи із навчальних закладів. Їх впроваджують командири на всіх рівнях.

За словами Руслана Хомчака, попереду в нас надскладний шлях, бо запровадження реальних реформ вимагає ухвалення непростих рішень, нових підходів до вирішення давніх проблем, втілення нових прозорих систем, які ще багато посадовців не сприймають.

– Ми маємо постійно акцентувати увагу на ефективному використанні коштів та відповідальності посадовців. Чому в нас роками фінансуються дослідно-конструкторські роботи, наприклад, стосовно автоматизованої системи бойового управління «Дзвін», на що вже витрачено сотні мільйонів гривень, а що на виході? Є залізо, немає головного – програмного забезпечення, – розповів Руслан Хомчак.

– І ще одна думка в контексті порушеної теми. Як на мене, не варто вкладати величезні кошти в дослідно-конструкторські роботи тих зразків ОВТ, які вже широко використовують у світі. Ми втрачаємо час і величезні кошти. А війську вже сьогодні потрібні зброя та техніка. При цьому нам треба прозоро закуповувати саме те, чого нам сьогодні найбільше потрібно. Так, нещодавно я дізнався про намір закупити для війська польові ліжка старого зразка на 26 мільйонів гривень. Гострої потреби в такому майні у військах точно немає, а тим більше в ліжках старого зразка. Але комусь це вигідно?! Ось тому багатьом ділкам Хомчак не подобається і вони запускають інформаційні кампанії щодо дискредитації війська і мене.

Чому в полковників різної товщини гаманці?

За словами Головнокомандувача ЗСУ, зміна однієї системи потребує зміни іншої. Тому часто розпочаті реформи починають буксувати перед опором старої системи. При цьому чимало людей у війську з часом зневірюються і вирішують іти з війська.

– Ми ще торік планували запустити нову систему грошового забезпечення, апробовану в багатьох арміях НАТО. Для чого? Ось приклад. Командир 46-го батальйону «Донбас» 54-ї бригади, у званні – полковник, отримує 19 600 грн. Директор Департаменту МО України, полковник – 45 тисяч. Хто з них заслуговує на вищу зарплату і чому – питання дискусійне. В арміях НАТО всі полковники отримують фактично однаково (однаковий оклад), різниця може бути хіба що за вислуги у війську та з огляду на надбавки за виконання спецзавдань. Подібна кричуща різниця в нашому війську і серед інших категорій звань. Запровадити натовський принцип постійного переміщення з посади на посаду (до прикладу, командира бригади – у військовий виш, викладача – у війська на командну посаду, за 3–4 роки – нова ротація. – Авт.) у нас нині за такої системи неможливо. Бо директор департаменту чи начальник управління не погодиться перейти на посаду комбата чи комбрига, бо на цих посадах він отримуватиме значно менше. Така система вже застаріла і має бути змінена. Я про це вже казав не раз. На словах мене багато хто підтримував, але коли розпочали практичну реалізацію запровадження нової системи, апробованої у багатьох арміях світу, почалося пасування. Насправді, небагато охочих є змінювати чинну систему. Сподіваюсь, наступного року ми таки її зламаємо.

В основу нової прозорої, справедливої і зрозумілої системи грошового забезпечення передбачається покласти принципи збройних сил провідних країн світу. За задумом архітекторів проєкту під назвою «Удосконалення системи грошового забезпечення військовослужбовців і побудова ієрархії військових посад у Збройних Силах в залежності від військового звання», грошове забезпечення військовослужбовців складатиметься з виплат за військовим званням та вислугою років, які становитимуть 70% від усього грошового забезпечення, а його мінімальний розмір буде на 30% більше за розмір середньої місячної заробітної плати в Україні.

Усі інші додаткові виплати (надбавки) стимулюючого й компенсаційного характеру будуть чітко регламентовані.

Довідково. Виплати (надбавки) стимулюючого характеру:

за службу у військових частинах (ДШВ, ССО, гірсько-штурмових, морської піхоти);

за службу на командних посадах (командир роти тощо);

за службу на посадах з дефіцитними спеціальностями (снайпер, оператор БПЛА тощо);

за науковий ступінь, вчене звання тощо.

Виплати (надбавки) компенсаційного характеру:

за виконання обов’язків у понаднормовий час і вихідні;

за роботу в умовах режимних обмежень (таємність);

за виконання обов’язків у польових умовах;

за службу у високогірній місцевості, на о. Зміїний;

за ризик для здоров’я та життя (участь у бойових діях, водолазам, членам екіпажів літаків, кораблів, танків, ББМ тощо)

Водночас передбачається встановити або зберегти низку одноразових та компенсаційних виплат, які також суттєво збільшать дохід військовослужбовців.

Довідково. Одноразові та компенсаційні виплати: за піднайом житла; за невикористану частину відпустки; за харчування; підйомні за переміщення в іншу місцевість; грошова допомога на оздоровлення; матеріальна допомога; грошова винагорода військовослужбовцям, які  володіють високотехнологічними та дефіцитними спеціальностями, за укладання контракту; грошова допомога в разі звільнення з військової служби; винагорода за участь у військових конфліктах

Означена перспективна система грошового забезпечення не лише стимулюватиме до тривалого проходження військової служби, кар’єрного та професійного зростання військовослужбовців, а й дозволить проводити їхні ротації на посади в межах одного військового звання.

Найбільше проблем з укомплектованістю було в ДШВ

Хочу ще раз наголосити, Хомчак армію не скорочує. Я приводжу чисельність ЗСУ до вимог закону про чисельність. Законом України визначено: чисельність ЗСУ – 250 тисяч. Так визначили законодавці. Коли я прийняв посаду, штатна чисельність війська становила 353 тисячі. Тобто, 103 тисячі вакантів, які неможливо укомплектувати, на них немає фінансування. Тому і виник великий некомплект у бойових бригадах. Чимало людей, які приходять до війська, бажають проходити службу на тилових посадах. До прикладу, у ДШВ у травні 2019 року була укомплектованість – 45 відсотків. За всіма критеріями – висновок однозначний – небоєготові. На той момент це був найгірший показник. Нині ж укомплектованість всіх бойових частин значно підвищилась. Але цього замало. Тому я часто повторюю: акцент на бойові частини, треба остаточно позбутись невластивих функцій, у тилу зайві посади прибрати. І мусимо вийти на стовідсоткову укомплектованість бойових частин. Підготувати боєздатний резерв як людей, так і техніки.

Сьогодні чисельність війська за списком – 255 тисяч. Тобто, на 5 тисяч більше, ніж передбачено законом. Але треба сказати, що в цьому списку майже 3000 жінок-військовослужбовців, які перебувають у декретній відпустці (у цей період їм грошове утримання не виплачують. – Авт.), близько 700 тих, які самовільно залишили військову службу…

Про сучасні моделі та засоби підготовки військ

Генерал-полковник Руслан Хомчак розповів і про розвиток навчальної матеріально-технічної бази війська. За його словами, головним напрямом визначено розвиток навчальної матеріально-технічної бази колективної підготовки, для чого певний фінансовий ресурс було переорієнтовано на розвиток центрів підготовки підрозділів та військових частин бойового складу.

Завдяки спільним зусиллям Збройних Сил та вітчизняних виробників вдалося впровадити у навчальний процес тренажери з використанням технології VBS-3 – віртуальний простір бою, яку активно застосовують у збройних силах армій країн НАТО.

На її базі проводять та відпрацьовують як індивідуальні навчальні завдання, так і елементи колективної підготовки у складі відділень, взводів. Також триває впровадження в навчальний процес тренажерів для підготовки екіпажів танків, бойових машин піхоти, зенітних ракетних комплексів, колективних тренажерів.

Довідково. Стан закупівель тренажерів у 2020 році.

Військова частина Тренажери Кількість, од.
  ЗРК С-300 1
  ЗРК С-300, БУК М1 2
  Клас управління боєм 1
Зенітний 13 робочих місць
  Автомобільний 1
  Динамічний тренажер БАТ-2 7
  Зенітні тренажери 7
  Малий артилерійський полігон 1
  Колективні тренажери:

Взводу на БМП

Танкового взводу

2
  Клас управління боєм 1
  Колективний тренажер взводу на БМП 26 робочих місць
  Колективний тренажер взводу на БМП 17 робочих місць

 

Головнокомандувач ЗСУ розповів, що у війську запущено пілотний проєкт з підготовки та оцінювання підрозділів за стандартами НАТО. А на Львівщині побудували спеціальне містечко для підготовки підрозділів для війни у населених пунктах та ввели штатний «ворожий» підрозділ. Йдеться про навчально-тренувальний комплекс «Бій в урбанізованій місцевості» у Міжнародному центрі миротворчості та безпеки, можливості якого дозволяють проводити заняття одночасно з батальйонною тактичною групою.

Триває переоснащення бригадних полігонів сучасним полігонним обладнанням.

Започаткований розвиток лазерних систем імітації вогневого ураження (MILES) дозволяє проводити навчання з тактичної підготовки з військовослужбовцями різних видів та родів військ, від стрільців та розвідників до танкістів, артилеристів та інших. За допомогою зазначених систем можна навчити військовослужбовців краще орієнтуватися на полі бою, відпрацьовувати не тільки стрілецькі навички бійців, але й імітувати повноцінний двосторонній вогневий контакт максимально наближено до реального бою, без ризику реального ураження. При цьому вітчизняні системи не поступаються закордонним аналогам, які  активно використовують в арміях країн НАТО.

Для підготовки штабів створені та функціонують центри імітаційного моделювання бойових дій (JCATS). Основним інструментом підготовки у центрах використовується програмне забезпечення країн‑членів НАТО JCATS. Імітаційне моделювання стало потужним інструментом підготовки командирів і штабів збройних сил провідних країн світу до дій під час планування та ведення операцій.

Нагадаю, що система імітаційного моделювання JCATS – інтерактивний засіб моделювання, який дозволяє імітувати дії за участю багатьох сторін на рівні до окремих одиниць та використовується як засіб для проведення об’єднаних навчань, аналізу, досліджень, планування та розіграшу поставлених завдань.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

«Збиття Ту-22М3 — це переломний момент» — Ілля Євлаш

Знищення російського стратегічного літака Ту-22М3 стало переломним моментом у війні росії проти України.

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Понад 300 одиниць техніки окупантів ліквідували таврійські десантники за пів року боїв біля Новомихайлівки

Миколаївські десантники за шість місяців боїв у районі Новомихайлівки знищили понад 300 одиниць ворожої техніки.

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

ППО та боєприпаси: Нідерланди надають понад €200 млн для України

Нідерланди нададуть понад 200 мільйонів євро на ініціативи щодо швидкого постачання Україні додаткових засобів протиповітряної оборони та артилерійських снарядів.

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Володимир Зеленський у Дніпрі: Працюємо заради додаткових систем ППО

Президент України Володимир Зеленський провів нараду щодо ситуації в Дніпропетровській області, захисту Дніпра, усіх міст і громад регіону.

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

Наша авіація ліквідувала ворожий пункт управління

На Херсонському напрямку ворог не відмовляється від наміру витіснити наші підрозділи із плацдармів на лівобережжі Дніпра.

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

НАТО готується відправити в Україну нові системи ППО — Єнс Столтенберг

Генеральний секретар Північноатлантичного альянсу Єнс Столтенберг повідомив, що Рада Україна-НАТО погодилася направити Києву додаткові засоби протиповітряної оборони.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Технік зенітного ракетного обладнання, військовослужбовець

від 23500 до 53500 грн

Кам'янка-Бузька

Військова частина А4623

Офіцер групи планування штабу

від 21000 до 50000 грн

Запоріжжя

79 окремий батальйон 102 ОБр Сил ТрО

Лікар-невропатолог (військова служба)

до 25000 грн

Харків

Державна прикордонна служба України

Стрілець, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

229 окремий батальйон 127 ОБр Сил ТрО

Майстер з ремонту та обслуговуванню безпілотних літальних апаратів

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Водій, військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 22100 грн

Ніжин, Чернігівська область