ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Концепцію «командної групи» імплементовано на всіх рівнях військового управління – від взводу до Головнокомандувача ЗСУ та головного старшини війська

Важливо Новини
Прочитаєте за: 3 хв. 17 Листопада 2020, 19:01

Про це на брифінгу в пресцентрі АрміяInform заявив головний старшина ЗСУ − начальник Управління по роботі з сержантським складом Збройних Сил України старший прапорщик Олександр Косинський, коментуючи підсумки роботи зі створення основ професійного сержантського корпусу ЗСУ.

– Згідно з матрицею Стратегічного оборонного бюлетеня та річної Національної програми партнерства «Україна – НАТО», створення основ професійного сержантського корпусу ЗСУ планувалося завершити до кінця 2020-го. Для цього формувалася низка цілей та пріоритетів. Всі вони здебільшого досягнуті. Тобто на рівні нормативної бази, керівних документів, навчальних інституцій – всі заходи, які передбачали ці завдання, виконані. Що ж входило до цих завдань? Спочатку – завершення побудови вертикалі посад від командирів відділень до головних старшин органів військового управління стратегічного і оперативного рівнів, – розповів головний старшина ЗСУ.

За його словами, система управління та контролю (C2) у збройних силах країн-членів НАТО передбачає таке поняття, як «командна група».

– Відповідно до концептуального  документа NATO NCO Bi-Strategic Command Strategy and NCO Guidelines до складу «командної групи»  входять командир і головний сержант – два військові фахівці, об’єднані однією метою, між якими встановлені професійні та побудовані на взаємодовірі службові відносини. У нас нині концепцію «командної групи» імплементовано на всіх рівнях – від взводу до Головнокомандувача ЗСУ та головного старшини війська. Під створену структуру посад введено нову лінійку військових звань, що набрала чинності з 1 жовтня цього року, – зазначив Олександр Косинський.

Спікер додав, що з 2020 року ЗСУ нарешті отримали відповідний перелік нових військових звань, який повністю відповідає структурі сучасного сержантського корпусу у війську, а також стандарту NATO STANAG 2116.

– Ця структура посад і відповідних їй військових звань дозволяє заявити, що принципово ми у згаданих показниках взаємосумісні з сержантським складом збройних сил провідних держав-членів НАТО. Передусім щодо розподілу повноважень між різними рівнями сержантських посад і звань. Звісно, нового переліку військових звань ми потребували ще у 2016-му, але надто багато часу і зусиль пішло, щоб його ухвалили законодавчо. Завдяки кропіткій командній роботі ми це зробили – це наше спільне досягнення, яке відкриває перспективи до подальшої роботи, – підкреслив головний старшина ЗСУ.

Окремо він сказав і про «еволюцію» посад у війську.

– До 2005 року в нас для сержантів були тільки посади командира відділення та заступника командира взводу. Були, звісно, й посади старшини роти для категорії прапорщиків, які згодом стали частиною сержантського складу. Але на рівні роти всі кар’єрні можливості на цьому закінчувались. Також були ще логістичні, технічні посади, такі, як начальники складів, техніки, механіки. Але це не давало можливості повноцінної кар’єри військовому, який укладав контракт. Як правило, на посаду старшини роти «виходив» військовий після 3–4 років служби, який закінчив школу прапорщиків, і далі на тій посаді служив років 15. Відповідно всі інші в цьому підрозділі кар’єрних можливостей у цей час не мали… З 2005-го почала формуватися структура посад головних сержантів і головних старшин. І от цього року нарешті завершили цю роботу. Крім зазначеного, сержантський склад розподілено на молодший, старший та вищий – аналогічно офіцерському корпусу. Це дає змогу підвищити мотивацію проходження військової служби на сержантських посадах і запустити дієві механізми кадрового менеджменту, – підбив підсумок головний старшина ЗСУ − начальник Управління по роботі з сержантським складом ЗС України старший прапорщик Олександр Косинський.

Фото Дмитро Юрченко

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
росія атакувала чотири теплоелектростанції. Серйозно пошкоджено обладнання

росія атакувала чотири теплоелектростанції. Серйозно пошкоджено обладнання

Сьогодні вночі 27 квітня ворог вкотре масово обстріляв енергетичні об'єкти України. Внаслідок атаки постраждало чотири теплоелектростанції ДТЕК.

Десятки артсистем, БПЛА та понад 1100 окупантів: статистика втрат рф

Десятки артсистем, БПЛА та понад 1100 окупантів: статистика втрат рф

Загальні бойові втрати противника з 24.02.22 по 27.04.24 орієнтовно становлять:

ЗСУ розгромили 14 осередків особового складу противника

ЗСУ розгромили 14 осередків особового складу противника

Протягом минулої доби авіація Сил оборони завдала ударів по 14 районах зосередження особового складу противника.

Найбільше ворог атакує на Авдіївському напрямку — за добу відбито 29 атак

Найбільше ворог атакує на Авдіївському напрямку — за добу відбито 29 атак

Протягом минулої доби відбулося 94 бойових зіткнення. Загалом ворог завдав 12 ракетних та 76 авіаційних ударів, здійснив 83 обстріли з реактивних систем залпового вогню по позиціях наших військ та населених пунктах.

По Запорізькій області — понад пів тисячі ударів за добу: ворог застосував авіацію, ракети, РСЗВ та артилерію

По Запорізькій області — понад пів тисячі ударів за добу: ворог застосував авіацію, ракети, РСЗВ та артилерію

Впродовж доби окупанти 536 разів ударили по Запорізькій області. Під ворожим вогнем перебували 11 населених пунктів.

Польща двічі за ніч піднімала бойові літаки через ракетні удари рф по Україні

Польща двічі за ніч піднімала бойові літаки через ракетні удари рф по Україні

У ніч проти 27 квітня Польща та країни-союзники вже вдруге підняли у повітря військову авіацію через нову хвилю ракетних ударів росії по території України.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Водій-радіотелефоніст, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ

Морська Піхота ЗСУ

Інженер радіаційної безпеки

від 17000 до 25000 грн

Київ

11 державний пожежно-рятувальний загін

Зовнішній пілот, оператор БПЛА

від 50000 до 50000 грн

Київ

412 ОББпС 101 ОБрО ГШ ЗСУ

Комірник

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Бухгалтер

від 20000 до 23000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

снайпер 144 окремої піхотної бригади

від 20000 до 120000 грн

Чернігів, Чернігівська область