ТЕМИ
#СОЦЗАХИСТ #ВТРАТИ ВОРОГА #LIFESTORY #ГУР ПЕРЕХОПЛЕННЯ

Бойовий склад ВМС України може поповнитися британськими ракетними катерами

Новини
Прочитаєте за: 4 хв. 22 Жовтня 2020, 11:38

Під час візиту Президента України Володимира Зеленського до Великої Британії міністри оборони країн Андрій Таран та Бен Воллес підписали дуже важливий для нашої держави меморандум про посилення співпраці між країнами у військовій сфері. Згідно з одним з пунктів меморандуму, Україні надають кошти £1,25 млрд. Крім будівництва портів, передбачено виготовлення серії з восьми британських ракетних катерів типу Barzan проєкту Vita.

Британська компанія BAE Systems Surface Ships надасть допомогу в будівництві шести катерів на українських підприємствах. Перших два побудують у Британії. Посилення боєготовності українського флоту та одночасна модернізація власного кораблебудування, відновлення навчання нового покоління професіоналів у цій галузі дасть змогу отримати потужні спроможності на морі.


Катер класу Barzan ВМС Катару

Barzan – клас ударних ракетних швидкохідних катерів, у базовій версії завдовжки 62 метри, повна водотоннажність 670 тонн. Мають на озброєнні 76-мм та 30-мм гармати, ракети класу земля-земля, земля-повітря. Планується озброювати катери українськими протикорабельними ракетами «Нептун» або ракетами іноземного виробництва. Силова установка має чотири дизельних двигуни MTU 20V 538 TB93 потужністю 18 740 к.с. Максимальна швидкість – 35 вузлів, дальність автономного плавання – 1800 морських миль.

Основне озброєння кораблів такого класу – протикорабельні ракети, тому оснащення українських катерів може бути різним. Україна співпрацює у військовій сфері з США, Великою Британією, Францією й Туреччиною. Ці держави виробляють власні ПКР (протикорабельні ракети). Тому, крім оснащення таких катерів протикорабельними ракетами «Нептун», є можливість використовувати ракети іноземного або спільного виробництва.


ПКР Exocet MM40

Французькі ПКР Exocet MM40 здатні вражати ціль на відстані до 180 км (український «Нептун» – до 300 км). Особливу популярність «Екзосет» набула після її застосування у війні між Аргентиною та Великою Британією за Фолклендські острови у 1982 році. Ця ракета перебуває на озброєнні в понад тридцяти країнах.

Наш сусід Туреччина успішно випробувала протикорабельну ракету власного виробництва Atmaca турецької компанії Roketsan. Вага ракети становить 800 кг, з якої бойова частина – 200 кг, дальність польоту – до 250 км. Ракета має високу завадозахищеність і оснащена передовою 3D-системою маршрутизації, а також інерціальною системою наведення. З допомогою активної радіолокаційної головки самонаведення має високу точність ураження цілей. Ракету можна перенацілювати на нову ціль навіть після запуску, що досягається передаванням нового завдання захищеним від завад засобів РЕБ каналом зв’язку.


ПКР Atmaca турецької компанії Roketsan

Останнім часом увага до ракетних катерів значно зросла. Здебільшого через два чинники – бойові можливості та економічний. Великі надводні бойові кораблі дорогі, а в умовах карантину та світової рецесії такий фактор вирішальний. Ракетні катери мають у цьому плані перевагу. Бо значно дешевші, а за бойовими характеристиками, залежно від географічних умов, морського театру бойових дій, мають низку переваг. Сучасний ракетний катер має малу осадку, він здатен діяти поблизу берега, в мілководних районах, шхерах і гирлах річок. Невеликі розміри значно ускладнюють їх виявлення, а пристойні маневрові та ходові якості, поєднані зі значною вогневою міццю, забезпечують виконання поставлених завдань.

Дуже вчасна допомога Великої Британії якнайкраще відповідає концепції формування «москітного флоту» України. Також у червні 2020-го року в США погодили продаж Україні 16 малих бойових катерів Mark VI та необхідного до них обладнання. Таким чином, британські ракетні катери разом з американськими стануть вагомим внеском у посилення спроможностей Військово-Морських сил України.

Кореспондент АрміяInform
Читайте нас в Telegram
ОК «Південь» очолив бригадний генерал Геннадій Шаповалов

ОК «Південь» очолив бригадний генерал Геннадій Шаповалов

Командувачем військ оперативного командування «Південь» призначений бригадний генерал Геннадій Шаповалов.

Нові F-16 прибудуть до Румунії для навчання українських пілотів

Нові F-16 прибудуть до Румунії для навчання українських пілотів

До Європейського центру підготовки пілотів F-16 в Румунії, де зокрема проходять навчання українські пілоти, прибудуть ще три винищувачі F-16 Королівських ВПС Нідерландів.

До 21 квітня триватиме реєстрація кандидатів на перші в історії зимові «Ігри Нескорених-2025»

До 21 квітня триватиме реєстрація кандидатів на перші в історії зимові «Ігри Нескорених-2025»

Національний відбір для участі в «Іграх Нескорених–2025» відбудеться з 31 травня до 2 червня у Києві. Реєстрація кандидатів до національної команди вже відкрита та триватиме до 21 квітня.

Забруднював землі оборонного заводу: у Львові повідомлено про підозру директору фірми

Забруднював землі оборонного заводу: у Львові повідомлено про підозру директору фірми

Директор львівського підприємства через забруднення земель оборонного заводу завдав Львівській територіальній громаді збитків на суму понад 14,5 млн гривень.

Президент України підписав закон про мобілізацію

Президент України підписав закон про мобілізацію

Президент України Володимир Зеленський підписав законопроєкт про мобілізацію. 

Командувач ВМС ЗСУ обговорив з міністром закордонних справ Норвегії безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні

Командувач ВМС ЗСУ обговорив з міністром закордонних справ Норвегії безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні

В Одесі командувач Військово-Морських Сил Збройних Сил України віцеадмірал Олексій Неїжпапа обговорив з міністром закордонних справ Норвегії Еспеном Бартом Ейде та представниками Всесвітньої продовольчої програми ООН (WFP) поточну безпекову ситуацію в Чорноморському регіоні, зокрема питання мінної небезпеки в Чорному морі, спричиненої російською агресією.

Захищаємо світ

00
00
00
ВАКАНСІЇ

Військовослужбовець

від 20100 до 125000 грн

Надвірна

Косівський РТЦК та СП

Стрілець, помічник гранатометника

від 20000 до 120000 грн

Запоріжжя

112 окремий батальйон 110 ОБрТрО

Робота/Військовослужбовець ЗСУ/Кропивницький та Область/Без досвіду

від 20100 до 120000 грн

Кропивницький, Кіровоградська область

Начальник складу безпілотних авіаційних комплексів

від 25000 до 30000 грн

Полтава

Військова частина А4759

Радіотелефоніст, військовослужбовець

від 20000 до 120000 грн

Херсон

126 ОБр Сил ТрО

Водій-електрик звукометричного комплексу

від 20000 до 120000 грн

Рівне, Рівненська область