ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

У посилці військовому надіслали не сало чи солодощі, а … наркотики

Армія і суспільство
Прочитаєте за: 4 хв. 23 Листопада 2020, 11:09

Спочатку сформулюю чітке визначення, що таке військові кримінальні правопорушення. Це діяння, які скоєні виключно військовослужбовцями, де об’єктом посягання є безпосередньо військовий правопорядок (дезертирство, самовільне залишення військової частини, умисне знищення військового майна…).

Військова служба правопорядку як інструмент протидії кримінальним правопорушенням

Нагадаю, що в структурі Збройних Сил України у 2002 році створено спеціальний підрозділ – Військову службу правопорядку. Відповідно до статті 8 Закону України «Про військову службу правопорядку в Збройних Силах України» на ВСП покладено функції щодо попередження, виявлення кримінальних та інших правопорушень, вчинених у військових частинах, а також у інших місцях військовослужбовцями, військовозобов’язаними під час проходження ними зборів та працівниками Збройних Сил України під час виконання ними посадових обов’язків.

Тимчасовий виконувач обов’язків начальника Військової служби правопорядку в ЗСУ генерал-майор Василь Максименко поінформував АрміяІnform, що серед вчинених правопорушень найбільш поширеними залишаються кримінальні правопорушення, пов’язані з ухиленням від проходження військової служби, що становить близько 60% від числа всіх вчинених правопорушень; викрадення та знищення майна – 6%; незаконний обіг наркотичних речовин – 5%; незаконне та необережне поводження зі зброєю – 4 %; порушення статутних правил взаємовідносин – 2 % тощо.

Згідно з статистичними даними,  порівняно з 2019 роком кількість правопорушень, вчинених військовослужбовцями, зменшилась на 15 %.

Проводячи роботу у відповідному напрямку, ВСП впродовж 10 місяців 2020 року виявила збитків на загальну суму майже 200 мільйонів гривень, із цієї суми відшкодовано майже 180 мільйонів гривень.

Військовослужбовці ВСП, під час проведення перевірки в одній із військових частин, виявили факт зловживання своїм службовим становищем службовими особами цієї частини та привласнення грошових коштів у особливо великих розмірах. З’ясовано, що в бухгалтерському обліку були використані недостовірні акти виконаних робіт підрядником про виготовлення та встановлення спеціальної смуги перешкод БАРС. Внаслідок чого заподіяно майнову шкоду державним інтересам на загальну суму понад 400 тисяч гривень.

Також за інформацією ВСП, цього року в травні затримано військовослужбовця, який отримав посилку з наркотичними та психотропними речовинами. Таким чином, було попереджено подальший збут та вживання наркотичних засобів на території військової частини.

Згідно статистичних даних в порівнянні з 2019 роком кількість правопорушень, вчинених військовослужбовцями зменшилась на 15 %

Як правило, основними причинами та умовами, які сприяють вчиненню всіх правопорушень військовослужбовцями, є соціально–побутові аспекти та ті, які пов’язані із несенням військової служби. Зокрема, це соціально-економічна криза, неналежний рівень виховання молоді до призиву на військову службу, невисокий рівень культури, матеріальні труднощі в сім’ї, низький рівень правової культури та свідомості. Звісно, що умовами та причинами, які впливають на свідомість  військовослужбовців на вчинення ними злочину є те, що вони постійно перебувають в однорідному соціумі, що інколи призводить до психологічної (психічної) напруженості; не достатньо проводять виховну та профілактичну роботу з боку прямих та безпосередніх командирів; неналежно здійснюють правове навчання та інформування щодо правових наслідків за скоєння правопорушень; правовий нігілізм та недбале (легковажне) ставлення до функціональних обов’язків, пов’язаних із несенням військової служби.

Підрозділи Військової служби правопорядку постійно вживають превентивні заходи, спрямовані на запобігання правопорушень серед військовослужбовців, а також виявляють умови та причини, що сприяють їх вчиненню. Однак наявних повноважень не достатньо, щоб ефективніше виявляти та попереджувати правопорушення в армії.

В умовах реформування Збройних Сил України потребує змін і Військова служба правопорядку. Ще у 2008 році рішенням РНБО України «Про хід реформування системи кримінальної юстиції та правоохоронних органів», уведеної в дію Указом Президентом України від 08.04.08 за № 311/2008, було схвалено концепцію реформування кримінальної юстиції України. Документ передбачає перетворення Військової служби правопорядку у Військову поліцію з наданням повноважень проводити досудове слідство щодо військових злочинів.

На виконання цього рішення розроблено проєкт Закону «Про військову поліцію», яким пропонують створити правову базу, яка б визначала повноваження новоствореного правоохоронного органу та  регламентувала його роботу.

Саме створення військової поліції зможе більш ефективно забезпечити порядок у війську, сприятиме зменшенню вчинення правопорушень, що позитивно вплине на готовність Збройних Сил України виконувати визначені завдання.

Однак цей законопроєкт й досі не розглянутий у Верховній Раді України. Чому..? Відповідь за парламентарями…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні за добу зафіксували проліт 64 розвідувальних БПЛА

На півдні за добу зафіксували проліт 64 розвідувальних БПЛА

Окупанти тиснуть артилерійськими обстрілами, завдають авіаційні удари, застосовують велику кількість ударних дронів різних типів, не припиняють аеророзвідку.

На березі річки затримали волинян, які намагалися переправити ухилянтів до Польщі на човні

На березі річки затримали волинян, які намагалися переправити ухилянтів до Польщі на човні

Оперативники Волинського прикордонного загону у взаємодії з польськими колегами викрили протиправну діяльність з незаконного переправлення осіб через кордон.

У Міноборони прокоментували можливість вручення повісток за кордоном

У Міноборони прокоментували можливість вручення повісток за кордоном

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін прокоментував можливість вручення представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки повісток українським військовозобов’язаним чоловікам за кордоном.

росіяни вдарили КАБом по Сумах

росіяни вдарили КАБом по Сумах

Вдень 25 квітня ворог застосував керовану авіаційну бомбу, вдаривши по інфраструктурі міста Суми.

У застосунку Signal запущено інформативний чат-бот для військовослужбовців та членів їхніх родин

У застосунку Signal запущено інформативний чат-бот для військовослужбовців та членів їхніх родин

Запущено інформативний чат-бот у застосунку Signal для військовослужбовців та членів їхніх родин за номером +380631087206. Застосунок наразі працює в тестовому режимі.

У МОУ спрогнозували строки запуску електронного кабінету військовозобов’язаного

У МОУ спрогнозували строки запуску електронного кабінету військовозобов’язаного

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін припускає, що електронний кабінет військовозобов’язаного зможе вже запрацювати в червні 2024 року.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Інспектор прикордонної служби (1, 2 кат.), технік

від 20000 до 22000 грн

Львів

Державна прикордонна служба України

Гранатометник у 66 ОМБр ім. князя Мстислава Хороброго ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

Інженер виробничого відділення

від 25000 до 26000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Старший навідник гармати

від 20400 до 120400 грн

Луцьк, Волинська область

Лікар медичного пункту 155 об ТрО

від 24000 до 54000 грн

Степанівка, Сумська область

навідник ЗУ-23-2, стрілець-зенітник

від 25000 до 130000 грн

Київ, Київська область