ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Додати крові до блакиті неба, отримуємо якісний марун» – завтра відбудуться прем’єри пісень про ДШВ ЗСУ

MilitaryArt Публікації
Прочитаєте за: 5 хв. 20 Листопада 2020, 13:49

21 листопада – День Десантно-штурмових військ. АрміяInform дізналась, що до свята десантники з кожної бригади підготували власні пісні про ДШВ. Але найголовнішою новиною стало те, що готується одразу низка прем’єр пісень про цей рід військ: одну створила відома співачка Христина Панасюк, другу – виконала Зоряна Когут, більш знана за позивним «Коновалець». Наш кореспондент поспілкувався з обома виконавицями.

«Під час стрибка з парашутом я на висоті співала пісню Сашка Положинського «Ніхто, крім нас»

З 2014 року Зоряна Когут брала участь у допомозі армії, але як волонтер – давала концерти для військових. Згодом вирішила підписати контракт із ЗСУ. Для служби обрала 80-ту окрему десантно-штурмову бригаду, бо батько дівчини з бригадою тримав оборону Луганського аеропорту.

Як народжувалась пісня? Хто брав участь у її створенні? І чи згадуються у музичному творі нові символи ДШВ? Про це читайте у нашому ексклюзивному матеріалі.

– Коли я прийшла служити до ДШВ, то знала, що колись заспіваю пісню про цей рід військ. І це для мене буде велика честь. На жаль, до цього моменту ще не було таких пісень про десант, де б уже згадувались: нове гасло «Завжди перші!», «маруновий берет», сучасна війна, наші полеглі побратими, – розповідає Зоряна.

За її словами, у жовтні вона перебувала в навчальному центрі, коли їй зателефонував майор Роман Сегейда з Командування ДШВ.

– Він розповів, що є ідея створити до Дня ДШВ пісню. Спитав – чи не хочу долучитись? Я одразу погодилась. Хоча попереду ще був місяць на полігоні, вже тоді знала, який посил закласти у таку пісню… 4 листопада написала в Інстаграмі відомому співакові Сашку Положинському, що є така ідея. Навіть не сподівалась, що мені відповість, бо не знайома з ним. Але я шанувальниця його творчості й під час стрибка з парашутом на висоті співала його пісню «Ніхто, крім нас».

«Плануємо, щоб акорди, слова пісні й «мінусовка» були у вільному доступі»

Зоряна каже, що заздалегідь знала: Сашко Положинський – той співак, який зможе відчути, що саме слід передати у такому музичному творі.

– Я йому пояснила, що має бути у пісні. І от наступного дня прокидаюся, а Сашко вже скинув готовий текст… Почали далі працювати над музикою. Коли займаються піснею кілька творчих людей, то у кожного є своє бачення, якою має бути майбутня пісня. Часу до Дня ДШВ було обмаль, тому намагалась вибудувати певний «баланс бачень» – Сашка, аранжувальника, і моє. Весь процес зайняв десь два тижні. Автор – Сашко Положинський, допомагав писати музику, Віталій Калініченко – фронтмен гурту «Веремій», аранжуванням займався Роман Наконечний, суттєво допоміг у роботі й відомий музичний продюсер Володимир Бебешко, – згадує десантниця.

Вона додає, що знає: найкращим критиком, суддею буде слухач – український десантник, який чесно скаже, «пробирає» його пісня чи ні.

– Сашкові Положинському я одразу сказала: не маю мети прославитися як виконавиця. Хочу ославити оновлення мого роду військ… Ми плануємо, щоб акорди, слова пісні й «мінусовка» (музичний супровід пісні без накладеного голосу. – Ред.) були у вільному доступі. Бо люди, які брали участь у творенні пісні, робили це за власним бажанням і як волонтери… Мій батько вже чув пісню. Сказав, що у рядку «додати крові до блакиті неба, отримуємо якісний марун» все сказано про зародження наших Десантно-штурмових військ, – зазначає Зоряна Когут.

Прем`єра пісні «Завжди перші» відбудеться завтра, прослухати її можна буде на Facebook-сторінці Командування ДШВ ЗСУ.

Як через 6 років «бойова» гітара повернулась до господаря

Коментар нашому кореспонденту погодилася дати й Христина Панасюк, яка так само до свята десантників створила нову пісню.

– Вона називається «Крок уперед», друга назва – «ДШВ». Пісня написана якраз до 21 листопада. На її створення надихнула Зоряна Когут з 80-ї бригади. Хочеться, щоб пісня підбадьорювала, несла позитив, упевненість військовим, щоб йдучи у бій з піснею, наші хлопці перемагали, – розповідає Христина Панасюк.

Співачка каже, що від початку бойових дій на сході України її життя тісно пов’язане з ДШВ.

– Перша бригада, куди я приїхала на передову з концертом, була 79-та. Потім 25-та, 80-та, 95-та… Власне, знаю всі бригади ДШВ, всіх їх поважаю і ціную. Взагалі, пісню про десантників написала ще у 2015 році, але там було про блакитні берети та біло-блакитні тільники. Тому вирішила: прийшов час написати про берети кольору марун і підтримати наших військових. Всі десантні бригади стали для мене рідними, приїжджаю до них, бо вони запрошують, і це дуже приємно й надихає, – ділиться враженнями Христина.

Пісню «Крок уперед» з 21 листопада можна слухати на YouTube-каналі співачки.

18 листопада АрміяInform дізналася, що до Києва «висадився» пісенний десант з військовослужбовців ДШВ ЗСУ. Хлопці, які мають в арсеналі власні пісні про ДШВ, озброївшись гітарами, прибули до наших колег з радіо АрміяFM, щоб записати пісні у студії. Наш кореспондент встиг коротко поспілкуватись з хлопцями й навіть дізнатись цікаву історію гітари з 25-ї окремої повітрянодесантної бригади ЗСУ.

У 2014 році соліст ансамблю пісні і танцю ЗСУ заслужений артист України Сергій Юрченко виступав перед воїнами 25-ї опдбр. Після виступу до нього підійшов прапорщик Віталій Піскун та попросив на одну годину гітару соліста, бо інструмент десантника згорів перед цим у бою, а руки скучили за струнами. Сергій Юрченко вирішив залишити інструмент Віталію. Єдине, про що попросив десантника – повернутись живим. Минуло 6 років. Віталій із колегами приїхав до Києва на радіостанцію АрміяFM, де по сусідству розташоване приміщення ансамблю пісні і танцю ЗСУ… Сергій Юрченко був радий дізнатись, що Віталій Пискун живий-здоровий, а гітара шість років чесно «відслужила» у 25-й бригаді!

Прем`єри пісень військовослужбовців ДШВ відбудуться завтра, прослухати їх можна буде теж на Facebook-сторінці Командування ДШВ ЗСУ.

Фото – з особистого архіву Христини Панасюк, Зоряни Когут

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор БПЛА , військовослужбовець

від 22000 до 120000 грн

Луцьк, Волинська область

Офіцер інформаційно-аналітичної групи

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область

Стрілець

від 55000 до 125000 грн

Слов'янськ

Батальйон спеціального призначення Донбас 18 Слов'янської бригади Національної гвардії України

Операційна сестра, військовослужбовець

від 20000 до 50000 грн

Дніпро

Військова частина А4615

Водій

від 20000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А4055

Радіотелефоніст, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ