ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У Дніпрі прощалися з видатним конструктором ракетно-космічної техніки Олександром Дегтяревим

Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 26 Листопада 2020, 17:00
????????????????????????????????????

У Дніпрі прощалися з видатним конструктором, академіком, Генеральним директором ‒ Генеральним конструктором Державного підприємства «Конструкторське бюро «Південне» імені М.К. Янгеля» Олександром Дегтяревим. Вшанувати пам’ять людини, яка зробила вагомий внесок у розвиток ракетно-космічної галузі та військово-промислового комплексу країни прийшли Президент України Володимир Зеленський, представники Міністерства оборони України, науковці, колеги, рідні та друзі Олександра Дегтярева.

Серед присутніх на церемонії прощання був начальник Центрального науково-дослідного інституту озброєння та військової техніки Збройних Сил України генерал-майор Ігор Чепков. Він працював з Олександром Дегтяревим майже 20 років.

«Сумна подія… З Олександром Вікторовичем я знайомий тривалий час – з початку двохтисячних років, особливо тісно і плідно працювали останні десять років.

Те, що він зробив за ці десять років для України, для Збройних Сил, це дуже великий внесок і дуже вагомий результат. Це ракетний комплекс «Сапсан», ракетні системи дії дальнього ураження «Тайфун», «Тайфун-2», «Тайфун-4», крилаті ракети, надзвукові ракети – це той результат, який за останні роки було здобуто конструкторським бюро під його керівництвом.

Завдяки його наполегливій роботі закладено дуже потужний фундамент на майбутнє. Впевнений, що всі конструктори, які працюють у конструкторському бюро, спроможні довести цю роботу до кінця і перспективні зразки будуть прийняті на озброєння.

Він був енергійною людиною, яка спромоглася об’єднати весь потенціал конструкторського бюро і не тільки. Олександр Вікторович був академіком Академії наук України. Завдяки його підтримці реалізовувалися цілі програми академічної науки, конструкторської науки, які були спрямовані на розвиток ракетно-космічної техніки. Це, звісно, велика втрата для України та її обороноздатності, але впевнений, що той набуток, який існує, буде продовжений», – сказав Ігор Чепков.

Як зазначили в Державному підприємстві «Конструкторське бюро «Південне» імені М.К. Янгеля», Олександр Вікторович Дегтярев мав великий авторитет серед вітчизняних та зарубіжних фахівців ракетно-космічної техніки, вчених, керівників світових космічних агентств. Його добре знали в США, країнах Європейського Союзу, Китаї, Індії, Японії, Республіці Корея та в інших країнах світу. Завдяки його величезному досвіду, активній позиції, наполегливості і волі до дій багато міжнародних космічних проєктів за участю України стали реальністю. Він послідовний прихильник розвитку міжнародної кооперації розробників ракетно-космічної техніки і зміцнення плідних зв’язків з міжнародною космічною спільнотою. За час роботи на посту Генерального директора – Генерального конструктора КБ «Південне» Олександр Вікторович Дегтярев робив усе для збереження, розбудови та розвитку вітчизняних підприємств. Усе, щоб український космос посідав гідне місце серед провідних космічних держав світу.

Олександр Вікторович був талановитим організатором, блискучим професіоналом, взірцем самовідданого і чесного служіння Вітчизні. Поєднання особистих і професійних якостей, життєвого досвіду, відповідальність, компетентність та вміння організувати результативну командну роботу були відмінними рисами Дегтярева.

Спадщина Олександра Вікторовича ще довго залишатиметься основою майбутнього українського космосу. Cправа, якій він віддав майже пів століття, буде жити!

Олександр Дегтярев працював у КБ «Південне» з 1975 року: інженером, старшим інженером, провідним інженером, начальником групи, начальником служби маркетингу і комерційної діяльності, заступником Генерального конструктора – Генерального директора з зовнішньоекономічної діяльності, першим заступником Генерального конструктора – Генерального директора з системного проєктування та комплексного розвитку підприємства.  З 2010 року – Генеральний директор ‒ Генеральний конструктор «Конструкторського бюро «Південне» імені М.К. Янгеля».

Він пройшов школу проєктування, конструювання, відпрацювання та експлуатації ракетних комплексів стратегічного та космічного призначення. Зробив вагомий внесок у розроблення та модернізацію бойових ракетних комплексів, у проєкти з комерційного використання космічних ракетних комплексів сімейства «Зеніт», «Дніпро», створення низки космічних апаратів і супутникових систем, у реалізацію відомих ракетно-космічних проєктів у міжнародній кооперації – «Морський старт», «Наземний старт», «Дніпро», «Антарес», «Вега».

За його активної участі українські підприємства і наукові організації об’єднано в єдину кооперацію та створено асоціацію високотехнологічних підприємств «Космос», налагоджено міцні контакти з багатьма світовими компаніями космічного профілю, космічними агентствами багатьох країн і організаціями.

Олександр Дегтярев – автор близько 200 наукових публікацій, статей та низки монографій, більш ніж 50 винаходів і патентів, які покладено в основу технології створення конкурентоспроможних ракетно-космічних комплексів.

Він приділяв багато уваги розвитку галузевої науки і зміцненню науково-виробничих зв’язків КБ «Південне» з Національною академією наук України, академічними інститутами, вищими навчальними закладами багатьох регіонів України.

Академік Національної академії наук України, кандидат економічних наук, доктор технічних наук, академік Міжнародної академії астронавтики і Міжнародної інженерної академії, віцепрезидент Міжнародної астронавтичної федерації, секретар Українського регіонального відділення Міжнародної академії астронавтики Олександр Дегтярев мав звання «Почесний працівник космічної галузі України», «Заслужений машинобудівник України», «Заслужений діяч науки і техніки України». Був лауреатом Державної премії України, лауреатом «Золотої медалі В.Ф. Уткіна» та премії Кабінету Міністрів України, премії НАН України імені академіка М.К. Янгеля. Нагороджений орденами «За заслуги» III  та II ступенів.

«З превеликим сумом і болем зустріли у КБ «Південне» важку звістку про смерть Олександра Вікторовича. Висловлюємо щирі співчуття рідним та близьким.

Хай земля йому буде пухом, а світла пам’ять про нього залишиться в наших серцях», –  зазначають на підприємстві.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

На Буковині військовослужбовець ТЦК змушений був стріляти, щоб зупинити нападників

Під час здійснення заходів оповіщення на військовослужбовця Вижницького районного ТЦК та СП було скоєно напад групою цивільних осіб.

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Сухопутні війська збили розвідувальний БПЛА

Бійці зенітного ракетного полку імені генерал-хорунжого Юрія Тютюника знищили ворожий розвідувальний БПЛА оперативного рівня.

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

Міноборони активізує залучення вітчизняного бізнесу до постачання ЗСУ

«Агенція оборонних закупівель» Міністерства оборони України уклала низку державних договорів на закупівлю озброєння та інших товарів оборонного призначення.

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент розповів бразильським журналістам про відновлення оборонного виробництва в Україні

Президент Володимир Зеленський в інтерв’ю бразильським журналістам акцентував на відновленні і розвитку українського оборонного виробництва.

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

На півдні знищили ЗРК, 5 гармат і 2 станції РЕБ

Протягом доби на південній ділянці фронту було знищено 99 окупантів та 31 одиницю ворожого озброєння і військової техніки.

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій півдня, російська армія застосовує FPV-дрони та БПЛА різних типів.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Заступник командира роти

від 27000 до 31000 грн

Ковель

Військова частина А4825

Зв’язківець, військовослужбовець

від 25000 до 70000 грн

Харків

Військова частина 9951 ДПСУ

Водій-електрик, військовослужбовець у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ

66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго

Майстер ремонтного відділення бронетанкової техніки

від 20000 до 55000 грн

Київ

130 Батальйон ТрО

Оператор-дешифрувальник (БпЛА)

від 20000 до 120000 грн

Покровськ

107 ОБТРО м. Маріуполь

Оператор протитанкових ракетних комплексів

від 50000 до 120000 грн

Ужгород, Закарпатська область