ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

«Для запобігання самозахопленню земель оборони на Публічній кадастровій карті України створено окремий інформаційний шар земель оборони»

Важливо Інтерв`ю Публікації
Прочитаєте за: 8 хв. 19 Листопада 2020, 15:25

Про запобігання втратам, розкраданню, неефективному використанню ресурсів, а також про повернення Збройним Силам протиправно вилучених об’єктів нерухомості та земельних ділянок в інтерв’ю АрміяInform розповів начальник Управління нормативно-методичного забезпечення та моніторингу володіння, використання та розпорядження нерухомого майна і земель полковник Борис Закутній. 

– Борисе Михайловичу, розкажіть, будь-ласка, яких заходів вжито щодо повернення незаконно відчуженого нерухомого майна військового відомства.

– Для виявлення ризиків неефективного використання та розпорядження нерухомим майном і землями протягом року проведено моніторинг близько двох з половиною сотень таких об’єктів, а також низку перевірок укладання та виконання договорів будівництва.

Наприклад, за результатами перевірки дотримання умов договору про будівництво житла у привабливому місці в місті Одесі виявлено заниження частки Міноборони за договором на більш ніж 3 тис. кв. м. А це не просто квадратні метри і кошти. Це недоотримане Збройними Силами житло для сімей військових. За цим фактом правоохоронними органами розпочато кримінальне провадження.

Лише останнім часом Управління, яке я очолюю, повернуло 70 об’єктів нерухомості загальною площею більш ніж 3,5 тисячі квадратних метрів на ділянках загальною площею 120,8 гектарів, які можуть бути використані, а окремі вже використовуються в інтересах українського війська.

Найсвіжіший приклад. 5 листопада судом задоволено позов Міноборони про витребування об’єкта нерухомого майна площею 184,4 кв. м. у місті Вінниця, комерційна вартість якого може сягати декількох мільйонів гривень.

– А повертається лише майно чи й кошти також стягуються за незаконне використання цього майна?

– Звичайно, стягуються. Для прикладу, лише по одному об’єкту, розташованому в місті Львові по вулиці Коперника, 27, апеляційний суд стягнув на користь Міноборони 736 тис. грн. А це  кошти, потрібні Збройним Силам для будівництва військових об’єктів для забезпечення житлом сімей військових.

Цього року загалом здійснено представництво в 54 господарських та цивільних справах, триває розгляд 17 заявлених Управлінням позовів на загальну суму понад 30 млн грн щодо нерухомості загальною площею понад 16 тис. кв. м, розташованих на земельних ділянках загальною площею 16 га.

Цього року загалом здійснено представництво в 54 господарських та цивільних справах, триває розгляд 17 заявлених Управлінням позовів на загальну суму понад 30 млн грн щодо нерухомості загальною площею понад 16 тис. кв. м, розташованих на земельних ділянках загальною площею 16 га

Також хочу зазначити, шо ми системно здійснюємо та доводимо до зацікавлених структурних підрозділів узагальнення практики Верховного Суду України з відповідних питань. Це сприяє виробленню єдиної позиції органів управління щодо форм здійснення цієї роботи. 

Розкажіть про повернення до сфери управління оборонного відомства мисливських і риболовецьких господарств.

– Наразі Міноборони повернули, зокрема й у позасудовому порядку, 10 мисливських і риболовецьких господарств, що становить понад 120 об’єктів нерухомого майна на земельних ділянках загальною площею близько 800 га, які на цей час вже використовуються, зокрема і для підготовки особового складу нашого війська. Це майно колишнього військово-мисливського товариства, яке було захоплено громадською організацією, що, незважаючи на її назву, не має жодного стосунку до Збройних Сил України. Нині тривають провадження у справах щодо повернення мисливських і риболовецьких господарств, зокрема, у Київській, Миколаївській, Запорізькій, Кіровоградській областях.

Так, навіть сьогодні, за результатами судового розгляду, до сфери управління оборонного відомства повернуто 8 об’єктів нерухомого майна Андрусівського мисливського господарства разом із земельною ділянкою, площа якої становить близько 1 га. Вказане майно тривалий час незаконно використовувала вищевказана громадська організація.

Наразі Міноборони повернули, зокрема й у позасудовому порядку, 11 мисливських і риболовецьких господарств, що становить понад 120 об’єктів нерухомого майна на земельних ділянках загальною площею близько 800 га

– Чи взаємодієте Ви під час виконання завдань із правоохоронними органами?

– Управління заповнило прогалину, яка полягала в тому, що для захисту майнових інтересів Міноборони і Збройних Сил, на жаль, далеко не в повному обсязі використовувався потенціал кримінальних проваджень. Наразі супроводжується 39 кримінальних проваджень за фактами зловживань, розтрат, шахрайства тощо. Загальна сума матеріальної шкоди у вказаних кримінальних провадженнях становить понад 500 мільйонів гривень. У рамках окремих проваджень ми заявили цивільні позови до підозрюваних (обвинувачених) про стягнення на користь Міноборони шкоди, завданої злочинами.

Наприклад, докази, отримані у кримінальному провадженні щодо порушень, допущених під час будівництва містечка на Широколанівському полігоні, дали змогу подати позов до суду про стягнення з винних осіб на користь Міноборони майже 49,2 мільйонів гривень. 

– Якщо говорити про подолання злочинності в Міністерстві та Збройних Силах. Про які справи йдеться?

– Лише цього року ми повідомили про 15 кримінальних правопорушень, розпочато їх досудове розслідування. За відповідними заявами оборонне відомство визнано потерпілою стороною у 24 кримінальних провадженнях, що суттєво поліпшило рівень захисту його інтересів, сприяло активізації розслідувань. У поточному році від імені Міноборони подано близько 100 заяв, скарг, клопотань щодо перебігу розслідування, оскарження дій слідчого тощо.

Виявлено низку порушень, вчинених протягом 2015–2019 років посадовими особами однієї з державних установ, що була підпорядкована Головному квартирно-експлуатаційному управлінню, окремими посадовими особами Міноборони та пов’язаними із сумнозвісним “Укрбудом” комерційними структурами, що призвело до заниження частки житлової площі, яка підлягала передачі Міноборони. Загалом порушеннями під час цього будівництва завдані збитки Міноборони на суму понад 73 мільйони гривень. Подібні факти були, тут нічого приховувати, їх треба виявляти, усувати саму можливість їх повторення, викорінювати їхні паростки. Правоохоронні органи у зв’язку з цим розпочали досудові розслідування у 14 кримінальних провадженнях.

Одночасно на виконання вимог розпорядження Кабінету Міністрів від червня цього року здійснюється сприяння правоохоронним органам, які виконують досудові розслідування у справах, пов’язаних з будівництвом “Укрбуду”, забезпечується визнання Міноборони потерпілою стороною, опрацьовується питання щодо об’єднання проваджень в одне для забезпечення його ефективного розслідування, усунення дублювання дій правоохоронних органів, яке затягує його проведення. Питання об’єднання проваджень на цей час узгоджується з Офісом Генерального прокурора.
Ця робота дозволить ефективно вирішити питання подання в рамках кримінального провадження позовів щодо відшкодування завданих збитків.

Лише таким шляхом можна захистити інтереси Міноборони загалом та, що найголовніше, Збройних Сил, створити їм належні умови для виконання завдань.

На обліку Міноборони перебувають майже пів мільйона гектарів земельних ділянок. Внесено до кадастру трохи більше половини…

– Яка ситуація із внесенням земель оборони до Держгеокадастру?

– На обліку Міноборони перебувають майже пів мільйона гектарів земельних ділянок, які підлягають державній реєстрації. Внесено до кадастру трохи більше половини. Решта не зареєстрована, перш за все через відсутність підтримки з боку органів місцевої влади, їхньої відмови з надуманих, незрозумілих причин в наданні дозволів на розроблення землевпорядної документації, присвоєнні поштових адрес тощо. Це, поміж іншого, сприяє утворенню тепличних умов для різного роду зловживань, інших неправомірних дій з метою заволодіння сторонніми особами цими землями.

Задля вирішення даної проблеми у 2019 році було ініційовано розробку нового порядку інвентаризації земель, який затвердив Кабмін.

На даний час Міноборони знайшло порозуміння з керівництвом Держгеокадастру. Досягнуто згоди щодо проведення його підрозділами та за його кошти інвентаризації близько 80 тисяч гектарів земель оборони.

Домовленості щодо взаємного сприяння у здійсненні зазначеної роботи закріплено Меморандумом про співпрацю між відомствами, підписаним 5 жовтня цього року Міністром оборони та Головою Держгеокадастру.

Також для запобігання самозахопленню земель оборони на Публічній кадастровій карті України вже створено окремий інформаційний шар земель оборони. На сьогодні до нього внесено близько 1000 незареєстрованих у кадастрі земельних ділянок загальною площею понад 200 тисяч гектарів. Це дало можливість оперативно отримувати відомості про статус земельних ділянок як земель оборони.

Також організована взаємодія і на рівні обласних державних адміністрацій.

– Наведіть приклади вдалої співпраці з органами місцевої влади.

– Яскравим прикладом є робота, проведена в рамках проєктної ідеї з реконструкції військового аеродрому. Так, одним із об’єктів Збройних Сил є військовий аеродром у місті Умані, який тривалий час не використовувався.
У 2011 році польоти відновлено, але застаріла матеріально-технічна база обмежує його можливості.

Для розвитку інфраструктури аеродрому до рівня світових стандартів спільно з Черкаською облдержадміністрацією нині здійснюється супроводження проєкту його реконструкції із залученням інвестиційних (небюджетних) коштів. Приватний партнер проінвестує модернізацію злітно-посадкової смуги, будівництво рульових доріжок, технічне переобладнання аеродромних служб, що зробить можливим прийом військових літаків всіх типів, забезпечить якісну підготовку пілотів-курсантів відповідно до стандартів НАТО, що зі свого боку суттєво сприятиме ефективному виконанню завдань Повітряними Силами.

Водночас доволі результативною є робота з повернення вилученої у попередні роки в аеродрому земельної ділянки площею 26 гектарів, попри те, що стосовно цієї ділянки були ухвалені судові рішення не на користь Міноборони. За результатами проведеної у жовтні 2020 року узгоджувальної наради досягнуто порозуміння і отримано підтримку у вирішенні цього питання з боку голови Черкаської облдержадміністрації, територіального управління Держгеокадастру, керівників залучених до цього процесу інших установ області.

Також за результатами роботи з Черкаською обласною та Уманською райдержадміністрацією досягнуто згоди щодо скасування незаконного розпорядження, ухваленого у 2004 році, стосовно припинення права постійного користування Збройними Силами земельною ділянкою площею 24,1 га та вартістю понад 6 млн грн.

І це не поганий результат, враховуючи, що Управління нечисельне, не має відокремлених територіальних підрозділів, а заходи необхідно проводити безпосередньо в місцях розташування майна та земельних ділянок у різних регіонах України, здійснення заходів з представництва інтересів в судових справах за місцем їх розгляду, у кримінальних провадженнях – за місцем їх провадження.

Запроваджені системи моніторингу та погоджувальних процедур є ефективним стримуючим чинником, адже зазначені ресурси не перебувають у володінні та розпорядженні нашого підрозділу, що унеможливлює особисту, а тим паче корисливу зацікавленість його службових осіб, забезпечує безпристрасність його діяльності.

Нині керівництво ухвалило рішення про введення до штату Управління посад фахівців з геодезії, що дасть змогу на високому професійному рівні виконувати низку завдань щодо забезпечення контролю за використанням земель оборони, зокрема і супроводження згаданого інформаційного шару Публічної кадастрової карти, підвищити рівень захисту земель від злочинних посягань.

Сподіваємось, що це рішення підтримає Генеральний штаб Збройних Сил України, адже всі заходи ми вживаємо насамперед
в інтересах українського війська.

– Дякую за розмову!

Читайте нас в Telegram
За катування жителів Іванівки на Чернігівщині засуджено військових рф

За катування жителів Іванівки на Чернігівщині засуджено військових рф

До 12 років позбавлення волі засуджено військовослужбовців армії російської федерації за жорстоке поводження з цивільними в селі Іванівка Чернігівської області.

У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

У МОУ розповіли про гарантії, які надають рекрутингові центри

Уповноважений представник Міністерства оборони України з питань рекрутингу Олексій Бежевець розповів, які є гарантії, що людина потрапить служити саме в ту частину, яку для себе обрала в рекрутинговому центрі.

Більше засобів захисту та боєприпасів вже на шляху до України — Генсек НАТО

Більше засобів захисту та боєприпасів вже на шляху до України — Генсек НАТО

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг оголосив, що більше оборонного обладнання та боєприпасів для України вже в дорозі.

Українських зброярів відзначили нагородами, одного — посмертно

Українських зброярів відзначили нагородами, одного — посмертно

17 працівників підприємств, які входять до Акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість», нагороджено за сумлінну працю задля зміцнення обороноздатності держави.

Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Наразі число загиблих зросло до 9 через російську атаку по Дніпропетровщині — у лікарні померла поранена дитина.

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов розповів, що після знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 другий російський літак був змушений розвернутися.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор протитанкового відділення, військовослужбовець

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП

Санітарний інструктор

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343

Інструктор з вогневої підготовки

від 24000 до 50000 грн

Харків

151 навчальний центр ЗСУ

Кравець

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Медична сестpа-анестезист, військовий

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Кухар-Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Київ

Косівський РТЦК та СП