ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

На Прикарпатті може призупинити роботу унікальний центр реабілітації учасників АТО/ООС

Важливо Новини Реабілітація
Прочитаєте за: 4 хв. 16 Жовтня 2020, 10:48

Нещодавно в засобах масової інформації почала ширитися інформація про часткове призупинення роботи одного з найдієвіших і специфічних центрів реабілітації учасників російсько-української війни «Бандерівський схрон», розташований у селі Клубівці на Івано-Франківщині.

Рятівне транзитне середовище

Цей заклад створений колишніми атовцями на чолі з Ігорем Чернецьким ще у 2016-му. Він спеціалізується у наданні психологічної реабілітації й організації відпочинку для тих, хто боронив Україну на Донбасі. Його утримували власними коштами і пожертвами небайдужих громадян. Також допомагала українська діаспора з-за кордону. З часом «Бандерівський схрон» розширив сферу діяльності та спектр послуг. Водночас почав функціонувати як Будинок ветеранів. Уже наприкінці 2017-го колишні учасники війни на Сході, які перебували у надкризових ситуаціях, тобто мали залежність від шкідливих звичок, могли тимчасового проживати тут у колі побратимів, і, так би мовити, лікуватись. А наприкінці 2018 року Міністерство у справах ветеранів України запланувало на найближчі роки фінансувати цей центр і надати підтримку, аби «схрон» міг потужніше й на постійній основі займатися реабілітацією ветеранів, котрі її найбільше потребують.

– За 5 років діяльності центру тут побувало дуже багато учасників бойових дій, – розповів керівник та співзасновник «Бандерівського схрону» Ігор Чернецький. – Ми допомагали навіть тим, яких санаторії, реабілітаційні центри й інші лікувальні заклади вважали безнадійними. Спершу з ветеранами працювали індивідуально психологи. Для ліпшого ефекту лікування намагаємося зайняти людей трудотерапією. Адже в колі побратимів з подібними життєвими проблемами й військовою долею, вони почуваються впевненіше і мають шанс ефективніше позбутися залежності. Іншими словами, центр виконує роль транзитного середовища між фронтом, іноді – медичним закладом, і цивільним суспільством.

Ветерани навчилися кавового купажу, аби підтримати «схрон»

Торік центр так і не отримав запланованих Міністерством у справах ветеранів коштів. Спланували на 2020-й. Проте з початком пандемії коронавірусу відомство не змогло через юридичні нюанси профінансувати потреби «Бандерівського схрону». Адже центр вважають громадським закладом, який фактично не може функціонувати й надавати послуги в період масового поширення COVID-19. Тим паче, що Франківщина тривалий час перебувала у червоній карантинній зоні. Тих коштів, які виділяє обласна влада Франківщини, вистачає лише на паливо-мастильні матеріали, заготівлю дров на опалення в зимовий період і на харчування. Через скруту керівництво «схрону» вимушено призупинило прийом охочих пройти реабілітацію.

– Нині у «Бандерівському схроні» проживає лише п’ять осіб, – продовжує Ігор Чернецький. – Здебільшого вони пораються по господарству: наводять лад на прибудинковій території, ремонтують паркан. Аби заробити трохи коштів для потреб закладу, люди займаються у власній «бандерівській» столярні, де виготовляють дерев’яні іграшки, а ще займаються кавою. У нас це називається соціальним бізнесом для підтримки життєдіяльності закладу, не більше. Маємо у соцмережах групи «Іграшки зі Схрону» та «Кава зі Схрону». Останній вид діяльності особливо цікавий. Ми купуємо зелене кавове зерно елітних сортів, самі обсмажуємо його і купажуємо. Цій справі навчаються ветерани, що проживають у Будинку Ветерана «Бандерівського схрону».

Сподівання – на профільне відомство

Питання реального майбутнього центру прокоментував представник Мінветеранів в Івано-Франківській області Володимир Веркалець.

– Маємо наразі справді складу ситуацію з «Бандерівським схроном», – повідомив посадовець. – На жаль, поширення коронавірусної інфекції ускладнило фінансування подібних закладів не лише у нас в області. Максимально сприятимемо, аби фінансування відбувалось достатнє як з боку обласної влади, так і від ветеранського відомства.

Ігор Чернецький зі свого боку додав, що до центру звертається дедалі більше ветеранів АТО з різних куточків України, котрі мають психологічні проблеми і залежності. Проте в умовах адаптивного карантину таку процедуру ускладнює брак необхідних коштів. До того ж кожного ветерана, що прибуває до центру, потрібно протестувати на наявність коронавірусної інфекції, що теж вимагає певних затрат часу, коштів та відповідальності.

У планах керівництва «Бандерівського схрону» якомога швидше розв’язати проблемне фінансове питання. Проте без підтримки профільного відомства проводити реабілітаційні заходи для великої кількості ветеранів АТО/ООС – вкрай складно. Уже заплановані перемовини з Міністерством у справах ветеранів України щодо подальшої роботи центру реабілітації учасників Антитерористичної операції та операції Об’єднаних сил.

Фото з архіву Центру реабілітації «Бандерівський схрон»

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
На березі річки затримали волинян, які намагалися переправити ухилянтів до Польщі на човні

На березі річки затримали волинян, які намагалися переправити ухилянтів до Польщі на човні

Оперативники Волинського прикордонного загону у взаємодії з польськими колегами викрили протиправну діяльність з незаконного переправлення осіб через кордон.

У Міноборони прокоментували можливість вручення повісток за кордоном

У Міноборони прокоментували можливість вручення повісток за кордоном

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін прокоментував можливість вручення представниками територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки повісток українським військовозобов’язаним чоловікам за кордоном.

росіяни вдарили КАБом по Сумах

росіяни вдарили КАБом по Сумах

Вдень 25 квітня ворог застосував керовану авіаційну бомбу, вдаривши по інфраструктурі міста Суми.

У застосунку Signal запущено інформативний чат-бот для військовослужбовців та членів їхніх родин

У застосунку Signal запущено інформативний чат-бот для військовослужбовців та членів їхніх родин

Запущено інформативний чат-бот у застосунку Signal для військовослужбовців та членів їхніх родин за номером +380631087206. Застосунок наразі працює в тестовому режимі.

У МОУ спрогнозували строки запуску електронного кабінету військовозобов’язаного

У МОУ спрогнозували строки запуску електронного кабінету військовозобов’язаного

Речник Міністерства оборони України Дмитро Лазуткін припускає, що електронний кабінет військовозобов’язаного зможе вже запрацювати в червні 2024 року.

Двоє людей було поранено внаслідок обстрілу Нікополя

Двоє людей було поранено внаслідок обстрілу Нікополя

74-річна місцева жителька перебуває у важкому стані, у неї осколкові поранення та травматичний шок.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Стрілець – снайпер 155 окремого батальйону територіальної оборони

від 21000 до 51000 грн

Степанівка, Сумська область

Командир зенітного артилерійського відділення

від 23000 до 50000 грн

Одеса

Військова частина А2238

Начальник електростанції

від 20000 до 22000 грн

Запоріжжя

Військова частина А3130

Водій-електрик такелажного відділення

від 20000 до 20000 грн

Васищеве

Військова частина 3075 НГУ

Старший бойовий медик, військовослужбовець ЗСУ

від 20800 до 23000 грн

Ніжин, Чернігівська область

Військовослужбовець ЗСУ

від 20100 до 120100 грн

Кривий Ріг

Старобільський РТЦК та СП