ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Ніж у твоїй кишені – джекпот для «незрячої Феміди»

Лайфхак Публікації
Прочитаєте за: 6 хв. 25 Листопада 2020, 11:41

АрміяInform неодноразово зверталася до проблематики вибору, придбання, носіння та зберігання військовослужбовцями ножів усіх типів. Цього разу зосередимось на юридичних аспектах і тонкощах поведінки у випадку, якщо вас з якихось причин затримали силовики й виявили на вашому паску, в одязі або сумці ніж.

Важливо! Нижченаведені поради АрміяInform «відкриють очі» богині правосуддя і в усіх інших випадках, коли військові на законних або не дуже підставах потрапляють до рук правоохоронців.

Любов до зброї безжурна не завжди

Не винятковий приклад із життя. Десь у «підземці», біля метро ви на лотках побачили цікавий ніж. Берете його в руки… Й розумієте, що цей клинок просто повинен бути вашим!

Одразу забуваєте головне правило: купляти ножі варто тільки в спеціалізованих крамницях зброї, де вам нададуть сертифікат із «мокрою» печаткою про те, що цей виріб холодною зброєю не є. І ви, не втримавшись, купуєте виріб… А невдовзі потрапляєте «в обійми» правоохоронців, скажімо, під час їхніх службових заходів.

Захиститися від можливого свавілля кожен із нас не тільки має право, але і зобов’язаний, зглядаючись на статус військовика

Ображатися на них за те, що вас затримано й доставлено у відділок – повна дурня. Дорікати треба виключно собі – за необачність. Бо поліцейські не мають права кваліфікувати ніж як холодну чи ні зброю, це може зробити лише експерт-криміналіст. Вони просто виконують свою роботу. А от захиститися від можливого юридичного свавілля кожен з нас має право і зобов’язаний, зглядаючись на статус військовика.

Коли захиснику країни потрібен… захисник

Отже, ви таки потрапили до відділку для подальшого проведення процесуальних дій. Що у такому випадку треба робити для убезпечення від помилок, які залишать правосуддя «незрячим»?

Скоріш за все вам інкримінуватимуть порушення правил зберігання, носіння та перевезення холодної та вогнепальної зброї, передбачених чинним законодавством. Наразі, згідно з частиною другою статті 263 Кримінального кодексу України, за таке правопорушення можна як мінімум сплатити штраф у розмірі 50 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян. А як максимум – загриміти на три роки до в’язниці.

Тепер – лінійка доречних запитань. А чи знаєте ви, яким чином має фіксуватися ваш привід у відділок, та навіщо це робиться? Скільки, яким чином та у чиїй присутності складається на вас протоколів? Хто і як саме має право на ваш особистий обшук, огляд, вилучення ваших речей? Скільки часу і у яких випадках вас мають право утримувати у відділку? І так – далі, далі, далі…

При адміністративному затриманні ви маєте повне право не давати жодних свідчень і не підписувати жодних паперів, доки вам не нададуть адвоката

Гадаю, якщо ви підготовлені тільки як снайпер, вам не спаде на думку вести вогонь по ворогу в бойових умовах із танкової гармати? Тут – те саме! Хай ваші інтереси захищає той, хто цього професійно навчений і має відповідний досвід.

Згідно з чинним законодавством, ви маєте право на так звану безоплатну вторинну правову допомогу. Тобто – держава зобов’язана надати адвоката, послуги якого оплачує сама. Клопотання про негайне залучення до розв’язання вашого питання захисника можна заявити, щойно вас доставили в поліцію.

Якщо вас затримано, але ви не порушували громадський порядок, тверезі, поводилися адекватно й не чинили опору поліцейським, хвилюватися варто хіба що самому поліцейському патрулю

Усе, що вам треба для цього зробити – звернутися з цим до оперативного чергового. Ви маєте повне юридичне право без адвоката не давати жодних свідчень, та не підписувати жодних паперів. Усе інше – вже його фахові проблеми.

Згідно з законом, при затриманні військовослужбовців як особливої категорії громадян оперативний черговий поліцейського підрозділу має повідомити про таке територіальний центр безоплатної вторинної юридичної допомоги, орган Військової служби правопорядку, командира військової частини, військову прокуратуру.

Якщо ви не порушували громадський порядок, тверезі, поводилися адекватно й не чинили опору поліцейським, хвилюватися варто хіба що самому поліцейському патрулю. Про це – нижче.

«Поліцейський відділок! Вихід вільний!»

Повернемось до ножів. Гіпотетично: пильна бабця бачила, як ви придбали велике лезо, й «оповістила про страшну подію» поліціантів. Ті вас зупинили й оголосили про підозру у вчиненні вами, поки що, адміністративного порушення. А можливо – й кримінального.

Ви надали їм можливість оглянути покупку, але вона їм «не сподобалася». У цьому разі патруль зобов’язаний, із залученням свідків, скласти протоколи про адміністративне правопорушення на місці, та протокол про адміністративне затримання вже у відділенні поліції. Надалі можливі два варіанти розвитку подій.

Перший. Стається диво. У відділенні оперативний черговий робить запис про ваш «візит» у журналі обліку доставлених. Але бачить, що його колеги чинять неподобство – привезли до закладу адекватного і чемного військового із таким же господарським ножем, які є на кухні й у нього самого. Він пропонує посадовцям, винним у необґрунтованому доставлянні, вибачитися перед вами офіційно й негайно вас звільняє. А про порушення колег, які «зрубали палку для звітності», доповідає старшому начальникові письмово.

Другий. Дива, як заведено, не стається. Запам’ятайте! Затримання не може тривати довше ніж три години! Тобто, із моменту вашого фактичного затримання, коли ви були вимушені підкоритися наказу поліцейського зупинитися, й до моменту вашого виходу із відділення поліції. Ці три години відведено на складення протоколу про адміністративне правопорушення, протоколу про затримання (де має бути зазначений фактичний час затримання), фіксацію ваших пояснень тощо.

На практиці виникають ситуації, коли поліціанти у визначений термін не вкладаються. У цьому разі вас мають звільнити й продовжувати процесуальні дії з вами іншим разом вже не у статусі затриманого. Вони мають відбуватись у зручний для вас час. Тому ви спокійно можете залишити відділення поліції. Однак, у випадку ігнорування вами належного та своєчасного розгляду справи у вашій присутності у поліції до вас може бути застосований примусовий привід.

Якщо «запахло смаленим»

Патруль виявив у вас предмет, який зовні нагадує холодну зброю (ніж, кастет тощо). На вас склали протокол про адміністративне правопорушення й повідомили про адміністративне затримання. Ви тверезі й впевнені в собі, але дії правоохоронців викликають у вас сумніви у їх професійній та людській порядності. Що діяти?

Перше. Усе, що стосується, на ваш погляд, незаконних дій правоохоронців щодо вас, ви маєте право фіксувати технічними засобами. Наприклад – записувати ваше спілкування на смартфон. Робіть це, запрошуючи сторонніх людей у свідки та просячи їх представитися на камеру, надати номери своїх телефонів. Стаття 307 Цивільного кодексу гарантує вам автоматичну згоду правоохоронців на фотовідео зйомку, якщо це робиться відкрито на вулиці, зборах, конференціях, мітингах тощо.

Друге. Ви маєте право вимагати від поліцейських довести протиправність ваших дій посиланням на конкретні вимоги конкретних нормативно-правових актів. Працівники поліції зобов’язані надавати роз’яснення про неправомірність ваших дій, та ще й робити це ввічливо, переконливо і зрозумілою для вас мовою.

Третє. Знайте, що у випадку з підозрою про протиправне поводження зі зброєю та складанням протоколу про адміністративне правопорушення ваше адміністративне затримання неминуче. Нічого не підписуйте до зустрічі з адвокатом.

Четверте. Підсумком адміністративного затримання за підозрою у незаконному поводженні з холодною зброєю має бути лише складання двох вищевказаних протоколів із показами свідків і вашими поясненнями, вилучення у вас предмета, схожого на холодну зброю, для експертизи, та – ваше звільнення.

Якщо експертиза предмет визнає холодною зброєю, на вас чекатиме суд. Якщо ні – станете обачнішими щодо місця придбання ножів.

Читайте нас в Telegram
Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

Ворог перекинув основну масу підрозділів на Очеретино

У вечірньому стрімі Армія TV ведучі обговорили оперативну обстановку з Авдіївського напрямку з військовослужбовцем окремої єгерської бригади імені Олекси Довбуша на псевдо «Італієць».

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Нам потрібні засоби для захисту повітряного простору негайно — Міністр оборони на засіданні Ради Україна-НАТО

Україна зараз життєво потребує засобів для захисту цивільного населення від ракетних ударів та атак російських безпілотників.

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Окупанти обстріляли передмістя Херсона: загинула літня жінка

Близько години тому армія рф з тимчасово окупованого лівого берега обстріляла передмістя Херсона.

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Вже восьма данська команда інструкторів прибула у Британію для навчання українських військових

Збройні сили Королівства Данія продовжують брати участь у багатонаціональній навчальній операції ІНТЕРФЛЕКС з базової загальновійськової підготовки Збройних Сил України на території Великої Британії. Це дієвий внесок на підтримку України.

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

На закупівлі для ЗСУ дизельного палива зекономили понад 30 млн грн

Державному оператору тилу (DOT) вдалося заощадити понад 30 мільйонів гривень на закупівлі для Збройних Сил України дизельного палива.

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

Поранені українські військові прибули до Берліну на протезування

13 поранених військовослужбовців прибули до Берліна на інноваційне протезування. Їх зустрів мер міста Кай Вегнер.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Фельдшер медичного пункту (ЗСУ)

від 50000 до 120000 грн

Київ

243 окремий батальйон Сил ТрО

Водій

від 20100 до 50100 грн

Суми

Військова частина А1476

Механік, військовослужбовець | Військова частина А2166

від 24000 до 54000 грн

Львів, Львівська область

Водій-сапер

від 17500 до 100000 грн

Харків

АРЗ СП ГУ ДСНС України у Луганській області

Водій, військовослужбовець

від 20500 до 120500 грн

Київ

Військова частина А7039

Розвідник-навідник

від 22000 до 122000 грн

Яворів

Яворівський РТЦК та СП