ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Що приховує земля Донбасу? Як Україна розміновує території

Важливо Лонгрід
Прочитаєте за: 6 хв. 15 Жовтня 2020, 17:51

За майже сім років конфлікту Донбас перетворився на одну з найбільш насичених мінами й вибуховими пристроями територій у світі. За оцінкою ООН, за роки війни тут заміновано 1,6 млн га землі, з них 700 тис. на території, підконтрольній урядові України. Чи можна прорахувати, скільки років знадобиться, щоб усе це розмінувати? З цими запитаннями кореспондент АрміяInform звернувся із запитом до Управління екологічної безпеки та протимінної діяльності Міністерства оборони України.

Отже, тепер можемо поділитися свіжими даними щодо розмінування українського Сходу. За попередньою оцінкою, площа районів, що містять забрудненні мінами та вибухонебезпечними залишками війни ділянки, становить майже 7 тис. км2 на підконтрольній території та орієнтовно 14 тис. км2 на окупованих територіях Донецької, Луганської областей та АР Крим.

Однак точну площу ділянок, забруднених мінами й вибухонебезпечними залишками війни, можна визначити лише після завершення операції Об’єднаних сил у Донецькій та Луганській областях і відповідного обстеження цих територій. І роботи у саперів виходить тут безмір, адже ворог щедро та підступно «засіяв» нашу землю боєприпасами.

Наразі працює понад 30 груп розмінування від ЗС України

Основні зусилля саперів спрямовані на розмінування систем життєзабезпечення на території Донецької й Луганської областей, зокрема ліній електропередач, газо- і водопроводів, теплоцентралей, а також сільськогосподарських земель, автодоріг та залізничних колій.

Групи розмінування ЗСУ з 2014-го знешкодили 289 363 вибухонебезпечних предметів та перевірили 5 000 га території.

З початку 2020 року сапери ЗС України знешкодили 14 503 вибухонебезпечних предметів та перевірили 346 га території.

Водночас з військовими саперами у пошуку та знищенні вибухонебезпечних предметів на Донбасі працюють і рятувальники ДСНС.

Наприклад, на Донеччині за час роботи регіонального Центру протимінної діяльності, відкритого торік 15 червня, знешкоджено понад 32 тис. вибухонебезпечних предметів. Про це повідомив начальник частини піротехнічних робіт і гуманітарного розмінування ГУ ДСНС у Донецькій області Костянтин Апальков під час круглого столу в Краматорську.

За словами Костянтина Апалькова, за період від 15 червня 2019-го, реагуючи на повідомлення населення, рятувальники обстежили й очистили 876,9 га території, виявили та знешкодили 21 345 вибухонебезпечних предметів. А у межах виконання завдань у складі сил і засобів операції Об’єднаних сил очищено 567,8 га території, знешкоджено 10 673 вибухонебезпечні предмети. Це, зокрема, 5 авіабомб, 2351 артснаряд, 1424 мінометні міни, 45 інженерних мін, 971 граната, 22 реактивні боєприпаси.

Крім мін і фугасів, не менш серйозна проблема — артилерійські снаряди, мінометні міни, гранатометні постріли й інші боєприпаси, що не розірвалися

Крім мін і фугасів, не менш серйозна проблема — артилерійські снаряди, мінометні міни, гранатометні постріли й інші боєприпаси, що не розірвалися.

Починаючи з 2014-го, на території проведення АТО/ООС виявлено та знищено понад 480 000 вибухонебезпечних предметів. Здебільшого боєприпасів ствольної та реактивної артилерії (калібрів 122 мм, 125 мм, 152 мм), мінометних мін (82 та 120 мм), гранатометних пострілів (ПГ-7, ПГ-9, ВОГ-17, ВОГ-25), протитанкових мін (ТМ-62, ПТМ-3), протипіхотних мін (ОЗМ-72, МОН-50, ПМН-2, ПФМ-1, ПОМ-2), саморобних вибухових пристроїв.

Виявлені вибухонебезпечні предмети знищують саперні підрозділи ЗСУ.

Для прикладу, нещодавно пресслужба 1-ї окремої танкової Сіверської бригади повідомляла, що група інженерного забезпечення утилізувала чимало застарілих, непридатних для використання та зберігання боєприпасів.

Загальна площа територій, які слід перевірити на наявність мін і вибухонебезпечних предметів у межах Донецької та Луганської областей, сягає близько 7 тис. км2

Збройні формування РФ та її найманці досі безконтрольно застосовують різні системи озброєння й хаотично встановлюють міни на Сході України.

За попередньою оцінкою, площа районів, забруднених мінами та вибухонебезпечними залишками війни, сягає близько 7 тис. км2 на підконтрольній території та орієнтовно 14 тис. км2 — під російською окупацією.

Докладний розрахунок площ, забруднених вибухонебезпечними предметами, можливий тільки після успішного завершення операції Об’єднаних сил та реальної деокупації, зокрема й Криму.

Наразі розмінування триває на 38 ділянках (Донеччина — 24 ділянки, Луганська область — 14).

Як нещодавно повідомляв пресцентр ООС, у своєму звіті СММ ОБСЄ від 7 жовтня 2020-го зафіксувала, як окупант мінує мирну територію українського Донбасу. Про це офіційно відзвітувала Українська сторона Спільного центру з контролю та координації питань припинення вогню та стабілізації лінії розмежування сторін.

4 жовтня у полях поблизу населеного пункту Нижнє Лозове безпілотник СММ знову зафіксував сукупно 225 протитанкових мін, встановлених у кількох місцях. Зокрема 43 міни встановлено приблизно за 2,5 км на захід, 122 міни в полі орієнтовно за 3,5 км на північний захід та 60 мін орієнтовно за 2,5 км на південний захід від цього населеного пункту.

Згадані факти засвідчили порушення противником низки міжнародних договорів, зокрема щодо застосування конкретних видів звичайної зброї, заборони або обмеження застосування мін, мін-пасток, інших пристроїв, заборони застосування, накопичення запасів, виробництва та передавання протипіхотних мін тощо.

У статті 1 Оттавської конвенції від 1997 року зазначено: кожна держава зобов’язується ніколи й за жодних обставин не застосовувати протипіхотні міни; не розробляти, не виробляти, не набувати іншим чином, не накопичувати, не зберігати й нікому не передавати, прямо чи опосередковано, протипіхотні міни; не допомагати, не заохочувати й не спонукати будь-яким чином будь-кого до діяльності, забороненої для держави-учасниці згідно з цією Конвенцією.

Порушуючи міжнародні договори та взяті на себе зобов’язання у межах Мінського процесу, російсько-окупаційні війська далі цинічно дистанційно мінують місцевість у районах, прилеглих до позицій підрозділів Об’єднаних сил та інженерного обладнання позицій.

Упродовж 2014–2019 років міжнародна неурядова організація The HALO Trust зафіксувала на Донбасі понад 2000 жертв підривів на вибухонебезпечних предметах серед мирного населення.

Українська сторона СЦКК постійно звертає увагу громадян на підвищення пильності під час пересування в районах проведення ООС.

Інформування населення про ризики, пов’язані з мінами та вибухонебезпечними предметами

Зменшення кількості постраждалих від мін і вибухонебезпечних предметів значно залежить від якості й ефективності інформування населення про відповідні ризики. Важливість цієї роботи підтверджено міжнародними організаціями. Вони вказують на значне зменшення кількості постраждалих від вибухонебезпечних предметів на підконтрольній урядові України території саме завдяки кращій поінформованості місцевих громад щодо мінної небезпеки.

Міністерство оборони України за сприянням Женевського міжнародного центру гуманітарного розмінування та Координатора проєктів ОБСЄ в Україні розробило Інтерактивну карту територій, забруднених мінами та вибухонебезпечними предметами. Мапа розміщена на офіційному вебсайті відомства у відкритому доступі в розділі «Протимінна діяльність». Інформацію тут періодично оновлюють.

Упродовж 2020-го уточнено дані про кожну таку ділянку, тип небезпеки, дату ідентифікації, організацію, яка відповідальна за роботи на ділянці. На карту нанесено лікувальні заклади, спроможні надавати меддопомогу в разі мінно-вибухових травм і ділянки, вже розміновані й передані місцевій владі.

Однак усім слід зрозуміти: навіть після закінчення бойових дій на Сході України територія Донбасу ще тривалий час залишатиметься проблемною та небезпечною для життя. Зокрема через загрозу, яку становлять міни та вибухонебезпечні предмети. І цю проблему Україна ефективно не розв’яже самостійно — нам знадобиться допомога міжнародного співтовариства. Про співпрацю у розмінуванні України та міжнародних організацій в одному з наступних матеріалів.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Додаткові 70 тисяч для військових. Хто та коли зможе отримати нову виплату

Кабінет Міністрів затвердив додаткову фінансову винагороду військовим у розмірі 70 тисяч гривень. Ця виплата може застосовуватися вже з цього місяця.

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Україна задає тон у війні дронів: експерт розповів АрміяInform про сильні та слабкі сторони

Українські дрони мають перевагу над ворожими, зокрема, завдяки новаторським технологічним рішенням.

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

У Повітряних Силах ЗСУ висловили сподівання на Taurus

Речник Командування Повітряних Сил Збройних Сил України майор Ілля Євлаш висловив сподівання, що Україна таки отримає від партнерів крилаті ракети Taurus.

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Авіація Сил оборони знищила 3 розвідувальні БПЛА ворога

Протягом доби авіація Сил оборони завдала ударів по 11 районах зосередження особового складу противника.

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Україна розпочала переговори про укладення безпекової угоди з Португалією

Українська та португальська сторони розпочали роботу над проєктом двосторонньої безпекової угоди й узгодили графік подальших переговорів.

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морпіхи пробігли Лондонський марафон, щоб зібрати кошти на протезування

Українські морські піхотинці Олексій Руденко з Військової академії в Одесі та Георгій Рошка з 36-ї окремої бригади морської піхоти імені контрадмірала Михайла Білинського виступили на Лондонському марафоні.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовий перекладач з англійської

від 25000 до 55000 грн

Житомир

Військова частина А1262

Санітарний інструктор, військовослужбовець

від 25000 до 125000 грн

Київ, Київська область

Гранатометник

від 40000 до 120000 грн

Житомир

1 ОБрСпП ім. Івана Богуна

Заступник командира роти з морально-психологічного забезпечення (621 ОНБ)

від 21000 до 21000 грн

Київ

Рекрутинговий центр Сил ТрО ЗСУ

Заступник командира роти, офіцер

від 20000 до 120000 грн

Дніпро, Дніпропетровська область

Начальник речової служби, офіцер

від 25000 до 50000 грн

Павлоград

Військова частина А4759