ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Суспільству замало формальних відписок…

Армія і суспільство
Прочитаєте за: 3 хв. 17 Листопада 2020, 13:41

Корупція в сучасних умовах стала чинником, що реально загрожує національній безпеці й конституційному ладу України. Це явище негативно впливає на різні сторони суспільного життя: економіку, політику, управління, соціальну і правову сфери, громадську свідомість, сприяє  незаконному привласненню та відчуженню об’єктів державної власності та земельних ділянок. Корумповані відносини часто витісняють правові, етичні відносини між людьми.

Для отримання детальної  інформації щодо викриття правоохоронцями злочинів у військовій сфері я офіційно звернувся до Офісу Генерального прокурора України із запитом на предмет того, яких заходів вживають органи прокуратури у військовій сфері щодо виявлення та запобігання  протиправних корупційних діянь. У запиті мова взагалі не йшла про інформацію, яка має обмежений допуск.  Однією з гострих соціальних проблем серед військовослужбовців є питання житла. Отже, я у своєму запиті поцікавився, чи вносилися до ЄРДР повідомлення про злочин та чи подавалися  позови прокурорами військової прокуратури в інтересах держави за невиконані роботи забудовниками щодо будівництва гуртожитків (казарм), житлових будинків для військових, які ухвалені судові рішення щодо поданих судових позовів тощо …

На превеликий жаль, на свій запит отримав не відповідь, а лише формальну, так би мовити, відписку від 10.11.20 за №11/3/1-589 з посиланням, що Спеціалізованою прокуратурою у військовій та оборонній сфері  вживаються заходи з питань запобігання та протидії корупції, статистична звітність на відокремлення відомостей про розпочаті кримінальні провадження  стосовно службових осіб не передбачена.

Хоча відповідно до наказу Генерального прокурора України від 30.06.2020 за  № 298 «Про затвердження Положення про Єдиний реєстр досудових розслідувань, порядок його формування та ведення» визначено, що держателем (адміністратором) єдиного реєстру досудових розслідувань є Генеральна прокуратура України, тобто орган, який має доступ до всієї статистичної звітності по наявних ЄРДР усіх правоохоронних органів. Зокрема в розділі 2 (Положення) визначено порядок внесення необхідних відомостей до ЄРДР, тобто тих відомостей, про які йшла мова у запиті.

Здавалось би дрібниця, нічого особливого. Але вказані правові стосунки чітко регламентовані спеціальними нормами права – Законами України  «Про інформацію», «Про доступ до публічної інформації», «Про інформаційні агентства» та іншими нормативними актами, якими визначено в обов’язковому порядку надання необхідної інформації на запит сторони, яка його ініціювала. Із вказаною  проблемою  стикаються в своїй повсякденній діяльності не тільки службові особи підприємств, журналісти, адвокати, а й наші громадяни, які для вирішення своїх проблем, чекають  на свої запити від органів державної влади своєчасну та належну відповідь.

Варто зазначити, що ненадання інформації або надання неправдивої чи не повної інформації є само  собою діянням із корупційними ознаками та тягне за собою адміністративну відповідальність за диспозицією ст. 212-3 КУпАП (порушення права на інформацію та права на звернення).

Отже, є незрозумілим, чому працівники прокуратури надали відповідь не в повному обсязі…

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Дякую, воїни: Президент підтвердив удар по аеродрому в Джанкої

Сьогодні Збройні Сили України реалізували правильний удар по окупанту в Джанкої, по аеродрому.

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США обіцяє негайно підписати законопроєкт про допомогу Україні

Президент США Джо Байден запевнив, що негайно підпише законопроєкти спікера Палати представників США Майка Джонсона про допомогу Україні, Ізраїлю та Тайваню після його схвалення Конгресом.

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Засуджених залучатимуть на службу до ЗСУ лише після згоди командира військової частини

Ухвалений у першому читанні законопроєкт про залучення засуджених до захисту України в лавах ЗСУ передбачає обов’язкову згоду не лише самих засуджених, а й командирів частин, де будуть створені такі окремі спеціальні підрозділи.

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Олександр Павлюк показав, як дрони допомагають закріпити результати роботи інших підрозділів

Командувач Сухопутних військ Збройних Сил України генерал-лейтенант Олександр Павлюк показав ефективну роботу підрозділів Сухопутних військ.

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Олексій Неїжпапа обговорив з представником уряду Естонії посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ

Командувач Військово-Морських Сил ЗС України віцеадмірал Олексій Неїжпапа зустрівся із заступником генсека з морських і водних справ Міністерства клімату Естонії Каупо Ленеранда, під час якої обговорив посилення технічних можливостей ВМС ЗСУ.

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Понад $60 млрд і ATACMS: з’явився текст законопроєкту про допомогу від США

Спікер Палати представників Майк Джонсон опублікував текст ініціативи фінансування допомоги Україні, який можуть схвалити вже цієї суботи, 20 квітня.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Херсон

Старобільський РТЦК та СП

Бухгалтер фінансово-економічної служби військової частини

від 25000 до 25000 грн

Сарата

18 окремий батальйон 35 ОБрМП

Офіцер групи планування

від 29250 до 75000 грн

Павлоград

Військова частина А4759

Юрист, головний спеціаліст юридичного відділу

від 9880 до 11362 грн

Кременчук

Кременчуцька районна військова адміністрація Полтавської області

Психолог

від 20000 до 50000 грн

Кременчук

Військова частина 2240 НГУ

Стрілець, помічник гранатометника, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область