ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

 «Людство потребує нової «Женевської конвенції» із захисту від інформаційних атак»  − Львівський безпековий форум − 2020

Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 15 Листопада 2020, 11:42

У рамках шостого завершального дня Львівського безпекового форуму експерти з  України, США, Данії, Великої Британії, Литви та Нідерландів вели дискусію щодо інформаційних викликів для безпеки. Адже всесвітня пандемія проявила вразливість людства не лише до вірусного захворювання, але й до фокусного впливу на свідомість мас населення з боку медіаресурсів, окремих лідерів суспільних думок, або й узагалі – так званих фабрик тролів, які здатні одномоментно зруйнувати чиюсь репутацію чи навпаки − збудувати хибні масові уявлення про той чи інший суспільний процес чи подію.

Тезово зупиняючись на висловлених експертами думках, варто наголосити, що інформаційне поле, на погляд фахівців, сформувало, так би мовити, нове «поле битви» зі своїми гравцями, інструментарієм та поставленими цілями. Зокрема, говорять експерти, зростає загроза від використання так званих ботоферм. Фактично віртуального інструменту «суспільної думки», який здатен корегувати ту ж саму суспільну думку, але на догоду того, хто контролює ботоферму.  Представник Данського інституту міжнародних досліджень Флемінг Гансен підкреслив, що нині ботоферми активно використовують у військових цілях: для насаджування думок, формування настроїв, збурення протестів тощо. І сегмент такого впливу досить швидко зростає. Особливо цим користаються військові країн, які є противниками ідей розвиненої демократії.

 

Зважаючи на такий порядок денний, фахівці зійшлися на думці, що світова спільнота потребує дієвих механізмів захисту від зазіхань на свою інформаційну ідентичність. Аж до того, що поряд із прийнятими в міжнародному праві Женевськими конвенціями, слід задуматись про ухвалення нового засадничого для міжнародного права документа, який би регулював правовий режим інформаційного поля. Таку собі міжнародну конвенцію про безпеку в Інтернеті, соціальних мережах, медіа тощо.

Чому зайшла мова про такий захисний механізм? Бо фахівці одностайно зійшлися на тому, що жоден документ нині не регулює право людини «не бути обманутим». Дезінформація з інструменту штучного перетворилась на масовий тренд. Медіа маніпулюють фактами, боти напряму брешуть, видаючи брехню за істину, інформаційний продукт у соцмережах подекуди спрямований на те, щоби спонукати людей до дій, які їм не потрібні або навіть згубні. Водночас учасники дискусії, зокрема співголова форуму американський двозірковий генерал Бенджамін Ходжес, наголошують на тому, що поряд із викликами в інформаційному середовищі дієвим механізмом протидії залишається персональна інформаційна гігієна, здатність індивідума фільтрувати та осмислювати інформацію, відділяти джерела, яким можна довіряти, від некомпетентних та згубних.

Загалом двогодинне обговорення лише частково окреслило те коло проблем в інформаційному просторі, з яким зіштовхнулося людство на тлі всесвітньої вірусної пандемії. Інформація вже перестала бути лише свободою. За останні десятиліття вона перетворилася на цінний ресурс і навіть стала владою над людьми – владою, яка діє як стримування та противага, владою, яка нині загрожує свободі, з якої вона вийшла. Учасники форуму домовились, що обов’язково продовжать дослідження цієї теми, аби під час наступного зібрання запропонувати робочий пакет ініціатив щодо врегулювання інформаційних загроз та викликів. Зокрема, й у плані боротьби з дезінформацією, яка тепер слугує не лише новим інструментом вирішення військових питань, але й загалом порушує базові права і свободи людини.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Електрозварник експлуатаційно – технічного взводу

від 20000 до 50000 грн

Старокостянтинів, Хмельницька область

Водій автомобільного взводу

від 21000 до 121000 грн

Васильків, Київська область

Номер обслуги

від 20000 до 20000 грн

Київ

131 окремий батальйон 112 ОБр Сил ТрО

Гранатометник 5 ОШБр

від 20000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Бойовий медик

від 27000 до 80000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Кухар

від 20000 до 22000 грн

Мукачівський прикордонний загін