ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Ветерани Черкащини можуть отримати безвідсотковий кредит на житло

Новини Соціальний захист
Прочитаєте за: 3 хв. 6 Листопада 2020, 18:42

Наприкінці минулого року уряд затвердив Порядок довгострокового пільгового кредитування для учасників АТО/ООС. Відповідного до цього документа, в усіх регіонах України започаткували й міські програми. Реалізацію такої програми на місцевому рівні, зокрема на Черкащині, вивчав кореспондент АрміяInform.

Кредит на 30 років з відсотковою знижкою воїнам АТО/ООС

Загалом державна програма кредитування — це надання кредиту на житло під 3 % річних терміном до 20 років.При цьому відсотки за користування кредитом не нараховують військовослужбовцям — з початку й до закінчення особливого періоду, резервістам і військовозобов’язаним — з моменту призову під час мобілізації й до закінчення особливого періоду.

— Ми були одні з перших, хто розробляв цю програму на місцевому рівні. Вона почала активно діяти з 2017-го,нинівже надано 80 пільгових кредитів. Такі програми створені як в області, так і в райцентрах. У нас було завдання — здешевити суми за кредитами учасникам АТО/ООС. Це передбачає збільшення терміну кредитування до 30 років і сплату першого внеску за кредитом розміром 20 % коштом міських бюджетів. Якщо воїн має одну дитину — відсотки він не сплачує, якщо 2 дітей — діє знижка 10 % на кредит, якщо троє — 15 %. Тобто це є нашою пільгою. Купувати житло можна як на первинному, так і на вторинному ринку в межах населеного пункту, де ветеран зареєстрований, — розповів заступник директора Черкаського регіонального управління «Держмолодьжитла» Олександр Будник.

Понад 1 мільйон гривень кредиту та близько 2500 щомісячної сплати за нього. Чи реально це?

Кредит надають на певну житлоплощу, що становить 41 квадратний метр на 1 особу й додатково по 21 квадратному метру на кожного члена родини. Опосередкована вартість 1 квадратного метра становить 12 764 гривні. Тут методом невеличкої калькуляції можна розрахувати й суму кредиту. Тож середня сім’я, що складається з армійця, подружжяй дитини, може отримати пільговий кредит — орієнтовно 1 мільйон 60 тисяч гривень, а зурахуванням 20 %, які сплачують міські бюджети,— це приблизно 850 тисяч гривень на 30 років. Середньомісячна сума сплати за кредитом становитиме близько 2360 гривень на місяць, що значно дешевше, ніж орендувати житло.

— Кредит надаємо ми, адже це державна програма й оплата здійснюється безпосередньо нам. У держбюджеті передбачають певні кошти, а ми вже реалізовуємо цю програму, враховуючи знижки, передбачені в області й районах. Надалі отримані кошти за кредит від воїнів перераховуємо в державний бюджет, — підкреслив Олександр Будник.

Основна вимога для надання такого кредиту — перебування на квартирній черзі в органах місцевої влади. Серед документів, що потрібні для надання кредиту,— довідки про квартоблікі участь в АТО/ООС, копії пільгового посвідчення, паспортів і кодів усіх членів родини, свідоцтва про шлюб і народження дитини, довідка про доходи за останніх 12 місяців тощо.

— Якщо сума пільгового кредиту більшаніж визначена законодавством або житло за квадратурою є більшим — різницю сплачує позичальник із власних заощаджень,— повідомив посадовець. —Надалі це житло перебуває в іпотеці до моменту повного розрахунку з нами.Тобто продати чи подарувати його неможливо. Сума сплати у 2000–2500 гривень на місяць за нього є адекватною наразі. Це певний стимул для захисників швидше розрахуватися за житло, адже воно вже залишиться їм та їхнім дітям.

Загалом на Черкащині залишаються незабезпеченими таким житлом ще 185 ветеранів, з них 125—із Черкас. Усі вони вже зібрали встановлені документи й чекають черги на пільговий кредит.

 

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас у Facebook
На східному напрямку ЗСУ знищили понад 1000 окупантів і 10 танків

На східному напрямку ЗСУ знищили понад 1000 окупантів і 10 танків

Сили оборони продовжують завдавати противнику втрат в живій силі та техніці і на східному напрямку протягом минулої доби було ліквідовано 1076 окупантів.

«Військовий асистент»: сервіс допомоги з підготовки рапортів розширює свою роботу

«Військовий асистент»: сервіс допомоги з підготовки рапортів розширює свою роботу

З початку квітня цього року сервіс «Військовий асистент» був суттєво посилений новими функціями, додані зразки оформлення більшої кількості рапортів.

Окупанти 21 раз обстріляли Донеччину: троє загиблих

Окупанти 21 раз обстріляли Донеччину: троє загиблих

Протягом минулої доби росіяни 21 раз обстріляли населені пункти Донецької області.

Сили оборони півдня уразили понад 600 ворожих цілей за добу

Сили оборони півдня уразили понад 600 ворожих цілей за добу

Сили оборони півдня України на своєму напрямку протягом минулої доби виконали понад 700 вогневих завдань і було уражено понад 600 ворожих цілей.

Протягом доби російські війська обстріляли територію 10 областей України

Протягом доби російські війська обстріляли територію 10 областей України

За наданою Ситуаційним центром Міністерства оборони  України інформацією, протягом минулої доби російські війська обстріляли територію 10 областей України.

Ворог безуспішно штурмував Кринки та острів Нестрига, відійшов з втратами

Ворог безуспішно штурмував Кринки та острів Нестрига, відійшов з втратами

Війська рф продовжують спроби вибити українські підрозділи з плацдарму в Кринках на Херсонщині, та повернути контроль над островом Нестрига.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

оператор FPV-дрону

від 25000 до 130000 грн

Івано-Франківськ, Івано-Франківська область

Оператор протитанкового озброєння у ЗСУ

від 50000 до 120000 грн

Київ, Київська область

офіцер запасу ЗСУ

від 23000 до 130000 грн

Одеса, Одеська область

Військовослужбовець стрілець

від 20100 до 120100 грн

Запоріжжя, Запорізька область

Кулеметник в 126 ОБр ТРО

від 20000 до 120000 грн

Херсон, Херсонська область

Стрілець-помічник.

від 20000 до 120000 грн

Львів, Львівська область