ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Близько 2,5 мільйонів топокарт передали на передову харківські картографи

Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 28 Листопада 2020, 16:06

Колосальний пласт роботи цього року відпрацювали фахівці військово-картографічної частини з Харкова. Вони діють в інтересах підрозділів Збройних Сил України, розташованих у 10 областях, а також воїнів-прикордонників, фахівців ДСНС, співробітників СБУ та інших силовиків, які беруть участь в операції Об’єднаних сил.

Протягом 2020 року харківські картографи підготували до видання близько 80 номенклатурних аркушів топографічних карт різних масштабів і 12 великих полігонів. Також проведено топогеодезичні роботи у 28 військових містечках, видано частинам і підрозділам Об’єднаних сил близько 300 тисяч примірників топографічних чи спеціальних карт різних масштабів. І рік ще не завершився.

— Військовослужбовці частини постійно виконують бойові завдання на Донбасі у складі зведених топогеодезичних груп, — пояснює командир частини підполковник Олександр Матющенко. — 95 % наших військових мають статус учасника бойових дій. Тут, у Харкові, ми також постійно діємо задля Перемоги на Сході держави: готуємо карти та оперативно доправляємо їх до військових користувачів. За понад шість років з початку окупації частини України ми забезпечили підрозділи, що беруть участь в ООС/АТО, вже понад 2,5 мільйонами примірників топографічних і спеціальних карт, різними фотопланами, фотосхемами й іншою картографічною продукцією.

Нещодавно військові картографи доотримали чимало сучасних технічних засобів, як-от: електронний тахеометр Leica, новітній GPS-приймач Leica, трасошукач Leica, топогеодезичний польовий аерофотознімальний комплекс DJAinspire 2, сучасне програмне забезпечення та комп’ютери, а також інша спеціальна техніка.

Більшість сучасних засобів передано військовослужбовцям і цивільним працівникам новоствореного відділення топогеодезичного забезпечення.

— Торік наші молоді фахівці пройшли спеціальне навчання, й після цього всіх допустили до роботи з новітньою топогеодезичною технікою, — розповів начальник відділення майор Дмитрій Гангур. — Приміром, я й ще один офіцер пройшли курси в одній з цивільних фірм Києва та стали дипломованими операторами дронів. А військовослужбовці служби за контрактом пройшли фахову підготовку в Об’єднаному навчально-тренувальному центрі Сил підтримки ЗС України на Хмельниччині. Врахуйте й те, що постійно мінімум один військовослужбовець із відділення перебуває в складі Об’єднаних Сил, а решта — виконують завдання за призначенням у відрядженнях по всій державі.

За словами командування військової частини, фахівцями відділення топогеодезичного забезпечення цього року опрацьовано понад 1,3 тисячі гектарів земель оборонного призначення. Останнє є головним чинником збереження військового майна та протидії можливим корупційним діям.

— У середньому близько семи робочих днів потрібно для проведення польових і камеральних робіт із землеустрою військових містечок Міноборони. Потім усі дані обробляють, узагальнюють і вносять до спеціальної бази даних. На всіх етапах цієї важкої роботи мої підлеглі максимально викладаються й зосереджуються на головному, бо кожна маленька помилка може дорого обійтися, — розповів майор Дмитрій Гангур.

До речі, в цій частині працюють за принципом: «правдивість, точність, оперативність». Також тут борються буквально за кожного свого спеціаліста та проводять відбір фахівців у народному господарстві. Адже хвилі реформування війська тільки цього року «забрали» півтора десятка осіб. Загальне ж навантаження залишилося незмінним і розподілено між іншими членами колективу. Тому нещодавній прихід до частини досвідченого геодезиста старшого сержанта Андрія Рая зміцнив потенціал відділення топогеодезичного забезпечення.

Сорокарічний старший сержант Рай близько 15 років займався землевпорядкуванням у державних чи приватних структурах і своїм досвідом охоче ділиться з товаришами по службі. До того ж він заочно здобуває вищу освіту, щоб найближчим часом стати офіцером. Такі вже його службові та життєві амбіції, що позитивно впливають на інших воїнів-контрактників.

Окрім того, харківські картографи беруть участь у забезпеченні проведення багатьох масштабних навчань у нашій державі із залученням іноземних військових. Майже всі останні карти чи схеми готують до друку за стандартами НАТО з використанням світової геодезичної системи координат WGS-84. Таким чином вони роблять свій вагомий внесок у реформування Українського війська.

Наступного року на цей армійський колектив чекає чимало важливих завдань і поїздок.

Картографи в погонах продовжать працювати на землях Міноборони, забезпечувати воїнів Об’єднаних сил та інших колективів Збройних Сил України топографічною продукцією й удосконалювати свої професійні навички. Робота відбуватиметься на тлі впровадження новітньої технології ArcGIS, що буде пов’язана зі всіма стратегічними галузями України, зокрема й військовою сферою.

— ArcGIS використовують у розвинутих країнах світу. Ця «сім’я» геоінформаційних програмних продуктів значно полегшує роботу різних фахівців. Технологія дасть змогу заощадити державні кошти та поліпшити роботу командира будь-якого рівня. Адже прибувши на якесь нове місце, підрозділ зможе зайти на спеціальний ресурс і швидко отримати інформацію про потрібну територію. Необхідні кошти для цього та інших наших нововведень ми замовили й наступного року приступимо до виконання. Тож попереду ще чимало нових завдань і маленьких перемог картографів, — підсумував командир частини підполковник Олександр Матющенко.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

На півдні спецпризначенці спалили склад БК разом з окупантами

Воїни ССО спалили склад БК та знищили військових противника на Півдні.

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

МАГАТЕ заявило про чергову атаку безпілотника по Запорізькій АЕС

Сьогодні, 18 квітня, Міжнародне агентство з атомної енергії повідомило про атаку невідомого безпілотного літального апарату по території навчального центру Запорізької атомної електростанції, що примикає до майданчика.

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

На Полтавщині до 15 років засуджено місцевого проросійського «політексперта» 

Суд виніс вирок жителю Полтави, який співпрацював з аналітичним порталом рф «Фонд стратегічної культури».

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Постачання ППО та спільні оборонні проєкти: Глава держави мав розмову з віцеканцлером Німеччини

Президент України Володимир Зеленський провів зустріч із віцеканцлером Німеччини Робертом Габеком під час його візиту до Києва. Темою розмови було зміцнення ППО України сучасними системами та двостороння співпраця у сфері ОПК.

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

У ЗСУ показали, як естонські інструктори тренують наших новобранців

Військовослужбовці Збройних сил Естонської Республіки в рамках базової загальновійськової підготовки особового складу Збройних Сил України у Великій Британії проводять заняття з навчання ведення позиційних бойових дій.

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Україна та Чехія розпочали переговори щодо двосторонньої безпекової угоди

Українська сторона провела переговори з чеською стороною щодо підготовки проєкту майбутньої безпекової угоди.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор польової лазні

від 23000 до 35000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Стрілець, військовослужбовець ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

водії в Збройні Сили України

від 20100 до 123000 грн

Харків, Харківська область

Інженер-електронщик БПЛА, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Дніпро

Старобільський РТЦК та СП

Військова служба у Військово-Морських Силах України

від 25000 до 60000 грн

Одеса, Одеська область