ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Як різні країни оновлюють свої бойові авіапарки

Армії світу Публікації
Прочитаєте за: 7 хв. 10 Листопада 2020, 16:30

Доволі очевидним є факт, що в сучасному світі авіація є одним з найважливіших видів збройних сил, а її роль у конфліктах постійно зростає. Саме тому країни, які дійсно переймаються питаннями національної безпеки, приділяють значну увагу цій галузі.

З огляду на це у світі спостерігається масове переозброєння військової авіації. З року в рік країни розробляють та купують сотні нових бойових літальних апаратів, які поповнюють авіаційні частини та замінюють застарілу техніку. Про те, хто і як здійснює «апгрейд» свого бойового авіапарку, розглянемо детальніше в цьому матеріалі.

Фінляндія

Фіни належать до когорти тих, хто «готує сани влітку, а воза взимку». Вже зараз військові цієї країни готуються ухвалити остаточне рішення щодо оновлення своїх ВПС. Адже 62 «застаріваючі» винищувачі F/A-18C/D Hornet, поставки яких почались у 1995 році, підлягають заміні до 2030 року. На думку фінів, із врахуванням часу, необхідного на закупівлю та освоєння нової техніки, процес переозброєння краще розпочати заздалегідь. 

Зокрема, керівництво міноборони Фінляндії розглядає можливість придбання 64-х Lockheed Martin  F-35 або 72-х нових Boeing F/A-18 за 12,5 та 14,7 мільярдів доларів відповідно. Також у межах конкурсу на роль наступника F-18 розглядають Dassault Rafale, Eurofighter Typhoon та Saab JAS 39 Gripen. 

Попри скрутну економічну ситуацію у зв’язку зі всесвітньою пандемією, уряд Фінляндії запевнив, що затримок чи будь-якого зменшення бюджету фінансування програми не передбачається. Остаточне рішення щодо вибору нового винищувача для повітряних сил Фінляндії буде ухвалене вже наступного року. 

Німеччина

За останньою інформацією, Бундесвер вже найближчим часом придбає понад сотню багатоцільових винищувачів Eurofighter EF-2000 Typhoon, F/A-18E/F Super Hornet та E/A-18G Growler. Нова техніка має замінити вже відносно застарілі винищувачі Panavia Tornado, які експлуатують Люфтваффе починаючи з 1970-х, та частину старіших «єврофайтерів». За останніми даними, наразі на озброєнні Бундесверу перебувають більше ніж 140  Eurofighter Typhoon та близько сотні Panavia Tornado.

Американські F/A-18 Super Hornet необхідні німцям для сумісності з ядерною зброєю США, що зберігається на авіабазі Бюхель у Рейнланд-Пфальц. Втім, аби отримати «офіційний статус» літаків-носіїв водневих бомб B61, їм все одно доведеться пройти відповідну сертифікацію, що може тривати кілька років. Що стосується E/A-18G, їх основне призначення полягає в радіоелектронному придушенні наземних і корабельних РЛС, а також мереж радіозв’язку і радіоліній управління систем ППО противника. Ці літаки замінять Tornado ECR, що виконують аналогічну функцію. Також, згідно із задумами, вони мають прикривати «шершнів» (F/A-18 Super Hornet) під час проведення ядерних та звичайних ударних місій проти ворога, який має  інтегровану мережу протиповітряної оборони на кшталт російської.

Не лишили поза увагою і транспортну авіацію. Зокрема, для потреб німецького війська замовили 53 військово-транспортні літаки Airbus A400M, з яких на даний час понад три десятки вже перебувають у строю. Крім цього, німецький уряд придбав три транспортники C-130J-30 Hercules та три паливозаправники KC-130J виробництва американської компанії Lockheed Martin.

Південна Корея

Не відстає від світових трендів і Південна Корея. Сеул анонсував оновлення авіапарку своїх повітряних сил ще у 2014 році. Тоді ж було укладено перший контракт вартістю 6,4 мільярда доларів на закупівлю сорока новітніх американських багатоцільових винищувачів F-35A Ligthning II від Lockheed Martin. На сьогодні щонайменше 24 «блискавки» вже надійшли на озброєння південнокорейських повітряних сил. 

Згідно з повідомленнями в корейській пресі, керівництво держави розглядає можливість закупівлі ще сорока «тридцятьп’яток». Зокрема, новий контракт може включати 20 літаків короткого зльоту та вертикальної посадки F-35B, необхідних для укомплектування майбутнього легкого авіаносця LPX-II, що має стати у стрій до 2033 року.

Також для потреб флоту придбали шість патрульних протичовнових літаків Boeing P-8 Poseidon, поставки яких очікують у 2023 році. Вони замінять Lockheed P-3 Orion, які перебували в експлуатації більше ніж 25 років.

Окрім закупівлі закордонних зразків авіатехніки, Південна Корея з 2016 року розробляє власний винищувач KF-X. Його презентація має відбутися наступного року, а вже з 2028-го він має піти в серію. У разі успіху Повітряні сили Південної Кореї планують придбати понад сотню KF-X до 2032 року. Вони замінять застарілі McDonnell Douglas F-4 Phantom II і F-5 Freedom Fighter/Tiger II, які вже більш як пів століття перебувають на озброєнні корейської армії.

Японія

За подібним до корейського сценарієм, бойовий авіапарк оновлюють і у країні, де сходить сонце. Тут вирішили не бути дріб’язковими і придбали у США аж 147 винищувачів п’ятого покоління F-35 Ligthning II. Загальна сума контрактів, укладених у 2012 та 2020 роках, сягає захмарних 30-ти мільярдів доларів. Цього року уряд США погодив продаж відразу 105-ти «блискавок», на додачу до 42-х літаків, придбаних у 2012-му. Так, для потреб Сил самооборони Японії придбали дві версії винищувача: F-35A та F-35B. Останні в кількості 42-х одиниць призначені для вертольотоносців класу Izumo та Hyuga.

Не забувають японці і про власний технологічний потенціал. Найближчим часом вони запускають розробку винищувача шостого покоління Mitsubishi F-3. Основою для новинки стане експериментальний літак 5-го покоління X-2 Shinshin, який був розроблений у 2000-х, але через високу вартість не потрапив у серію. Перші серійні Mitsubishi F-3 мають з’явитися у середині 2030-х років. Вони замінять винищувачі Mitsubishi F-15J/DJ Eagle та Mitsubishi F-2, які на той час вже остаточно вичерпають свій ресурс.

Польща

Наш західний сусід є однією з трьох країн-членів НАТО, які й досі експлуатують радянські літаки. Водночас вона має найбільшу їх кількість. Але так само, як і дві інші країни – Болгарія та Словаччина, Польща вирішила відмовитися від застарілої техніки на користь сучасних рішень від західних партнерів.

Перше серйозне переозброєння польських військово-повітряних сил відбулося у 2006 році із закупівлі 48 багатоцільових винищувачів F-16C/D Fighting Falcon. З того часу поляки шукали можливості для заміни ще 27-ми МіГ-29 та 18-ти Су-22, що лишилися у строю. Водночас вони витрачали десятки мільйонів євро на подовження ресурсів та модернізацію радянських літаків силами власних оборонних підприємств.

У 2017-му Польща у своїй оборонній концепції вперше заявила про наміри придбати винищувач 5-го покоління. А вже у 2020-му підписала контракт загальною вартістю 4,6 мільярда доларів на купівлю 32 винищувачів F-35. Контракт передбачає навчання льотно-технічного складу, створення спеціальної навчальної бази, до якої входять вісім тренажерів F-35, а також технічну підтримку до 2030 року. Озброєння доведеться докуповувати окремо. Перші «тридцятьп’яки» стануть до строю польських ВПС у 2024-му.

Болгарія і Словаччина

Згадані вище Болгарія та Словаччина теж вирішили не «пасти задніх» у питаннях переозброєння і, за прикладом інших партнерів із блоку НАТО, пересадити своїх льотчиків на більш сучасні літаки.

Чотирнадцять МіГ-29, що перебувають у строю ВПС Болгарії, замінять винищувачі F-16V. У серпні 2019 року болгарський парламент виділив фінансування для придбання восьми таких літаків. Вже у червні 2020 року перші чотири болгарські пілоти вирушили у США на навчання. А влітку 2022 року перший F-16 поповнить болгарський авіапарк. Решта літаків та озброєння до них очікуються у 2023 і 2024 роках.

Після виконання умов першого контракту заплановано закупівлю ще восьми літаків F-16V. А от стару радянську техніку пустять з молотка, аби хоча б частково компенсувати витрати на переозброєння.

Не відрізнилася оригінальністю і Словаччина, яка для забезпечення захисту свого повітряного простору теж вирішила замінити наявні на озброєнні 11 винищувачів МіГ-29. Для заміни «мігів», після певних вагань між шведським JAS-39 Gripen та американським F-16, обрали останнього. І у 2018-му підписали угоду вартістю 1,8 мільярда доларів на купівлю 14 винищувачів Lockheed Martin F-16 Block 70/72 у пакеті з навчанням, обладнанням, озброєнням та логістичними послугами. Перші чотири F-16 очікують у 2023 році. Нині у США навчаються 6 словацьких пілотів. Загалом навчання мають пройти 22 пілоти та 160 наземних спеціалістів.  

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

На півдні ворог застосував 260 FPV-дронів проти мирного населення

Продовжуючи терор мирного населення прифронтових територій півдня, російська армія застосовує FPV-дрони та БПЛА різних типів.

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

Над розмінуванням території України працюють 347 саперних груп Міноборони

347 груп розмінування підрозділів Міноборони продовжують очищення звільнених регіонів України від вибухонебезпечних залишків війни.

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Державний оператор тилу частково змінив постачальників харчів для ЗСУ

Обсяги тих фірм, які не справилися з виконанням договорів, були передані новим постачальникам.

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

Ворог здійснив сім штурмів у напрямку плацдарму біля Кринок

В операційній зоні Сил оборони півдня українські захисники відбили пʼять штурмів російських вйськ на Оріхівському напрямку і сім — на лівобережжі Дніпра.

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Наталія Калмикова підбила підсумки тижня: Є важливі рішення в секторі безпеки та оборони держави

Запровадження ґендерно чутливої мови, розширення рекрутингу і його перші результати, зміни в системі реабілітації.

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

Злочини рф проти нацбезпеки України: зафіксовано понад 17 тисяч випадків

З початку широкомасштабного вторгнення рф в Україну Офіс Генерального прокурора задокументував 17 107 злочинів проти національної безпеки. Також зареєстровано 130 442 воєнних злочини росії.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Оператор БПЛА Збройних Сил України

від 20500 до 124000 грн

Кам'янське, Дніпропетровська область

Офіцер групи психологічного супроводу та відновлення

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Стаpший навідник, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Оператор БпАК

від 21000 до 121000 грн

Краматорськ

106 окремий батальйон ТрО 109 окремої бригади Тро ЗСУ

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Олександрія

Старобільський РТЦК та СП

Начальник служби охорони державної таємниці

від 25000 до 30000 грн

Кропивницький

Військова частина А4607