ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Собаки на службі в авіації

Вишкіл Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 7 Листопада 2020, 16:41

Підсумкову перевірку у Збройних Силах України наразі складають не тільки військовослужбовці, а й службові собаки. В Івано-Франківській бригаді тактичної авіації п’ятеро німецьких вівчарок успішно склали ці іспити. Три з них виконали нормативи для несення захисної і вартової служби. Вони отримали спеціалізацію «протидиверсійні службові собаки». Один пес виконав нормативи для несення вартової служби на закритих територіях без кінолога і ще один – нормативи для допуску до пошуку мінно-вибухових речовин. Тестував собак суддя міжнародної категорії Української кінологічної федерації Віктор Щєтінін.

– Нашу службу в бригаді створили у 2019 році,  – розповідає начальник кінологічної служби бригади працівник Збройних Сил України Сергій Богатирьов. – Тоді ж ми отримали цих тримісячних цуценят. Спершу вони пройшли загальний курс дресирування. Наші кінологи в цей час вивчали нахили вівчарок. Наприклад «Кеті» під час ігор дуже полюбляла шукати викинуті або заховані речі. Тож ми вирішили розвивати у неї саме ці навички. Вона з радістю кидалася шукати кинутий тенісний м’ячик. Згодом кінологи прикріпили до нього невелику частину певної вибухової речовини. Далі від м’ячика відрізали половину, потім знову половину. З часом від м’ячика не залишилося нічого. «Кеті» з радістю шукала лише вибухівку. А от «Кольт», «Крон», «Курт» та «Кінг» демонстрували гарні охоронні навички. Тож далі ми тренували їх саме за протидиверсійною тематикою.

У бригаді в складі кінологічної служби, окрім начальника, п’ять кінологів. Четверо з них військовослужбовці контрактної служби, які пройшли спеціальні курси у Центрі розмінування Збройних Сил України у Кам’янці-Подільському.

–  Робочий день кінологи починають з настанням світлового дня, – каже Сергій Богатирьов. – Ми «прив’язані»  до біоритмів собак. Годування, декілька годин звичайної собачої активності й далі починається дресирування. В перші місяці основне завдання – виховання послуху. Це найголовніше. З дорослішанням псів залучають до вправ за напрямком майбутньої служби. Усі команди ми віддаємо німецькою мовою. Цього міжнародного стандарту дотримуються в багатьох країнах світу. Німецькі слова короткі, тож кінолог швидко віддає команду, а пес її швидко чує і розуміє. Наприклад, українське слово «сидіти» складається з трьох складів, а німецьке «зіт» – лише з одного. А от в повсякденному житті ми спілкуємося з нашими вихованцями державною українською мовою. Тож іноді жартуємо, що наші вівчарки володіють двома людськими мовами і однією собачою.

Військові кінологи кажуть, що посилення їхньої служби в Збройних Силах України почалося після того, як почастішали диверсії на військових об’єктах, зокрема на складах озброєння.

– У нашому випадку собаки допомагають охороняти територію аеродрому та усі важливі об’єкти бригади, – зазначає Сергій Богатирьов. – На цій величезній території встановлено чимало технічних засобів охорони, однак і для собак тут є чимало роботи. Ще один важливий напрямок – мінно-вибухова безпека. Собака відчуває одну молекулу вибухової речовини на 500 мільйонів частин повітря. Перед кожною льотною зміною разом із фахівцями службовий собака буквально «прочісує» злітно-посадкову смугу та територію поруч, обходить авіаційну техніку. Також наша «Кеті» «зустрічає» усі вантажі, контейнери, які надходять у бригаду.

Та є ще один аспект служби собак, який має скоріше ірраціональний, емоційно-душевний характер. Це ставлення пілотів та наземного персоналу до службових собак на аеродромі.

– Наших службових собак люблять і поважають усі авіатори, – каже прес-офіцер бригади лейтенант Роман Ющак, – кожен, хто зустрічає їх на аеродромі, мимоволі усміхнеться, настрій підіймається. Це речі, які цінує в душі кожний військовослужбовець.

Фото Романа Ющака

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Українських зброярів відзначили нагородами, одного — посмертно

Українських зброярів відзначили нагородами, одного — посмертно

17 працівників підприємств, які входять до Акціонерного товариства «Українська оборонна промисловість», нагороджено за сумлінну працю задля зміцнення обороноздатності держави.

Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Ракетна атака на Дніпропетровщину: кількість загиблих зросла до 9, серед них — троє дітей

Наразі число загиблих зросло до 9 через російську атаку по Дніпропетровщині — у лікарні померла поранена дитина.

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Речник ГУР розповів про втечу другого літака після знищення Ту-22МЗ

Представник Головного управління розвідки Міністерства оборони України Андрій Юсов розповів, що після знищення російського бомбардувальника Ту-22М3 другий російський літак був змушений розвернутися.

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Олаф Шольц закликав країни ЄС передати системи Patriot Україні якнайшвидше

Канцлер Німеччини Олаф Шольц закликав країни ЄС посилити допомогу Україні, зокрема відправити більше систем ППО Patriot.

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

У МОУ розповіли про грошове забезпечення військових саперів

Начальник Головного управління протимінної діяльності, цивільного захисту та екологічної безпеки Міністерства оборони України полковник Руслан Берегуля повідомив, що військові сапери матимуть страхування та додаткову щомісячну виплату в розмірі 30 тис. грн.

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

У ГУР розкрили подробиці знищення російського Ту-22МЗ

Головне управління розвідки Міністерства оборони України повідомило, що російський бомбардувальник Ту-22М3 було знищено тими ж засобами, якими раніше було уражено російський літак далекого радіолокаційного виявлення та управління А-50.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Кравець

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Кулеметник

від 40000 до 120000 грн

Житомир

1 ОБрСпП ім. Івана Богуна

Механік

Запоріжжя

1 відділ Сватівського РТЦК та СП

Стрілець-санітар

від 20000 до 120000 грн

Київ

21 окремий батальйон спеціального призначення

Санітарний інструктор

від 20000 до 120000 грн

Кропивницький

Військова частина А7343

Інспектор прикордонної служби

від 20000 до 25000 грн

Могилів-Подільський

Державна прикордонна служба України